Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Głogowy Cień - 25.06.2018

tak... trochę po to jest temat z nieobecnościami, żeby jednak tam się zgłaszać i żeby każdy widział. jakoś nie uśmiecha mi się ciągłe aktualizowanie ewentualnych nieobecności na pięciu kontach tbh, bo pewnie do tego by doszło. masz zgłoszoną nieobecność, ale na tym koncie nie jest zaznaczona, więc twój problem że ci przerwałem sesję.

- Jeżynowy Cierń - 25.06.2018

Polemizowałabym, czy to ułatwi wszystkim życie. Tak jak napisał Fiołek - aktualizowanie tego pola na wielu kontach mogłoby się okazać dość niewygodne. Pomijam już, że aktualność tej rubryki równałaby się aktualności chociażby pola wiek (nie mówię że u wszystkich, wiadomo), a co za tym idzie - jakaś postać może mieć niekończącą się nieobeność i zapewnić sobie, że nikt jej nigdy sesji nie będzie mógł przerwać, bo przecież wisi nb. Tak czy owak trzeba by było się upewniać, czy to nb faktycznie obowiązuje itd.
Szczerze mówiąc, to chyba nie jest taki duży problem, żeby przed wbiciem komuś do z pozoru wygasłej sesji sprawdzić, czy przynajmniej jedna z tych osób nie zgłosiła w ostatnim czasie nb (chociażby przeglądając jej posty, nie koniecznie wertując temat z nb).

- Księżycowy Pył - 25.06.2018

chyba była już kiedyś podobna propozycja, ale mogłem źle zapamiętać. zgadzam się z tym co mówi fiołek: po co? niby ułatwienie życia, fajnie super, ale spójrzmy prawdzie w oczy, na dłuższą metę byłoby to strasznie uciążliwe(aktualizować na wszystkich kontach? lol nope, ja np. mam problemy już z samym aktualizowaniem wieku w profilu) i mogłoby doprowadzić do innych spięć, tj. to wymienione przez fiołka. poza tym, w temacie z nieobecnościami wszystko jest na miejscu i naprawdę nie boli tam zajrzeć jak się nie ma pewności. po to został założony ten temat.

- Spieniona Łapa. - 25.06.2018

wydaje mi się, że taka rubryka w profilu byłaby dobra dla dłuższych nieobecności, jak np. moja, prawie czteromiesięczna. i z tego powodu Pleśń trafiła do nieaktywnych, a Pianka już nie xD

z zaglądaniem do tematu nieobecności jest różnie, bo może mieć już po kilka stron i nie wiadomo, na którym z pięciu kont zostało zgłoszone (potem okaże się, że z konta gwiezdnego sprzed x lat)

można ewentualnie zrobić takie coś, z zaznaczeniem, że nieobecność liczy się za zgłoszoną tylko przez temat "nieobecności", a pole w profilu ma służyć jedynie za opcjonalne ułatwienie dla innych graczy.

- Czosnek.. - 25.06.2018

w przypadku w miarę dokładniej określonej nieobecności postać nie powinna zostać uznana za zaginioną, nie wiem jednak jak wyglądała sytuacja pleśni. przejrzałem też cały temat nieobecności i nawet jeśli ludzie wrzucali tam posty z kont gwiezdnych, mieli wypisane resztę multikont przynajmniej w odpowiednim polu w profilu. jeśli stałoby się to jednak problemem, zawsze można dodać zasadę, by ludzie nie ograniczali się do wpisania nieobecności pod "wszystkie" multikonta, a wymienili je z pełnych imion. nie rozumiem potrzeby robienia ~opcjonalnego ułatwienia~ dla innych graczy w postaci kolejnej rubryki, bo w takim razie jeśli komuś naprawdę zależy, może po prostu dodać krótką adnotację gdzieś w podpisie. na jedno wychodzi i od razu rzuca się w oczy, szczególnie jeśli się odpowiednio podkreśli. to jest moje zdanie w tej kwestii.

- Głogowy Cień - 25.06.2018

dlatego w temacie nieobecności powstało pole "konta", żeby w nim wypisywać wszystkie swoje postaci (co raczej było średnio oczywiste, biorąc pod uwagę fakt że masa osób pisze tam po prostu "wszystkie", kwik). albo w ogóle uzupełnione multikonta. wtedy wystarczy ctrl+f i przeskoczenie przez kilka stron tematu, co zajmuje mniej niż minutę :y
wciąż nie widzę potrzeby robienia do tego osobnego pola w profilu.

- Jasny Poranek - 25.06.2018

Dlatego ja zawsze byłam z tym, żeby nieobecności działały inaczej. Po powrocie postaci administracja kasuje post z tematu, który robi się bardziej przejrzysty. Jeśli się nie wraca, post zostaje i też wiadomo wtedy, kiedy dana osoba zniknęła.

- Mrówcza Ścieżka - 30.06.2018

Czuję się trochę niepewnie rzucając taką propozycję jako nowy urser, który (jak można zapewne po moich pytaniach na sb zauważyć) nie wszystko zawsze ogarnia, ale raz kozie śmierć :)

A więc jak dowiedziałam się (z sb właśnie) stos z pożywieniem nie jest fabularnie jakoś spisywany i domyślam się, po głębszym zastanowieniu, że byłoby to zbyt ciężkie do ogarnięcie, ale... No właśnie, gdyby wprowadzić zasadę, że każdy wojownik i terminator, który przeszedł już na treningu polowanie, musi przynajmniej raz w miesiącu zapolować dla klanu (wyłączając choroby i nieobecnych) i wyciągać konsekwencje z niewywiązywania się w postaci małej ilości pożywienia, podwyższenia progów wchodzenia na levele, albo drobnych ekstra chorobach, na które łatwiej koty przy niewystarczającej ilości pożywienia zapadją? To jeszcze nie koniec... można by ustalić dane tereny, na których pożywienie złapać łatwiej, a na których bardzo ciężko (w danych porach roku na przykład).
Jak dla mnie to wszystko prowadziłoby do zwiększonej interakcji graczy (zapoluje dla ciebie ekstra, bo fabularnie coś tam coś tam itp)), a przede wszystkim dużego kopa fabularnego w kontaktach między klanami. Kłótnie o tereny, może jakieś sojusze, bójki itp.
Całkiem przykładowo i może nielogicznie, ale Grom, który latem ma sporą ilość zwierzyny, zimą mógłby mieć jej nikłą ilość, a np. Cień odwrotnie i to tylko fabularne potyczki mogą zdecydować czy Wojownicy będą orać jak w Kieleckim ciągnąc niezwykle długie polowania, żeby coś złapać, zawalczą o terytorium, czy też nawiążą międzyklanową współpracę.

Dziękuję i przepraszam jeżeli to waszym zdaniem głupi pomysł :)

- Mleczny Kieł - 30.06.2018

Według mnie to nie jest dobry pomysł. To strasznie dużo roboty jak na ogarnianie tego co miesiąc. W klanach postaci jest dużo, a terenów niekoniecznie, tworzyłyby się zastoje, bo ktoś nagle wziął nieobecność. Z resztą nie każda postać potrzebuje polowań. Niektóre postacie polują dużo, bo wbijają ekspy i poziomy, inne nie potrzebują wysokich statystyk, bo z założenia są słabe. To by nałożyło ogromne ograniczenia, zamiast pomóc :x

- Fiołkowy Świt - 30.06.2018

wiązałoby się to ze zmuszeniem graczy do chodzenia na polowania, a nie każdy ma zwyczajnie na to ani czas, ani ochotę. posypałaby się lawina śmierci, bo zaraz postaciom na niższych lvlach wypadaliby przeciwnicy, a nikt nie będzie mógł pomóc w walce, bo będzie miał własne polowanie. ewentualnie będą prowadzone duże polowania grupowe, które zawsze się ciągną przez wiele tygodni. spowoduje to duży zastój i mnóstwo problemów z czasoprzestrzenią. jakbym musiał chodzić na polowanie pięcioma postaciami co miesiąc to bym chyba skisł, bo nie do każdego też polowanie mi pasuje, nie na każdym sprawia mi to frajdę i nie zawsze jest to też dla mnie ważne, polowanie jest jak każda inna fabularna sesja, skoro już ją biorę, to niech ma jakiekolwiek znaczenie w życiu mojej postaci, o. na forum kiedyś był system głodu, który zmuszał do chodzenia na polowania i jest powód, dla którego już go nie ma |D ani tu, ani na w zasadzie żadnym innym forum, na jakim grałem, ten system nie utrzymał się długo, bo był zwyczajnie upierdliwy dla każdego.

poza tym system mg bierze pod uwagę losowość akcji. czasem można iść na polowanie i nie złapać zupełnie niczego (mam teraz taką sytuację Głogiem, który nie może niczego znaleźć), nic nie stoi na przeszkodzie by jakaś postać powiadomiła o tym przywódcę że hej, nie ma zwierzyny bo byliśmy z tym npc na polowaniu i nic nie złapaliśmy |D

i proszę kieleckiego w to nie mieszać :((

- Mrówcza Ścieżka - 30.06.2018

Jestem z Podhala. My nie mamy swojego Sosnowca jak Katowiczanie, więc musimy na kogoś zwalać :( sorry Fiołek.

Tak jak pisałam na sb i zresztą we wstępie i podsumowaniu mojego pomysłu jest on bardzo luźny i rozumiem totalnie jeżeli ma on więcej minusów (który jako nowy gracz nie dostrzegłam) niż plusów i dlatego wrzuciłam to tu, żeby wasze zdanie usłyszeć :)

- Zajęczy Sus - 30.06.2018

co do nieobecności - ja się generalnie zgadzam ze zdaniem Czosnka, Jeżyny i Fiołka. aktualizowanie nieobecności na wszystkich kontach wydaje się upierdliwe, a i wydaje mi się, że userzy mogliby zacząć polegać na tym polu w profilu, zamiast sprawdzać temat z nieobecnościami, co mogłoby prowadzić do sytuacji konfliktowych ("nie miałeś nic wpisane w profilu, więc ci wbiłem do sesji" podczas gdy ta osoba miała np. przedłużoną nieobecność, ale tylko w temacie, albo nie zaktualizowała po prostu profilu).

kwestia polowań - ja wychodzę z założenia, że to indywidualna sprawa gracza i postaci. niektórzy, tak jak mówi Mlecz, chodzą na polowania, żeby szybciej wbijać expy i lvle; niektórzy nie chodzą w ogóle albo robią to bardzo rzadko, bo pisanie tego ich nuży, a na przykład postać traktuje to tylko jako obowiązek, w związku z czym nie ma za bardzo czego opisywać oprócz prób szukania i złapania zwierzyny - co prowadzi do tego, że tak naprawdę... to by do niczego nie prowadziło, tylko do bezmyślnego klepania postów, "bo trzeba", a zero z tego przyjemności i fabularnego rozwoju. a założenie jest takie, że i tak każdy kot, który umie polować, robi to praktycznie codziennie, po prostu na polowania z MG chodzi się wtedy, gdy ma się na to ochotę. już nie wspominając o tym, że osobom które mają więcej niż 1-2 konto chyba by było przykro, gdyby musiały chodzić na polowania każdym kontem |D
dalej jest problem z terenami, bo polowania mogłyby się ciągnąć i nie byłoby gdzie prowadzić normalnych sesji, które są nieporównywalnie ważniejsze od akcji MG, a nie wszystko może się toczyć w obozie, mimo wszystko.
wreszcie kwestia tego, że trzeba by dobrać jeszcze więcej MG - już teraz akcji jest sporo, a co dopiero, gdyby każdy musiał iść raz w miesiącu na polowanie; a wg mnie ilość w tej kwestii niekoniecznie idzie w parze z jakością.
więc ogólnie w tej kwestii nie narzucałabym nic odgórnie :3

- Ciernisty Kwiat - 11.07.2018

Okazało się, że w systemie polowań są pewne niejasności co do tego kiedy i jakie zasady stosować. Największym problemem jest przenoszenie ciężaru ciała na tylne łapy - jedni twierdzą, że tylko przy gryzoniach, inni, że cały czas. Zmiana niby mała, ale będzie dotyczyć wszystkich postaci, więc uznaliśmy, że decyzję zostawiamy tutaj wam.
Zasada zostanie, po prostu chcemy ustalić, kiedy należy ją stosować.

- Wysoka Fala - 11.07.2018

Moim zdaniem, powinno zostać przy wszystkich. Jak się przeniesie ciężar ciała na tylne łapy to unika się tupania przednimi łapami oraz łatwiej się wybić do porządnego skoku.

- Trzmieli Pył - 11.07.2018

Ciernisty Kwiat napisałx:Okazało się, że w systemie polowań są pewne niejasności co do tego kiedy i jakie zasady stosować. Największym problemem jest przenoszenie ciężaru ciała na tylne łapy - jedni twierdzą, że tylko przy gryzoniach, inni, że cały czas. Zmiana niby mała, ale będzie dotyczyć wszystkich postaci, więc uznaliśmy, że decyzję zostawiamy tutaj wam.
Zasada zostanie, po prostu chcemy ustalić, kiedy należy ją stosować.

W systemie wcale nie ma żadnych nieścisłości |D. Po prostu niektórym utarła się jakaś wizja, chociaż fragment o przenoszeniu jest zaznaczony w zasadach ogólnych, więc nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

Natomiast, jeśli mamy coś zmieniać, to moim zdaniem ciężar ciała wciąż powinien pozostać na tylnych łapach, ponieważ wycisza to chód kota, a nie tylko sprawia, że lżej stąpa i nie wprowadza ziemi w tak silne wibracje.