Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Piaskowy Podmuch - 04.06.2018

Zmiana statów przeciwnika w zależności od tego, kto poluje jest według mnie nienajlepszym pomysłem :-/
Bo są dwie sytuacje: Lis wypada kotowi z niskim lvl. i wbija ten z wysokim, albo na odwrót. Nagle lis raz to pikuś, raz tak silny jak powinien być, a raz to dla kota prawie że Ryś. Przynajmniej tak to odbieram.

- Jastrzębi Szpon - 04.06.2018

Skalowanie poziomu przeciwnika, zależnie od rozwoju postaci - zupełnie jak w grach, kojarzy ktoś ten element może ze Skyrima? Trzy razy na nie.
Wydaje mi się, że po to ktoś zapiernicza i nabija poziomy, żeby właśnie później mieć łatwiej, być bezpiecznym, nie musieć się martwić o bezpieczeństwo swojej postaci. Jeśli to właśnie "bezpieczeństwo wysokiego poziomu" się utnie to szczerze - przynajmniej moim zdaniem - wbijanie wysokiego poziomu będzie stratą czasu, bo nic to nie zmieni i będzie tak samo trudno, jak było (no, może kapkę mniej).

- Niedźwiedź. - 04.06.2018

Lwi Płomień napisałx:edit: nie lubię motywu maksymalnych wartości, ale można spróbować to jakoś inaczej zbudować. Przy czym podwyższyłabym statystyki niektórych przeciwników i, w pierwszej kolejności, w ogóle usunęła stamtąd dzika, bo jest absurdalny.
Tylko wówczas takie rozwiązanie nie likwiduje problemu, tylko jeszcze bardziej pogłębia przepaść, bo gdy taki Pies z siłą 50ptk wyskoczy na kota z 7~8~9lvl z siłą 25~30ptk i więcej, to nadal ma jakieś szanse na wygraną. Ale gdy psisko spotka się z takim 3~4lvl to śmierć na miejscu. Nawet 4 takie postacie (co miało miejsce z rzeźnią jaką zaliczył Złocień) nie gwarantuje wygranej. Co niestety w rzeczywistości wyglądałoby całkowicie inaczej.
A w głównej mierze chodzi właśnie o to, żeby taki kot powiedzmy miał max 15ptk siły (bo niestety choćby taki delikwent rósł wzdłuż i wszerz na najlepszych sterydach, to nie osiągnie siły takiej, jaką ma dla przykładu słoń, lub szybkości geparda itd. xP)
I wówczas każdy miałby problem aby samotnie pokonać takiego przeciwnika, ale razem (co jest bardziej logiczne) nie mieliby takiego kłopotu, jak to czasem czytam w sesjach i odnoszę wrażenie że nasze postacie mierzą się ze Smokami oraz Lichami. A w innej sesji legendarny półbóg-wojownik, powala ich samotnie.

Czereśnia. napisałx:Skalowanie poziomu przeciwnika, zależnie od rozwoju postaci - zupełnie jak w grach, kojarzy ktoś ten element może ze Skyrima? Trzy razy na nie.
Wydaje mi się, że po to ktoś zapiernicza i nabija poziomy, żeby właśnie później mieć łatwiej, być bezpiecznym, nie musieć się martwić o bezpieczeństwo swojej postaci. Jeśli to właśnie "bezpieczeństwo wysokiego poziomu" się utnie to szczerze - przynajmniej moim zdaniem - wbijanie wysokiego poziomu będzie stratą czasu, bo nic to nie zmieni i będzie tak samo trudno, jak było (no, może kapkę mniej).
Nie widzę w tym nic złego, wyższy lvl ma gwarantować większe szanse na przeżycie, a nie gwarantować 100% wygranej. Wolę taki schemat ze Skyrima niż obecny z WoW'a, gdzie właśnie w taki sposób popsuli tą grę. Gdzie kiedyś na Onyxie wybierała się cała drużyna aby ją ubić, a dzisiaj wystarczy jeden bardziej rozgarnięty gracz z dobrym eq.
Ciekawi mnie tylko co powiecie, gdy ktoś na takim wysokim lvl'u uzna że to dobry pomysł aby zraidować obóz. Czy wówczas nie będzie wyglądać to komicznie, kiedy jeden kot będzie walczył z resztą słabszego klanu i będzie kolejno każdego bez najmniejszego problemu wysyłał na Srebrną Skórkę.
Albo inny "paker" któremu w głowie tylko expy, wparuje do obozu i wyśle na księżyc słabszego przywódcę.

- Karasiowy Kieł - 04.06.2018

Czereśnia. napisałx:Wydaje mi się, że po to ktoś zapiernicza i nabija poziomy, żeby właśnie później mieć łatwiej, być bezpiecznym, nie musieć się martwić o bezpieczeństwo swojej postaci. Jeśli to właśnie "bezpieczeństwo wysokiego poziomu" się utnie to szczerze - przynajmniej moim zdaniem - wbijanie wysokiego poziomu będzie stratą czasu, bo nic to nie zmieni i będzie tak samo trudno, jak było (no, może kapkę mniej).
O to to to. Sama nie jestem za ruszaniem statystyk postaci i przeciwników mimo wszystko, bo po to jednak gramy i "harujemy" na ten wysoki level, żeby jednak było łatwo i nie umierało się przy pierwszym lepszym lisku :v

- Lwi Płomień - 04.06.2018

Dobra, może inaczej.
Ogólnie, to motyw maksymalnej granicy w przypadku dowolnej statystyki wydaje mi się bardzo... nierealistyczny. Rozważmy kilka rożnych możliwości:
Np maksymalna wartość każdej statystyki, to 20 (czy też inny numer) - doprowadzi do sytuacji, że w końcu na forum będzie powiedzmy 10 postaci o takich samych statystykach, co zaburza nam element losowości, unikalność postaci i jej charakterystyczność. No i doprowadza do braku możliwości rozwoju (o czym zaraz napiszę).
Inna sytuacja to gdy np maksymalny możliwy do zdobycia poziom, to ósmy. Wtedy również mamy dużą szansę na część starszych postaci z takimi samymi (lub podobnymi) statystykami oraz znów pojawia się problem braku możliwości rozwoju, do którego zaraz przejdę.

W sytuacji, gdy ustali sie jakąś górna granicę możliwego rozwoju postaci (niezależnie, czy w ma to być maksymalny poziom każdej statystyki, czy też level) dojdzie do sytuacji, gdy w końcu jakieś postacie go dobiją, i z czasem będzie ich coraz więcej (najpierw jedna, potem dwie, w końcu pięć, dziesięć...) czyli, w przypadku chociażby pierwszej omawianej przeze mnie sytuacji, będziemy mieć tyle kotów z takimi samymi statystykami, co zaburza nam świat przedstawiony (to byłoby serio trochę głupie, że np wielki, masywny wojownik, szczudłowaty kot z długimi łapami czy drobny maluch) mają takie same, identyczne statystyki, ale w tym akapicie miało być nie o tym.
Nie ejstem fanką gonienia za expami i nabijania postaci do granic niemożliwości, ale w sytuacji, gdyby przy dobiciu do pewnej granicy nie dało się dalej rozwijać postaci (chodzi o statystyki) to wzrósłby odsetek porzuceń wśród takich postaci - wielu ludziom wydawałoby się bezsensu granie takową, i ja wiem, że fabuła >>> staty, ale w tej sytuacji powiedzenie "skup się na fabule" niczego nie zmieni. Postacie takie przestałyby chodzić na polowania, bo nie byłoby po co, comiesięczna aktywność straciłaby dla takich postaci sens, więc mogłyby być całkowicie niegrane bo i tak za granie i pisanie nią nie byłoby żadnej "nagrody" oraz mogłoby dojść do sytuacji, że tacy wojownicy (z reguły silni i doświadczeni) nie chcieliby brać termów, bo mimo wszystko term to sporo roboty, czasu i pisania, a nie mieliby po co zbierać nawet tych 50exp więc czasowo i logicznie miałoby im się opłacało trenowanie termów - strata czasu.
Doprowadziłoby to do syndromu "wymaksowałem postać, wygrałem grę, mogę ją porzucić/zabić i założyć nową by zacząć od początku" jak w dużej ilości gier zakłada się nowe konto po przejściu jej.

Fabuła jest priorytetem na naszym forum, to prawda, ale statystyki są jego nieodłączną częścią i nie można ich "zastopować" albo zablokować.

Myślę, że można spróbować pokminić na innym rozwiązaniem. Przy czym ogólnie to ja w ogóle nie jestem fanką ruszania tego i zostawiłabym to w spokoju, bo postaci i graczy ogranicza czas, mozliwości i wiek ich postaci więc i tak istnieje pewna naturalna "granica" tego, jak bardzo da się rozwinąć swoja postać.

- Księżycowy Pył - 04.06.2018

no to ten, od początku.

jak mówiłem w kwestii statystyk, naprawdę nie boli mnie jakby moja postać mogła być w pewnym stopniu upośledzona, ale wtedy potrzebuję DOKŁADNEGO ustalenia, na czym to miałoby polegać. opcja ewentualnego rozdania statystyk też jest w porządku, bo nawet teraz nie ma zbyt wiele takich, które miałyby po 1 w czymśtam. a co do to szopa, to jeszcze nawet się nie urodził, więc tu sytuacja jest łatwiejsza niż np. w przypadku takiego nietoperza z cienia. ogólnie wychodzę z założenia, że prawo nie działa wstecz, więc byłoby chamskim zostawić takie osoby na lodzie i bez żadnego informowania ich wlepiać im upośledzenia. już lepiej pozwolić od nowa rozdać statystyki, czy też uszczknąć z czegoś, by to tej dwójki podbiło. nie jest to duży problem, szczególnie, gdy postać jest jeszcze młoda i nie miała nawet żadnych akcji mg.

co do ukrywania się, jestem za tym, by zabronić tego osobom na wysokim stanowisku, bo to kłopotliwe jak nie wiesz, czy np. admin lub przywódca akurat jest na forum, a wielu ludzi pewnie woli pytać jak dana osoba się pojawi, zamiast wysłać pewuszkę wcześniej i czekać. nie powiem, zdarza się. trochę głupio pisać do kogoś, kogo nawet nie ma na liście ostatnio aktywnych, i nie wiesz kiedy potencjalnie taka osoba może z powrotem się pojawić na forum. tak to wygląda z mojej perspektywy. obojętne jest mi to, co robi w tej kwestii reszta userów, jak dla mnie wszyscy mogliby nawet sobie wskoczyć na ukrytych. i tak z reguły jakichś niewyobrażalnych wartości tam nie ma.

co do zwiększania poziomu przeciwników, jest na nie. jak już zostało powiedziane wcześniej, nie po to się poziom, by spotykać tak samo trudnych drapieżników. Można za to wywalić tych absurdalnych przeciwników, których zabicie byłoby niemożliwe dla kota, i tyle. albo uznać ich za atrakcje, którymi mogą z umiarem rzucać mg w fabule. bez zbliżonych statystyk, coś jak człowiek. skoro kotki nie mogą zabić człowieka, to dlaczego miałyby być w stanie zabić dzika, który jest dużo silniejszy? jednak wtedy trzeba też powściągnąć swoją wyobraźnię(mówię tu o mg), by nagle nie robili dziczej obławy na polujące stadko kotków. co do maksymalnych wartości, mam mieszane uczucia. poza tym, bądźmy szczerzy: mało która postać do końca życia dotrze do poziomu wyższego niż 10, jeśli w ogóle. optuję za rozpatrzeniem takowego problemu, gdy faktycznie zaistnieje, w co szczerze wątpię, choć nie twierdzę, że absolutnie nie może się kiedyś, w dalekiej przyszłości, zdarzyć. a ustalenie maksymalnych statystyk jest bez sensu, bo każda postać jest zbudowana inaczej. dlaczego więc wszyscy musieliby mieć takie same ograniczenia? co do nabijania expów, powiem tyle: powinno się samemu ogarnąć, czy danej postaci pasuje takie ciągłe lanie się i chodzenie na polowania. dlatego np. u mnie maluch i księżyc rzadko coś takiego robią, dryf poluje, ale z reguły nie walczy z przeciwnikami, a czosnek walczy jak ma ochotę, przy czym ona SAMA dąży do stania się jak najsilniejszą. nie wyobrażam sobie, że w pewnym momencie musiałaby stanąć w rozwoju "bo tak". bo granice, na dodatek dokładnie takie same, jak mają inne koty. z resztą, podobnie miałem z wrzask, choć ona z kolei zabijała przeciwników jak leci dla dobra słabszych kotów w gromie. imo kwestia tego, by samemu umieć ocenić co jest dobre dla postaci, a co nie.

Cytat:Postacie takie przestałyby chodzić na polowania, bo nie byłoby po co, comiesięczna aktywność straciłaby dla takich postaci sens, więc mogłyby być całkowicie niegrane bo i tak za granie i pisanie nią nie byłoby żadnej "nagrody" oraz mogłoby dojść do sytuacji, że tacy wojownicy (z reguły silni i doświadczeni) nie chcieliby brać termów, bo mimo wszystko term to sporo roboty, czasu i pisania, a nie mieliby po co zbierać nawet tych 50exp więc czasowo i logicznie miałoby im się opłacało trenowanie termów - strata czasu.
Doprowadziłoby to do syndromu "wymaksowałem postać, wygrałem grę, mogę ją porzucić/zabić i założyć nową by zacząć od początku" jak w dużej ilości gier zakłada się nowe konto po przejściu jej.

dokładnie o to mi chodzi. mimo wszystko po coś na kotkach mamy możliwość wbijania poziomów i rozdzielania statystyk wedle uznania. i, tak samo jak czerwia, uważam, że czas jest już dostatecznym ograniczeniem w tej kwestii. nie zapominajmy również o potencjalnych ranach, jakie może nabyć postać, a które mogą wpłynąć na jej sprawność.

w kwestii porzuceń krótko i na temat, mi osobiście najbardziej odpowiada opcja c. nawet bez tego ludzie nie porzucają postaci aż tak często, i nakładanie absurdalnych ograniczeń jest dla mnie bez sensu. dalej podtrzymuję moje zdanie, że kotki to zabawa, a nie rygorystyczny zakład pracy. jednak mimo wszystko opcja d wydaje mi się nieco zbyt łagodna. lepiej zostawić tak jak jest i dokładać miesiąc za każdą kolejną porzuconą w tym samym/podobnym czasie postać.

- Perłowa Muszla - 04.06.2018

Szczerze to raczej nie wiele postaci dobija do tak absurdalnych ilości w statystykach, by było to widocznie odczuwalne. Są tu najwyżej 2 lub trzy takie postacie, z tego co kojarzę. I zazwyczaj wymaga to dużo czasu grania oraz aktywności, nawet przy częstych polowaniach. Jak Czerw powiedziała, expy są czymś w rodzaju nagrody. Nagrody w postaci powolnego zmniejszenia ryzyka podczas polowań, że twoja postać nagle umrze. A także poczucia że jest doświadczona i silna. Owszem, dziwne sytuacje gdy koty o różnej budowie mają takie same staty są dość absurdalne. Ale co z tym niby zrobić? Trzeba by było chyba wprowadzać określoną pulę punktów do rozdania, oddzielnie dla różnych typów budowy ciała (uznając choćby standardowo że są trzy typy) i dodatkowo uwzględniając wyjątki typu jakiś schorzeń, czy chorób.
Poza tym dla mnie logiczne jest to, że im dłużej kotu udaje się przeżyć, tym lepiej poradzi sobie w sytuacjach zagrożenia (regulowane do pewnego stopnia wiekiem, wiadomo że staruszki powoli tracą staty, bo ma doświadczenie. Jeżeli już to co najwyżej wprowadziłabym obniżanie stat przez wiek trochę wcześniej, niż jest teraz. Jednak nie sądzę by była w ogóle potrzeba ruszania tego.

- Niedźwiedź. - 04.06.2018

Lwi Płomień napisałx:(...)doprowadzi do sytuacji, że w końcu na forum będzie powiedzmy 10 postaci o takich samych statystykach, co zaburza nam element losowości, unikalność postaci i jej charakterystyczność.
A czy przypadkiem taki schemat nie występuje już teraz? Czy postać w opisie jest wysoka, szczupła czy gruba, to i tak każdy pakuje w statystykę siły.

Lwi Płomień napisałx:Nie ejstem fanką gonienia za expami i nabijania postaci do granic niemożliwości, ale w sytuacji, gdyby przy dobiciu do pewnej granicy nie dało się dalej rozwijać postaci (chodzi o statystyki) to wzrósłby odsetek porzuceń wśród takich postaci.
Jak tak samo nie jestem fanem gonitwy za króliczkiem (np. zdobywaniem paragonów w Diablo 3 jak to robi mój brat) Ale w obecnym systemie tak samo mamy granicę, czyli 10lvl a później już nic.
W głównej mierze chodzi właśnie o to, aby tego nie zmieniać, ale bardziej zbalansować. Zaniżyć zdobywaną pulę punktów do takiego stopnia, aby nie we wszystkich statystykach była możliwość zdobycia max'a. Ale za to nie byłoby wówczas półbogów powalających psów, lisów itd. Bo to nijak odnosi się do realizmu, do jakiego podobno w głównej mierze to forum się odnosi.

- Nietoperze Skrzydło - 04.06.2018

Cytat:A czy przypadkiem taki schemat nie występuje już teraz? Czy postać w opisie jest wysoka, szczupła czy gruba, to i tak każdy pakuje w statystykę siły.

Zaskoczę cię, ale nie każdy pakuje w siłę wszystkie punkty przy kolejnych lvl upach. Większość jednak zwraca uwagę głównie na zręczność, inni na szybkość. To, jak rozdzieli się statystyki zależy w dużej mierze od aparycji postaci.

perła, ogólnie 100 księżyców to jeszcze nie są nawet takie aż tak stare kotki, dlatego nie ma potrzeby zaniżać jeszcze bardziej tego wieku. i tak, jak mówiłem, mało kto osiąga jakiś niesamowity poziom do tego czasu.

niedźwiedź, mam wrażenie, że nie do końca czytasz/próbujesz wziąć pod uwagę to, co się tobie tłumaczy. nie każdy tak robi, ABSOLUTNIE nie pochwalam takiego zachowania, jednak... to wciąż kwestia graczy?? jak chcą sobie robić takie rzeczy, świetnie, droga wolna, nie zamierzam im tego zabraniać, nawet jeśli mi się nie podoba, choć wolałbym, by zachowali przy tym rozsądek. nie bez powodu sam nie pakuję takiemu maluchowi w siłę, a dryfowi dałem dla odmiany nieco więcej punktów, bo w sumie jednak coś robił w kierunku zdobycia masy mięśniowej. co nie znaczy, że zamierzam już z nim tak robić do końca. z drugiej strony nie wyobrażam sobie, by postacie pokroju np. bystrej, czosnku i węża miały mieć nałożone szczególne ograniczenie na zdobywanie siły. to jednak są olbrzymie koty, i jakby pokonało je jakieś chuchro, które już nie miało gdzie włożyć statystyk z powodu ograniczeń - to by dopiero było dziwne. a przynajmniej ja tak to widzę. poza tym, wpakowanie dużo w siłę nie czyni z kota półboga. zręczność i szybkość również grają dużą rolę, bo bez nich przeciwnik może ci naprawdę dużo hp zjechać, choćbyś miał całkiem wysoki poziom. więc uważam, że tak naprawdę... nie za bardzo co tu balansować? i tu dam znów jako przykład moją postać wrzask, z czasów kiedy żyła. albo trzmiela, który żyje aktualnie. nie wyobrażam sobie tej dwójki czołgów jako koty, którym user, nie mogąc włożyć więcej w siłę, musiał zacząć pakować w szybkość. te koty z założenia nie są szczególnie szybkie, bo są masywne. i o to własnie tu chodzi, by samemu umieć dopasować statystyki do postaci i nie gonić za expami mając totalne chuchro, które nie ma prawa być zbyt silne. jednak jak mówiłem, nie można od tak zabronić komuś tego zrobić mimo wszystko. a kombinowanie w systemie tak, żeby wszystko trzymało się kupy, to niełatwa robota.

edit:

Cytat:Zaskoczę cię, ale nie każdy pakuje w siłę wszystkie punkty przy kolejnych lvl upach. Większość jednak zwraca uwagę głównie na zręczność, inni na szybkość. To, jak rozdzieli się statystyki zależy w dużej mierze od aparycji postaci.

dokładnie to. przejrzyj sobie z kilkanaście, kilkadziesiąt postaci i porównaj ich statystyki oraz aparycje. w większości przypadków moim zdaniem naprawdę nie ma się do czego przyczepić. userzy sami potrafią zadbać o to, by wszystko rozdzielić tak, aby pasowało postaci.

- Lwi Płomień - 04.06.2018

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacji, w której gdybym grała aktywnie Księżycem dobiłabym na nim szybkością do maksymalnej granicy i punkty musiałabym ładować w siłę - to nielogiczne i niezgodne z moją postacią, bo Księżyc jest szczupły i tyczkowaty, niemal nie ma mięśni, oraz przede wszystkim sam NIE TRENUJE by rozwinąć swoje mięśnie. A, wbijając levele przez aktywną grę, gdzieś bym musiała te punkty dawać.

W takim wypadku jeśli graczom nie podoba się pomysł minimalnej statystyki 2 to zmieniłabym w dziale dla MG że statystyki podczas walki mogą spaść do 1 a nie do 2.

Cytat:W takim wypadku jeśli graczom nie podoba się pomysł minimalnej statystyki 2 to zmieniłabym w dziale dla MG że statystyki podczas walki mogą spaść do 1 a nie do 2.

to też jest rozwiązanie. imo nie ma wielkiej różnicy pomiędzy 1 a 2, i w takim wypadku nawet za dwójkę można by ponosić jakieś konsekwencje, jeśli jedynka miałaby powodować jakieś upośledzenia. dlatego jestem za tym, by jak najszybciej to przemyśleć i wydać ostateczny werdykt, by nie było żadnych wątpliwości.

- Ciernisty Kwiat - 04.06.2018

Propozycja kompletnie na sucho/nieprzemyślana i jeszcze dokładnie wszystkiego nie przeczytałam, więc proszę mnie nie bić, jeśli ktoś to już napisał, ale...
Od pewnego lvlu można odebrać te 2 dodatkowe pkt do statystyk? Albo ograniczyć ten bonus do 1 pkt? I btw, postacie teraz już tak szybko tych lvli nie wbijają, mam wrażenie, po tym podniesieniu progów.

- Czerwony Mak - 04.06.2018

Zgadzam się - większość z postaci na obecnym najwyższym levelu (Pio, która jest obecnie zaginiona, Czerwia, Wąż, Świetlik, Krzyk) większość swoich poziomów wbiła jeszcze na starych progach, czyli potrzebowali do tego mniej exp. Teraz trochę trudniej jest taki lvl uzyskać, a te postacie też albo są w wieku starszyzny gdy statystyki spadają ze względu na wiek (jak Pio i Krzyk) albo niedługo do tej starszyzny odejdą.

Ewentualnie od powiedzmy 6 poziomu nie będzie "+1 do każdej statystyki i +2 do dowolnego rozdzielenia" (co daje w sumie 6) ale np "+3 do dowolnego rozdzielenia" przez co statystyki będą rosły wolniej i bardziej ukierunkowane przez gracza (jeśli nie będziesz chciał, by coś rosło, to nie będzie.
bo to da nam 50% obecnego wzrostu statystyk przy lvl.

Cytat:Ewentualnie od powiedzmy 6 poziomu nie będzie "+1 do każdej statystyki i +2 do dowolnego rozdzielenia" (co daje w sumie 6) ale np "+3 do dowolnego rozdzielenia" przez co statystyki będą rosły wolniej i bardziej ukierunkowane przez gracza (jeśli nie będziesz chciał, by coś rosło, to nie będzie.
bo to da nam 50% obecnego wzrostu statystyk przy lvl.

podbijam, imo to jest całkiem dobry pomysł i warto go przemyśleć.