Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Szerszeniowy Jad - 20.06.2019

Jaskółczy Śpiew napisałx:Z cyklu: niezbyt istotne pomysły.

Wnioskuję o zmianę nazwy rangi "Kot z Miejsca Gdzie Brak Gwiazd" na coś w rodzaju "Przeklęty", względnie - przez analogię do "Gwiezdnego" - "Bezgwiezdny". Sądzę, że brzmiałoby to po prostu lepiej.
Przeklęty byłby w porządku.
A swoją drogą, bo mi się przypomniało dzięki tej propozycji - czy właściwie potrzebujemy w temacie z rangami w zasadach rang plemiennych oraz określeń plemiennych (i starych, typu Matczyny Pyszczek) w słowniczku?

Płomykówkowy Lot napisałx:
Jesion napisałx:Podbijam, bo odnoszę wrażenie, że administracja albo tego nie widziała, albo widziała i zapomniała, a byłoby miło, gdyby opiekuni forum określili swoje stanowisko i podjęli jakąś decyzję. Od milczenia nic się na forum nie zmieni.

Owszem, temat trochę przycichł i przez to nie zrobiłyśmy jeszcze w tym kierunku. Oczywiście porozmawiamy o tej kwestii, skoro tylu userów jest za, i postaramy się jak najszybciej dać odpowiedź.
I czy coś wiadomo z tą kwestią? Minął ponad miesiąc i cisza, tak samo human!event był dość szumnie zapowiadany już prawie dwa miesiące temu i z perspektywy usera to wygląda tak, jakby nic nie było robione w tych sprawach.

- Płomykówkowy Lot - 20.06.2019

Szerszeniowy Jad napisałx:
Jaskółczy Śpiew napisałx:Z cyklu: niezbyt istotne pomysły.

Wnioskuję o zmianę nazwy rangi "Kot z Miejsca Gdzie Brak Gwiazd" na coś w rodzaju "Przeklęty", względnie - przez analogię do "Gwiezdnego" - "Bezgwiezdny". Sądzę, że brzmiałoby to po prostu lepiej.
Przeklęty byłby w porządku.
A swoją drogą, bo mi się przypomniało dzięki tej propozycji - czy właściwie potrzebujemy w temacie z rangami w zasadach rang plemiennych oraz określeń plemiennych (i starych, typu Matczyny Pyszczek) w słowniczku?

sama myślałam niedawno o zasugerowaniu zmiany tych kotów z mgbg (co jest potwornie długie i brzydko wygląda pod nickiem) na jakichś potępieńców, przeklętych czy cokolwiek, także to jest do przemyślenia, ale osobiście – jestem za.

stare nazwy imo jak najbardziej można wywalić, bo są jedynie mylące dla nowych userów, i guess. za to rangi i określenia plemienne, hmm, niby nie mamy na forum żadnego plemienia i raczej się nie zapowiada, żeby jakieś miało powstać... nad tym też pomyślimy.

Cytat:
Płomykówkowy Lot napisałx:
Jesion napisałx:Podbijam, bo odnoszę wrażenie, że administracja albo tego nie widziała, albo widziała i zapomniała, a byłoby miło, gdyby opiekuni forum określili swoje stanowisko i podjęli jakąś decyzję. Od milczenia nic się na forum nie zmieni.

Owszem, temat trochę przycichł i przez to nie zrobiłyśmy jeszcze w tym kierunku. Oczywiście porozmawiamy o tej kwestii, skoro tylu userów jest za, i postaramy się jak najszybciej dać odpowiedź.
I czy coś wiadomo z tą kwestią? Minął ponad miesiąc i cisza, tak samo human!event był dość szumnie zapowiadany już prawie dwa miesiące temu i z perspektywy usera to wygląda tak, jakby nic nie było robione w tych sprawach.

co do tego, sigh, wiem, że tak to wygląda, jednak na chwilę obecną bywa jeszcze trochę trudno z... dobrą komunikacją między administracją, a to jednak rzeczy, które lepiej dobrze przedyskutować w trójkę. sama zresztą ostatnio trochę przymarłam, ale postaramy się zrobić coś w tym kierunku jak najszybciej. przepraszamy za opóźnienia z tym związane |D

- Kiełek - 26.06.2019

Proponuję wygenerowanie darmowego certyfikatu Let's Encrypt i podpięcie pod forum.

- Ćmi Zmierzch - 07.07.2019

Czy możemy w jakiś sposób ogarnąć statystyki na pierwszym levelu? Ustawić jakiś limit, jakieś minimum, zwłaszcza w szybkości i zmysłach?
Rozumiem, że pierwsze 20 punktów jest do dowolnego rozdania, ale niech idzie za tym fabuła. Pierwsze punkty w starystykach powinny iść w parze z z fabularną sytuacją kocięcia?
Wydaje mi się, że skrajne zaniżanie statystyk uznawanych za zbędne, przede wszystkim zmysłów, sztucznie podnosi staty, i jest naginaniem zasad, w celu stworzenia overpowered postaci. I, tbh, odbiera realizm sytuacji.

- Trzmieli Pył - 07.07.2019

To są statystyki, z którymi postać się rodzi. Imo nie ma sensu ograniczania userow w ich rozdawaniu. No bez przesady. Większość i tak przekłada statystyki na to, jak postać wygląda i na jej umiejętności/predyspozycje.

Ale nie wszyscy, i wtedy mamy postać, która ma jeden punkt w zmysłach, jeden punkt w szybkości, a w sile i zręczności staty wojownika na trzecim levelu. Jeżeli nie ograniczenie rozdawania punktów, to przynajmniej regulaminowy wymóg odgrywania tego, co się wpisuje w statystykach. Na przykład: Niech koty od trzech punktów w dół w zmysłach rzeczywiście odgrywają problemy ze wzrokiem/słuchem/refleksem czy czymś w swoim prowadzeniu postaci.

Była już dyskusja na ten temat, w szczególności o zmyslach, i doszliśmy do wniosku, że to jest zbędne ograniczanie userow i narzucanie im jak mają tworzyć postać. Statystyki i tak są głównie potrzebne w akcjach mg i niskie wartości tak czy siak się odbijają oraz są ryzykowne. Nadal nie widzę potrzeby narzucania czegoś takiego z góry. Jak ktos chce sobie odgrywać, to super, brawa dla niego, ale jak nie, to przecież nie będziemy dawać za to ostow XD.

No to usuńmy zmysły w ogóle, skoro są bezwartościowe.

PS trochę nie rozumiem dlaczego w wypadku kolorów futra czy kolorów oczu są całe ściany regulaminu, instrukcji i czepiania się, a w kontekście mechaniki, która ma realny wpływ na grę, jest „róbta co chceta”

Pozwolę sobie zacytować siebie:
" Statystyki i tak są głównie potrzebne w akcjach mg i niskie wartości tak czy siak się odbijają oraz są ryzykowne." Z tego nie wynika, że są bezwartościowe.
Genetyka to smaczek i też działa na zasadzie "dowolnego rozdzielenia w podanej puli", czyli gracz wybiera sobie odpowiednich rodziców i umaszczenie spośród dostępnych. Tak samo działa mechanika. Kocięta i tak mają obniżone statystyki, a wszelkie skrajności skutecznie odbijają się na powodzeniu postaci w różnych sytuacjach.

Poza tym... S: 9 Zr: 9 Sz: 1 Zm: 1 to wcale nie są jakies op statystyki i taka postać też ma szansę zginąć na polowaniu, czy w walce.

- Sasanka. - 07.07.2019

Ale jak logicznie wytłumaczyć fakt, że postać o nienagannej sile i zręczności nagle... nie potrafi biegać? Tak wcale-wcale? Albo że postać o celowo zaniżonych statystykach z powodu kalectwa (ślepoty/głuchoty) wciąż ma na starcie wyższą pulę zmysłów czy zręczności?

Pamiętam cytat Śniącz, która będąc adminem twierdziła, że statystyki 0-2 to upośledzenie i tego przez dłuższy czas się trzymano.

Ja nie jestem za wprowadzaniem dodatkowych zasad i ograniczeń, bo takimi statystykami user sam, świadomie, strzela sobie w kolano, ale dobrze byłoby egzekwować ten wybór na fabule. Przykładowo takie braki powinny rzucać się w oczy na treningu, inne postacie z Klanu też mogą je dostrzec, podczas polowania brak zdobyczy nie będzie kwestią pecha z kostek, tylko braku umiejętności, itd. Oczywiście tego też nie da się nikomu narzucić.

O to to. Jeżeli nie regulaminowe ograniczenie, to egzekwowanie na fabule.

- Łaciate Futerko - 07.07.2019

No ale jak pilnować, czy jest egzekwowane na fabule? Czytać posty każdego i patrzec czy dobrze odgrywa swoje statystyki, a jeśli nie to karać ostami? Choroby też trzeba odgrywać na fabule i jest to zapisane w regulaminie, a tak naprawdę ogranicza się to do pójścia do Medyka i tyle o chorobie słyszano. Wyleczone? No to wyleczone i postać jest zdrowa już teraz w następnej sesji, a nie po tygodniu/dwóch tak jak mówi mechanika i regulamin. Niektorych rzeczy po prostu nie da się pilnować, a narzucanie ile trzeba mieć minimalnie w statystykach żeby nie być upośledzonym jest... słabe. Postać ze statami 9-9-1-1 dostanie łatwo drapieżnika na polowaniu i od niego nie ucieknie, a takiego lisa przecież też nie zabije, więc nie jest nie wiadomo jak op.

- Księżycowy Pył - 07.07.2019

dodam od siebie, że te statystyki rosną wraz z każdym poziomem. czy to znaczy, że gdy postać dobije te 3 w sile to nagle przestaje być upośledzona, czy może trzeba nad nią siedzieć i pilnować, by przypadkiem sobie nie wyobrażała za dużo, skoro osiągnęła optymalną liczbę w danej statystyce? trzeba by wtedy odebrać możliwość dodawania czegokolwiek do danej statystyki, nawet w miarę jak rośnie poziom. jak już zostało powiedziane, skrajnie niskie statystyki same z siebie stanowią duże ryzyko, i jako przykład podam tu mojego pluska: ma dużo w obronie dzięki wysokiej zręczności, szybko biega, ale przez słabą siłę nie może nic zrobić chociaż trochę silniejszemu przeciwnikowi, albo nawet takiemu równemu sobie. nawet teraz, gdy ma w tej sile trochę więcej. tak więc nawet jeśli bym tego nie odgrywał zbyt konsekwentnie, w trakcie akcji mg i tak by wyszło szydło z worka - plusk ssie w walkach, jest słaby i nie zmienia tego nawet dobry refleks, może co najwyżej unika jakichś wyższych obrażeń. inaczej jest z postaciami, które idą w siłę kosztem reszty statystyk. choć nawet na niższych poziomach są w stanie zadać wyższe obrażenia, to równie łatwo je zranić nawet jak przeciwnik nie jest zbyt silny, jeśli mają za mało zręczności. nie mogą też tak łatwo uciec od drapieżnika jeśli są wolne. a przez niskie zmysły łatwiej im otrzymać drapieżnika w polowaniu. ponadto szybkość i zręczność mają też znaczenie przy polowaniu.

moje pytanie: nie sądzicie, że system sam dobrze egzekwuje to jak są rozdzielone statystyki? ja osobiście bardzo cenię sobie możliwość robienia statystyk pod posturę moich postaci i jestem w pełni świadomym ryzyka jakie to ze sobą niesie. poza tym, 1 w danej statystyce nie oznacza, że postać nie potrafi czegoś robić. to znaczy, że po prostu jest bardzo słaba fizycznie/niezbyt zręczna/bardzo wolna/ma słaby węch, słuch, wzrok. jaki byłby cel w narzuceniu jeszcze większych limitów? zmuszenie ludzi do robienia bardziej zbalansowanych postaci? a co jeśli ktoś właśnie NIE CHCE zbalansowanej postaci, bo ma w zamyśle kota bardzo silnego i umiarkowanie zręcznego, ale wolnego i o niezbyt mocnych zmysłach na starcie? o ile genetyka jest swego rodzaju ograniczeniem, to jednak nie do tego stopnia. z tego co się orientuję admini starają się, by mioty były jak najbardziej różnorodne. gdyby nie rozpiski, niektórzy mogliby zwyczajnie nie wiedzieć, że w danym miocie mogą być dymne szylkrety, pointy, itd. przez co straciliby okazję na posiadanie takiej postaci, bo zwyczajnie by nie pomyśleli o takiej możliwości. tak więc nie, nie nazwałbym tego ostrym ograniczeniem, a wręcz ułatwieniem kwestii wyboru wyglądu dla postaci. :P tyle ode mnie.

- Sasanka. - 07.07.2019

Ale nikt nie mówi o ściganiu userów i obowiązkowym zaznaczaniu "nie mam zmysłów" w każdym poście xD.
Można na to zwyczajnie przyzwolić, skoro takie dysproporcje logicznie rzucają się w oczy, a na fabule komentowanie czyichś stat jest formą tabu, skoro normalnie granica między wiedzą usera a postaci jest tutaj bardzo cienka.
Tymczasem mistrzowie na treningach albo inni wojownicy powinni móc dostrzegać i komentować takie odstępstwa od normy. MG na polowaniach mogliby pisać, że postać nie potrafi określić albo rozpoznać tropu, stwierdzić skąd dokładnie dobiega dany dźwięk czy kierunek wiatru, podejść wystarczająco cicho zwierzyny itd, zamiast pisać w kółko "nie ma nic/nieudane/pech". Żeby chociaż trochę "czuć" konsekwencje swoich wyborów inne niż instant śmierć na polowaniu XD

Czekam też na postać z 10HP i 90W, skoro skrajności są ostatnio w modzie B)

Cytat:ja osobiście bardzo cenię sobie możliwość robienia statystyk pod posturę moich postaci i jestem w pełni świadomym ryzyka jakie to ze sobą niesie.
Akurat robienie statystyk pod gabaryty postaci JEST fabularnie uzasadnione. Mi bardziej chodzi o sytuacje bez odzwierciedlenia w czymkolwiek i te nieszczęsne zmysły/szybkość.

- Łaciate Futerko - 07.07.2019

Przy skrajnościach zarówno administracja jak i moderacja jest zobowiązana zaproponować userowi, zwłaszcza nowemu, inny rozkład statystyk i informujemy ich o ryzyku, jakie wiąże się z małą ilością punktów w danej statystyce. Jeśli pomimo ryzyka, ktoś decyduje się na takie rozdanie punktów, to spoko, jego sprawa, a nam nic do tego.
Obecnie nie ma też zakazu, by dostrzegać słabe punkty terminatorów na treningu, ba, po to jest ten dodatkowy punkt za trening, żeby te słabości wyrównać i na przykład po treningach z postaciami, które mają mało w sile, daję im punkcik właśnie w tę statystykę. Chyba że ktoś chce w coś konkretnego, to spoko, nie będę mu robić pod górkę. Można też komentować małą siłę kota, czy coś, jeśli mamy ku temu powód - na przykład nie spisał się w walce, albo jest workiem kości i nie widać mięśni. To wszystko jest wybór graczy, czy się na to zdecydują czy nie.