Propozycje - Wersja do druku +- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl) +-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html) +--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html) +--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html) |
- Persefona - 06.04.2018 welp, do tej pory przyjmowało się, że po prostu koty musiały mieć rangę co najmniej terminatora, żeby mieć swoje DJ bo jednak zazwyczaj mają ceremonię w wieku 6k - bo nie wiem gdzie taki młodszy kociak, który powinien być cały czas pod opieką matek, mógłby mieć swoje DJ. w kociarni? myślę że ostatecznie można zmienić to na wiek powyżej 6 księżyców. teoretycznie taki kot wciąż powinien spać w kociarni, ale matki nie skaczą już nad nim i jak chce, to może spać pod jakimś krzakiem albo mieć już swój ulubiony kamyk w obozie. tylko co na to reszta? ktoś jest przeciw? i jeszcze do tego: Różany Kwiat napisałx:[Dzisiaj 21:23] Wydmowy Wiatr: wiem że to będzie straszne spinanie się, ale może ktoś z adminów co np. 2/3 miechy pisać w zgłoszeniach na mg, kto przeszedł, by ci, którzy soę nie dostali wiedzieli, kiedy mogą znowu się zgłosić. Czy otwieranie ilościowe, np. 5graczy na nowych mg i zamykanenowi MG są dobierani głównie wtedy, kiedy jest taka potrzeba - na przykład gdy stoją zgłoszenia do MG i nie ma komu ich brać, bo czasem się tak zdarza. a i dobierani są dość wyrywkowo, raz mogę wybrać osobę która się zgłosiła wczoraj, by za dwa dni dobrać jeszcze jedna osobę która zgłosiła się dwa tygodnie wcześniej, bo jednak potrzebny jest jeszcze jeden mg by zaspokoić potrzeby graczy. uhhh myślę że ostatecznie możemy robić takie podsumowania, ale na pewno nie będą regularne, tylko po prostu gdy będzie kilka osób które według nas nadają się na to stanowisko. na pewno nie będą otwierane zapisy ilościowe bo to się trochę mija z celem. nie zależy nam na tym, żeby napchać się mistrzami gry po brzegi i żeby większość sobie po prostu świeciła uprawnieniami, bo to też nie o to chodzi. - Cisowa Łapa. - 06.04.2018 Hm, jeszcze nikt nie wyraził głosu, ale spytam — czy jeżeli Grzmot ogółem już dawno powinna być mianowana, ale tamto i tamto, to mogłabym jej założyć dj? :3c - Wilgotny Nos - 06.04.2018 myślę, że w informacji o zakładaniu dj warto dodać to, że nie terminatorzy a koty powyżej wieku sześciu księżyców mogą je założyć, bo nie sądzę, aby taki kot siedział z matką (która swoją drogą chyba powinna po tym okresie wrócić do wojowniczych obowiązków) do czasu, w którym zostanie terminatorem. - Dynia - 09.04.2018 W związku z rozmową na temat miotów Splątanej i pokrewieństwa z innymi kotami, padł temat drzewa genealogicznego. Mamy gdzieś rozbudowane i dość aktualne drzewo genealogiczne i myślę że dobrze byłoby dać link do niego, gdzieś w jednym z tematów. Szukanie go po odmętach forum może być nieco kłopotliwe. Widziałam nawet że mamy temat z drzewkami genealogicznymi, ale utknął on gdzieś na 2013 roku. Uważam że pomogłoby to graczom łatwiej rozeznać się w pokrewieństwie postaci, choćby z czystej ciekawości. EDIT: Tu mam link: https://www.familyecho.com/?p=JADIA&c=121fx083ew7&f=534753435112225145#view:JADIA - Spieniona Łapa. - 09.04.2018 można go wrzucić tutaj -> http://www.artemida.webd.pl/warriorcats/viewtopic.php?t=2928, ale temat został zamknięty. i swoją drogą powinien być w archiwum, bo te drzewka są już dawno nieaktualne. - Fiołkowy Świt - 09.04.2018 "najnowsza wersja: 2013" aw - Niedźwiedź. - 12.04.2018 Widząc że problem z zapisami do poszczególnych klanów lubi wracać jak bumerang, postanowiłem zaproponować kilka rozwiązań. Na początek założenie odpowiedniego tematu (np. dla każdego klanu) w którym zainteresowani multi kontem oraz nowi gracze wpisywaliby swoją chęć zagrania w danym klanie (tak jak teraz ma to miejsce w zapisach w podarowanym miocie) Gdzie większość zgłoszeń np. do Rzeki, oznaczałoby w danym miesiącu uruchomienie miotu NPC w tym klanie. Po za tym można (a nawet trzeba) wziąć pod uwagę odosobnione pojedyncze przypadki, które mogłyby z powodzeniem „lądować” choćby w takich znajdach, w klanie do jakiego dany gracz zechciałby się zapisać. Bo niestety ale czekanie miesiąc na upatrzony klan, a czasem nawet i więcej, jest trochę niezdrowe i na pewno nie pomaga frekwencji forum, ani tym bardziej jego opinii. Kiedyś taka rotacja może miała sens w czasach popularności pbf’ów, zapewne po to aby zahamować gwałtowny przerost danego klanu nad innym. Ale dzisiaj, kiedy każdy potencjalny nowy gracz jest na wagę złota, takie praktyki nie powinny mieć miejsca. Co więcej jak się teraz okazało, otwarcie wcześniej „zabetonowanych” zapisów na Samotników oraz Pieszczochów, w jakiś szczególny sposób nie załamało obecnej równowagi klanowego wszechświata. Co i tak miałoby swoje miejsce, gdyby bardziej uparci gracze postanowili grać powyższymi, których postacie fabularnie zrezygnowałyby z klanu. - Ognistopręga - 12.04.2018 Hmm częściowo się zgadzam bo uważam, że miotów jest zdecydowanie za mało i tracimy wielu potencjalnych nowych graczy bo zbyt często są sytuacje, gdzie nowi muszą czekać na miot. Z drugiej jednak strony takie rozwiązanie jak proponujesz mogłoby doprowadzić do dysproporcji klanowych... a mimo wszystko te proporcje są ważne dla całej rozgrywki. Moim zdaniem po prostu mioty NPC powinny być wrzucane częściej i najlepiej, żeby zawsze były jakieś dwa dostępne - to wtedy przypływ nowych kotów do danego klanu będzie wciąż dość kontrolowany, a gracze zawsze będą mieli jakiś wybór :3 - Czosnek.. - 12.04.2018 this, ogni. z drugiej strony za dużo miotów później będzie skutkowało zbyt dużą ilością porzuconych kont, a to też niezdrowo. no i dysproporcje są niefajne, plus co z tego, jak na przykład 8 osób chce do rzeki, dostaną swój miot i nagle po niedługim czasie cały miot się wykruszy i zostanie z niego, idk, jedna osoba, a np. graczy chcących się dostać do takiego wichru byłoby mniej, ale więcej z nich by się ostało? takie nieco abstrakcyjne myślenie, nawet nie wiem czy dobrze to sformułowałem, ale po prostu chcę pokazać, że takie coś jest trochę mocno bez sensu. jak komuś naprawdę zależy na danym klanie, to nie ma innego wyboru jak czekać, albo wbić się do pierwszego lepszego. byli ludzie, którzy czekali - i się doczekali. i grają. można? można. a poczekać trochę nie zaszkodzi, jak komuś naprawdę zależy. edit: Cytat:Kiedyś taka rotacja może miała sens w czasach popularności pbf’ów, zapewne po to aby zahamować gwałtowny przerost danego klanu nad innym. Ale dzisiaj, kiedy każdy potencjalny nowy gracz jest na wagę złota, takie praktyki nie powinny mieć miejsca. cóż, póki co arcia sobie jakoś radzi i jest bardzo aktywnym forum, szczególnie w porównaniu do naprawdę wielu innych, więc nie do końca rozumiem twój punkt widzenia. :x zawsze trzeba dbać o to, by nie było zbyt wielkich dysproporcji, żeby nagle się nie okazało, że jakiś klan praktycznie nie istnieje "bo więcej ludzi chciało mieć miot rzeczny tu i teraz". - Perłowa Muszla - 12.04.2018 Zgadzam się z Czosnek. Jest mnóstwo graczy którzy jeżeli mają się wykruszyć, to i tak odejdą. I nie sądzę by otwieranie miotów w taki sposób cokolwiek by dało. Poza tym skąd wiesz że większość nie będzie się zapisywać do dwóch konkretnych klanów i powstanie duża dziura w proporcjach ilości. A otwarcie samotników i pieszczochów zbyt wiele nie zmieniło, bo grupa jest monitowana i zostałaby zamknięta, przy zbyt dużym przyroście. W normalnych warunkach koty odchodzące z własnej woli to nie jest częsty przypadek. I prawda jest taka, że bycie w klanie daje dużo większe możliwości na fabułę.Samotnicy i pieszczochy zazwyczaj są gdzieś daleko w tle wszystkich wydarzeń. Jeżeli chodzi o znajdy znalezione w jakiejś sesji z MG - mogą zostać wyrzucone niezależnie od proporcji klanów, jeżeli kostki pozwolą i MG akurat chce coś takiego wprowadzić. W przypadku znajd robionych niezależnie od takich akcji, nadal wliczają się do "postaci pochodzącej z poza klanu", w przeciwieństwie do tych znalezionych przy pomocy MG. - Spieniona Łapa. - 13.04.2018 Cień napisałx:Co więcej jak się teraz okazało, otwarcie wcześniej „zabetonowanych” zapisów na Samotników oraz Pieszczochów, w jakiś szczególny sposób nie załamało obecnej równowagi klanowego wszechświata.Tylko dlatego, że nadal nie można zaczynać gry jako samotnik. Wyobraź sobie, że wszyscy ci nowi lub niezdecydowani gracze przychodzą i spotykają się z kompletnym odrzuceniem fabularnym, giną wchodząc na granice klanu albo mają problemy ze znalezieniem ludzi/bezpiecznych miejsc na sesję. To nie rozwiązuje problemu, tylko tworzy kolejne. Jedyna propozycja jaka przychodzi mi do głowy to otwieranie miotów stricte dla nowych graczy. Poczekanie miesiąc czy dwa na multikonto w wymarzonym Klanie nie jest gorsze od kompletnego braku możliwości wejścia do gry. Też czekałam na postać i mój entuzjazm upływał z każdym dniem, więc gdybym nie znała już przedtem artemidy... pewnie straciłabym cały zapał i poszła tam, gdzie mogę od razu zacząć grać. Jeden czy dwa mioty wyłącznie dla nowych graczy mogłyby pozwolić unikać sytuacji, w których na forum nie ma NIGDZIE miejsca. A ponadto stałyby otwarte dłużej, zamiast tracić wszystkie sloty w przeciągu kilku godzin, mimo pierwszeństwa dla nowych. A kwestia "wymarzonego" Klanu... Nowy gracz nie ma przecież wglądu w obozy, wątpię, żeby śledził całą fabułę i zaznajamiał z postaciami, więc skąd taka nagła sympatia? Ze względu na nazwę? Znajomości? Struktury Klanów na forum są takie same i szczerze mówiąc, w porównaniu z poprzednimi latami, różnice między nimi zostały mocno zatarte. Nie wiem, czy któryś Klan szczególnie się teraz wybija albo wymaga "ostrzegania nowych" (jak stary Wicher - Niedźwiedź. - 13.04.2018 Cytat:" jak komuś naprawdę zależy na danym klanie, to nie ma innego wyboru jak czekać, albo wbić się do pierwszego lepszego. byli ludzie, którzy czekali - i się doczekali. i grają. można? można. a poczekać trochę nie zaszkodzi, jak komuś naprawdę zależy. "Za komuny ludziom też zależało na meblach, żywności itd. Czekali, czasem dobę a nawet dwie, ale nie mieli innego wyboru i w końcu się doczekali. Można? Ano wszystko można, ale czy byli z tego powodu zadowoleni, polecam zapytać o to rodziców lub dziadków. Jak to mówią liczy się pierwsze wrażenie, a taka forma czekania za czymkolwiek rodem z powyższego PRL’u na pewno nie robi dobrego wrażenia. Dlatego nie może dochodzić do sytuacji w której przychodzi nowy gracz na forum i dowiaduje się że np. jego upatrzony klan będzie miał dopiero za trzy miesiące miot, ale w zamian w formie pocieszenia może sobie coś adoptować i poczekać. A nawet jeżeli już mowa o każdym miocie, to problem wygląda tak samo, ktoś wchodzi i pyta się kiedy będzie następny miot, bo po wyczerpaniu miejsc w obecnym nie można natychmiast otworzyć nowego? Cytat:"Jeden czy dwa mioty wyłącznie dla nowych graczy mogłyby pozwolić unikać sytuacji, w których na forum nie ma NIGDZIE miejsca. A ponadto stałyby otwarte dłużej, zamiast tracić wszystkie sloty w przeciągu kilku godzin, mimo pierwszeństwa dla nowych”O tym problemie wspominałem nie tak dawno na SB, widać że do tej pory niestety nic się nie poprawiło. Ale za to były dopowiedzenia, że jak to strasznie „pokrzyczałem” o otwarcie miotu w Gromie, tuż przed wielką przeprowadzką w kwietniu, a miot był w lutym. Na wykruszenie graczy, aktualna rotacja też nie daje gwarancji, bo w jednej chwili obecny miot z Cienia oraz Wichru może tak samo zniknąć. Bo na przymusowych kontach poczekają na to co chcieli od początku, założą multi i tamte konta np. oleją albo dezaktywują. Więc wychodzi niepotrzebna zasłona dymna i robienie komuś pod górkę. Cytat:”Więc skąd taka nagła sympatia?”Będę strzelał. Ktoś po przeczytaniu książki stwierdził że utożsamia się z takim klanem Rzeki itd. Bo dany miot posiada takie umaszczenie z którego chciałby skorzystać. Bo ma znajomą osobę w danym klanie z którą chciałby wspólnie prowadzić sesje? I znowu kłania się PRL, przychodzisz do sklepu po podwawelską a dostajesz kabanosy, bo takie w obecnej chwili są. Cytat:"jeżeli kostki pozwolą i MG akurat chce coś takiego wprowadzić"A nie można znacznie prościej? Ktoś przychodzi i chce być w innym klanie niż obecny miot, to wrzucamy go jako znajdę. Wówczas sprawa załatwiona i gracz zadowolony. Cytat:”cóż, póki co”Jak to mówią "Pożyjemy, zobaczymy" - Czosnek.. - 13.04.2018 Nie rozumiem, skąd porównanie systemu na forum do komuny. Te czasy już dawno minęły, i założę się, że były bez porównania gorsze do sytuacji na artemidzie. Nie widziałem tu jeszcze chociażby godziny policyjnej, nikt też nie zabrania wyrażać swojej opinii na temat administracji czy innych władz. Na mioty trzeba czekać, bo wszystko jest zorganizowane tak, by KAŻDY klan miał szansę dostać jakiś miot. Co z tego, że nagle zaczęto by robić mioty tam, gdzie chciało więcej userów, jak na przykład przez dłuższy czas mniejszość chciałaby dołączyć do gromu/cienia i ostatecznie te klany pozostałyby długi czas bez świeżych userów, a nagle klan rzeki miałby ich tak dużo, że nie byłoby miejsc do pisania i trzeba by duplikować tematy? Cytat:Na wykruszenie graczy, aktualna rotacja też nie daje gwarancji, bo w jednej chwili obecny miot z Cienia oraz Wichru może tak samo zniknąć. Bo na przymusowych kontach poczekają na to co chcieli od początku, założą multi i tamte konta np. oleją albo dezaktywują. Więc wychodzi niepotrzebna zasłona dymna i robienie komuś pod górkę. daje jednak jakąkolwiek gwarancję. poza tym, nie jestem pewien, czy była kiedykolwiek taka sytuacja. taki gracz prędzej zauważyłby, że - jak mówiła pianka - klany się za bardzo nie różnią między sobą. - Ognistopręga - 13.04.2018 Cytat:Jedyna propozycja jaka przychodzi mi do głowy to otwieranie miotów stricte dla nowych graczy. Poczekanie miesiąc czy dwa na multikonto w wymarzonym Klanie nie jest gorsze od kompletnego braku możliwości wejścia do gry. Też czekałam na postać i mój entuzjazm upływał z każdym dniem, więc gdybym nie znała już przedtem artemidy... pewnie straciłabym cały zapał i poszła tam, gdzie mogę od razu zacząć grać. To jest dobry pomysł, bo też gracze, którzy mają już chociaż jedno konto mają szanse na załapanie się na fabularne mioty. Bardziej też orientują się na forum więc łatwiej jest im wziąć postać z adopcji. (Choć ja bym dalej optowała za wrzucaniem dwóch miotów naraz/w podobnym czasie, jednak fajnie mieć jakiś wybór ;3) Cytat:dokładnie. po co rozwiązywać problemy, które jeszcze się nie pojawiły? Możemy udawać, że nie ma problemu xD ale to jest jednak problem, który wraca co jakiś czas odkąd pamiętam. Często widzi się na SB nowych graczy narzekających na to, że muszą czekać na możliwość gry... - Czarny Świt - 13.04.2018 A może po prostu lepiej byłoby, gdyby zmniejszyła się ilość miejsc w miotach, a po prostu wchodziłyby one częściej/po 2 na raz właśnie? Wtedy rotacja byłaby sprawniejsza, krócej czekałoby się na wymarzony klan etc etc. |