Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Kamienny Potok - 19.07.2019

A ja mam propozycję co do postaci nieaktywnych.

Cytat:13. Konta dodawane są do grupy nieaktywne/zaginione (oraz przekazywane do adopcji, jeżeli została wyrażona zgoda na przejęcie konta), jeżeli gracz nie zgłosił nieobecności i nie logował się na konto od miesiąca. Analogicznie postać uznawana jest za zaginioną w momencie, w którym gracz logował się, jednak nie napisał żadnego posta fabularnego od trzech miesięcy. Powrót postaci uznanej za zaginioną odbywa się ze stopy samotnika i wymaga zaktualizowania karty postaci. Jeśli gracz zgłosi nieobecność na czas nieokreślony, okres ten przedłużony jest do czterech miesięcy.

Czy jest szansa na zmniejszenie tego okresu? 3 miesiące bez fabularnej aktywności to bardzo dużo. Jak postać ma jakieś treningi czy inne ważne fabularnie zadania, to robi się straszne limbo czasoprzestrzenne i albo trzeba trochę decydować za tamtą postać, albo jakieś inne postaci wychodzą przez to na debili. Robią się przez to np. straszne dysproporcje między rodzeństwem, bo w 3 miesiące to można spokojnie zrobić cały trening... Nie mówiąc już o tym co się dzieje, jak postać ma stołek w klanie. A jeśli ktoś zniknął nagle, bez info o nieobecności, to szansa na to, że wróci np. po 2,5 miesiąca i wszystko nadrobi jest raczej nikła.
Byłabym za tym, żeby po upływie 1 miesiąca bez postów fabularnych postać przechodziła do nieaktywnych (oczywiście co innego, jak nieobecność była zgłoszona).

- Larwia Łapa - 20.07.2019

Kamienna Łapa napisałx:A ja mam propozycję co do postaci nieaktywnych.

Cytat:13. Konta dodawane są do grupy nieaktywne/zaginione (oraz przekazywane do adopcji, jeżeli została wyrażona zgoda na przejęcie konta), jeżeli gracz nie zgłosił nieobecności i nie logował się na konto od miesiąca. Analogicznie postać uznawana jest za zaginioną w momencie, w którym gracz logował się, jednak nie napisał żadnego posta fabularnego od trzech miesięcy. Powrót postaci uznanej za zaginioną odbywa się ze stopy samotnika i wymaga zaktualizowania karty postaci. Jeśli gracz zgłosi nieobecność na czas nieokreślony, okres ten przedłużony jest do czterech miesięcy.

Czy jest szansa na zmniejszenie tego okresu? 3 miesiące bez fabularnej aktywności to bardzo dużo. Jak postać ma jakieś treningi czy inne ważne fabularnie zadania, to robi się straszne limbo czasoprzestrzenne i albo trzeba trochę decydować za tamtą postać, albo jakieś inne postaci wychodzą przez to na debili. Robią się przez to np. straszne dysproporcje między rodzeństwem, bo w 3 miesiące to można spokojnie zrobić cały trening... Nie mówiąc już o tym co się dzieje, jak postać ma stołek w klanie. A jeśli ktoś zniknął nagle, bez info o nieobecności, to szansa na to, że wróci np. po 2,5 miesiąca i wszystko nadrobi jest raczej nikła.
Byłabym za tym, żeby po upływie 1 miesiąca bez postów fabularnych postać przechodziła do nieaktywnych (oczywiście co innego, jak nieobecność była zgłoszona).

Jeju, podbijam! Przez nie wchodzących użytkowników stoją często ceremonie i inne ważne w czaso sesje.

- Porywisty Wiatr - 20.07.2019

Modliszka napisałx:Jeju, podbijam! Przez nie wchodzących użytkowników stoją często ceremonie i inne ważne w czaso sesje.
Ale przecież nie chodzi o osoby, które nie wchodzą, tylko o te, które nie piszą postów, ale nie zgłosiły nieobecności. Poza tym regulamin określa czas wygasania sesji, a jak ktoś wchodzi na forum = jest z nim kontakt, to zazwyczaj da się taką osobę ściągnąć do odpisania w ceremonii/sesji albo do umówienia się na offscreenowe zakończenie danej sesji.

Ja jestem trochę sceptyczna, tzn. nie zrównywałabym do końca znikania bez uprzedzenia z wchodzeniem na forum, ale nie pisaniem postów - głównie z uwagi na argument powyżej, że skoro ktoś wchodzi na forum, to wciąż (zazwyczaj) jest z nim kontakt. W takich sytuacjach imo ważna powinna być komunikacja pomiędzy graczami w sprawie treningów/ważnych odpisów/tego, co się dzieje z postacią, a nie od razu wywalanie postaci do nieaktywnych. Poza tym są/były osoby, które np. z powodu braku weny nie pisały po miesiąc, półtora jedną postacią, nie zgłaszając nieobecności, i trochę niesprawiedliwe wydaje mi się traktowanie ich tak samo, jak osób, które bez uprzedzenia sobie przestały wchodzić na forum. Ewentualnie wg mnie można by dać dwa miesiące, zamiast trzech?

- Wiewiórczy Skok - 20.07.2019

Też jestem za skróceniem tego czasu. uvu Proponowałabym właśnie jakieś 1,5 - 2 miesiące. Ponieważ faktycznie jest to uciążliwe, jeśli chodzi o prowadzenie fabuły. Postać sobie znika, i nikt nie wie dlaczego, ponieważ często nie jest to wyjaśnione, jeśli user nie zgłosi nieobecności i nagle wszystkie koty znajdują sobie inny powód tego, czemu dana postać zwyczajnie zniknęła. :T
Gorzej też, jeśli ktoś wchodzi, ale ignoruje wiadomości. Tak zwyczajnie, bez powodu. I też nie wiadomo co z taką postacią zrobić, gdzie ją wrzucić.

- Fiołkowy Świt - 01.08.2019

strasznie przepraszam że dopiero teraz :x
przy obecnym tempie gry myślę, że bez problemu można zmniejszyć czas oczekiwania na przerzucenie do nieaktywnych do 2 miesięcy. miesiąc to jednak bardzo mało i dzieją się różne rzeczy, kotki to nie jest priorytetowa sprawa, dlatego imo lepiej byłoby dać jednak szansę. jeżeli nie będzie żadnych głosów sprzeciwu to poprawka zaraz poleci do regulaminu.

co do znikających postaci i brak informacji: najlepiej to przemilczeć, jeżeli nie mamy jednoznacznej decyzji gracza. tak jest zawsze najbezpieczniej. żeby nie było, że ktoś np. odwiedzał postać w lecznicy, a ona tak naprawdę przez te dwa księżyce się szwendała po terenach i była nieuchwytna.

- Ognistopręga - 19.08.2019

Luźny pomysł: przy rzutach na choroby koty w starszyźnie mają większe szanse na zachorowanie. Co myślicie?

- Popielny Żar - 19.08.2019

A ile jest grających starszych? Czy chodzi ci też o NPC'ty?

- Zajęczy Sus - 19.08.2019

Dla NPCtów nie robi się rzutów na choroby, Popiel. To bez sensu - i tak dużo NPCtów umiera przed osiągnięciem takiego wieku, poza tym musiałby być wtedy spis chorujących NPCtów, każdy musiałby to uwzględniać, a expów dla medyków i tak by z tego nie było.
W praktyce z grających powyżej 100k (bo uzależniłabym to od wieku, a nie od przynależności do starszyzny) obecnie by była trójka przywódców i Ognistopręga, która na koniec miesiąca ma 100k, a potem jest... długo nic, bo dopiero Fiołek, który ma 83k |D Tzn. o ile dobrze patrzę. Ale w sumie spoko pomysł. W zasadzie można by nawet tę granicę ustalić na 80-90k? Takich postaci jest mało, ale fajnie by odzwierciedlało, że jednak koty słabną z wiekiem, i wcale nie od momentu, jak zaczynają się łapać na wiek kwalifikujący je do starszyzny.

Ja w sumie będę natrętna i to podbiję, bo minęły kolejne dwa miesiące, a nie można nie odnieść wrażenia, że kwestie te zostały zignorowane i zapomniane:
Płomykówkowy Lot napisałx:
Szerszeniowy Jad napisałx:
Jaskółczy Śpiew napisałx:Z cyklu: niezbyt istotne pomysły.

Wnioskuję o zmianę nazwy rangi "Kot z Miejsca Gdzie Brak Gwiazd" na coś w rodzaju "Przeklęty", względnie - przez analogię do "Gwiezdnego" - "Bezgwiezdny". Sądzę, że brzmiałoby to po prostu lepiej.
Przeklęty byłby w porządku.
A swoją drogą, bo mi się przypomniało dzięki tej propozycji - czy właściwie potrzebujemy w temacie z rangami w zasadach rang plemiennych oraz określeń plemiennych (i starych, typu Matczyny Pyszczek) w słowniczku?

sama myślałam niedawno o zasugerowaniu zmiany tych kotów z mgbg (co jest potwornie długie i brzydko wygląda pod nickiem) na jakichś potępieńców, przeklętych czy cokolwiek, także to jest do przemyślenia, ale osobiście – jestem za.

stare nazwy imo jak najbardziej można wywalić, bo są jedynie mylące dla nowych userów, i guess. za to rangi i określenia plemienne, hmm, niby nie mamy na forum żadnego plemienia i raczej się nie zapowiada, żeby jakieś miało powstać... nad tym też pomyślimy.

Cytat:
Płomykówkowy Lot napisałx:
Jesion napisałx:Podbijam, bo odnoszę wrażenie, że administracja albo tego nie widziała, albo widziała i zapomniała, a byłoby miło, gdyby opiekuni forum określili swoje stanowisko i podjęli jakąś decyzję. Od milczenia nic się na forum nie zmieni.

Owszem, temat trochę przycichł i przez to nie zrobiłyśmy jeszcze w tym kierunku. Oczywiście porozmawiamy o tej kwestii, skoro tylu userów jest za, i postaramy się jak najszybciej dać odpowiedź.
I czy coś wiadomo z tą kwestią? Minął ponad miesiąc i cisza, tak samo human!event był dość szumnie zapowiadany już prawie dwa miesiące temu i z perspektywy usera to wygląda tak, jakby nic nie było robione w tych sprawach.

co do tego, sigh, wiem, że tak to wygląda, jednak na chwilę obecną bywa jeszcze trochę trudno z... dobrą komunikacją między administracją, a to jednak rzeczy, które lepiej dobrze przedyskutować w trójkę. sama zresztą ostatnio trochę przymarłam, ale postaramy się zrobić coś w tym kierunku jak najszybciej. przepraszamy za opóźnienia z tym związane |D

- Ćmi Zmierzch - 19.08.2019

To brzmi fajnie, chociaż żadna z moich postaci nie dożyła starości, więc lepiej się nie wypowiadać xD

Co do MGBG, „przeklęci” albo „potępieni” brzmiałoby całkiem spoko.

- Księżycowy Pył - 19.08.2019

jestem za wywaleniem plemiennego nazewnictwa, bo nie jest tu używane, a nawet jakby coś takiego powstało, to równie dobrze koty mogłyby same coś wymyślić, żeby to miało ręce i nogi, zamiast trzymać się bezsensownie sztywnych reguł. co do zmiany nazwy, imo Potępiony pasuje bardziej, ale jak będzie Przeklęty to nie będę płakać, byleby zostało to zmienione, żeby było krócej. |D w fabule chyba i tak wszyscy używają jednego z tych dwóch określeń.

- Ognistopręga - 20.08.2019

Popielny Żar napisałx:A ile jest grających starszych?

Niewiele, ale hm, czy to coś zmienia? Nie wiem dokładnie jak wyglądają rzuty na choroby, ale wyobrażałabym sobie to tak, że jeśli każdy kot w klanie dostaje numerek i potem losuje się, który numerek jest chory - to starszy kot po prostu dostawałaby dwa numerki. Albo jakiś podobny system.

- Fiołkowy Świt - 20.08.2019

moja propozycja jest taka żeby po wykonaniu normalnych rzutów na choroby brać wszystkie postaci powyżej 90k i dla nich robić osobno rzut tak, jakby były wylosowane. bo przy +- 80 postaciach w jednym klanie nawet jak jedno imię pojawi się dwa razy to jest to niewielka szansa na bycie wylosowanym.

- Kąsające Zimno - 13.09.2019

Czy kiedykolwiek dowiemy się, co zostało postanowione odnośnie rangi kotów z MGBG, rang plemiennych, stylów na forum i human!eventu, zmniejszenia czasu oczekiwania na przerzucenie do nieaktywnych jak się nie pisze postów, a także świeżej - w porównaniu do reszty, bo zgłoszonej zaledwie niecały miesiąc temu - propozycji ze zwiększeniem częstotliwości chorób dla starszych postaci? Nikt się w tych kwestiach już nie wypowiadał, więc leży to jedynie w gestii administracji, tymczasem... kolejne podbicie tych tematów zostało zignorowane, a niektóre z tych spraw stoją od początku maja, zmiana regulaminu, która miała nastąpić „zaraz” nie pojawiła się do dzisiaj, a poza enigmatycznym „postaramy się zrobić coś w tym kierunku jak najszybciej” co do stylów i human!eventu nie poszła żadna informacja, choćby nawet miała być to odmowa wprowadzenia niektórych/wszystkich propozycji. To trochę zniechęcające do podsyłania kolejnych sugestii.

- Jeziorna Mgła - 13.09.2019

Zimno napisałx:Czy kiedykolwiek dowiemy się, co zostało postanowione odnośnie rangi kotów z MGBG, rang plemiennych, stylów na forum i human!eventu, zmniejszenia czasu oczekiwania na przerzucenie do nieaktywnych jak się nie pisze postów, a także świeżej - w porównaniu do reszty, bo zgłoszonej zaledwie niecały miesiąc temu - propozycji ze zwiększeniem częstotliwości chorób dla starszych postaci? Nikt się w tych kwestiach już nie wypowiadał, więc leży to jedynie w gestii administracji, tymczasem... kolejne podbicie tych tematów zostało zignorowane, a niektóre z tych spraw stoją od początku maja, zmiana regulaminu, która miała nastąpić „zaraz” nie pojawiła się do dzisiaj, a poza enigmatycznym „postaramy się zrobić coś w tym kierunku jak najszybciej” co do stylów i human!eventu nie poszła żadna informacja, choćby nawet miała być to odmowa wprowadzenia niektórych/wszystkich propozycji. To trochę zniechęcające do podsyłania kolejnych sugestii.

Podbijam, sama chciałam o tym napomknąć. Pomysł na human!event narodził się dawno, pomysł ze stylami też, nazwy i rangi - tak samo. Rozumiem, że bycie adminem jest naprawdę ciężkim zajęciem i siłą rzeczy nie można zrobić wszystkiego od ręki, ale część propozycji padła w maju - a to już ładnych kilka miesięcy. Byłabym - i myślę, że wielu użytkowników byłoby - wdzięczna, gdyby administratorzy albo jasno wypowiedzieli się na te tematy, albo - jeśli odpowiedź będzie twierdząca - poinformowali o przewidywanym zakończeniu pracy nad daną kwestią.

- Płomykówkowy Lot - 16.09.2019

Po kolei: rangi i słownictwo plemienne zostały już ze słowniczka usunięte. Nazwa "Kot z Miejsca Gdzie Brak Gwiazd" zostanie zmieniona na "Potępiony", jednak nie możemy zrobić tego z poziomu panelu, a z bazą są problemy; webd za to nie pomaga. Kwestia problemów technicznych, tak więc prosimy o cierpliwość z tą sprawą.

Dalej – human!event.

Oszroniony Pazur napisałx:Dobra, jak już jesteśmy na tym HumanEvencie to proponuję dać upust twórczości :)
Jako już postanowione, że coś takiego się odbędzie, potrzebne są realia. Ostatnio była to szkoła z podziałem na domy, niczym w Hogwarcie i bal (który jest chyba najlepszym odzwierciedleniem eventu, jesli wszyscy mają się spotkać w jednym miejscu). Wtedy jednak sam temat eventu był bardziej rozchwytywany niż event sam w sobie, chociaż wszystkim się podobała koncepcja. Ale ja nie o tym;
Tak więc potrzebujemy uniwersum. Mamy z Rozerw pewien zamysł, ale chętnie rozpatrzymy wasze! Zasypcie mnie więc PW z tytułem "HumanEvent" by mi się nie pomyliło z niczym innym, tak do 6 maja (bo majówka, wiadomo, że cześć kotków wyjedzie). Miejcie jednak na uwadze, proszę, że budujemy EVENT, a nie CAŁE UNIWERSUM od podstaw, tak więc to co napisała Śnieżna, jeśli tego nie rozwinie - odpada, gdyż nie jest to event, wydarzenie, a koncepcja na zamienię klanów w coś bardziej ludzkiego :)

PS.: Rly, proszę PW, nie minispamik tutaj xD

To był ostatni post głębiej z tym związany ze strony administracji. Kontaktowałam się z Oszronionym Pazurem i dostałam informację, że dostała tylko jeden koncept, a jeśli event ma się odbyć, musimy mieć jakiś dobrze przemyślany pomysł i warto byłoby mieć z czego wybierać. W związku z tym ponownie otwieramy czas na podsyłanie propozycji: deadline to 23.09, w razie gdyby sprawa nie miała się lepiej niż poprzednio, najwyżej zostanie trochę przedłużony.

Czas na przenoszenie do nieaktywnych zostanie wkrótce zmniejszony do dwóch miesięcy bez żadnych postów (przy braku zgłoszonej nieobecności, oczywiście), natomiast co do zwiększonej częstotliwości chorób dla starszych postaci:

Fiołkowy Świt napisałx:moja propozycja jest taka żeby po wykonaniu normalnych rzutów na choroby brać wszystkie postaci powyżej 90k i dla nich robić osobno rzut tak, jakby były wylosowane. bo przy +- 80 postaciach w jednym klanie nawet jak jedno imię pojawi się dwa razy to jest to niewielka szansa na bycie wylosowanym.

Padła taka propozycja, ale nikt nie wypowiedział się na jej temat, tak więc stawiamy pytanie, czy takie rozwiązanie wszystkim pasuje. Jeśli tak, zostanie to wprowadzone w życie wraz ze zmianą punktu o nieaktywnościach.

No i na koniec – style. Aktualnie czekamy na kontakt od osoby, która miała się tym zająć. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, saphic niedługo dostanie jakąś ładną, jasną wersję kolorystyczną, a jeżeli ona się przyjmie i faktycznie będzie zainteresowanie większą ilością recolorów, będzie można wprowadzić ich więcej. :wilcza: