Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Trzmieli Pył - 10.05.2018

Mroźny Nos napisałx:A ja przychodzę z propozycją, żeby admini w końcu zdecydowali się kogoś wybrać w wyniku naboru na moda. Moje pw do admina czeka już kilka dni na chociażby odczytanie, a sprawa była dosyć paląca, moim zdaniem. I o ile rozumiem, że administratorzy też mogą mieć nieobecności i brak czasu, tak niektóre sytuacje powinny być rozstrzygane tak szybko jak się da a obecnie nie za bardzo jest taka możliwość. Nie mówiąc o tym, że w pytaniach już dwukrotnie był podnoszony temat od-ukrycia działu z informacjami technicznymi i nadal nic nie postanowiono w tej sprawie. Może to najwyższa pora, żeby dobrać kogoś do ekipy?

Tyle, że moderator to nie admin, ani nie junior admin i zajmuje się głównie sprzątaniem rzeczy i nie jest w żadnym stopniu decyzyjny, tak tylko nadmienię.

- Pochmurny Sen - 13.05.2018

Ok, było o tym mówione wczoraj na SB, ale nikt nie napisał tutaj, ani chyba do adminów, więc piszę tu, by nie zostało zapomniane.
Sprawa prosta: dać możliwość modom rzucania na leczenie. Adminów nie mamy dużo, z czego jeden z nich sam jest medem, a jednak wiedza co z chorobą znacznie wpływa na możliwości grania. Danie możliwości robienia tego moderatorom znacznie ułatwiłoby rozgrywkę.

- Mysia Łapa. - 13.05.2018

^ popieram!!

- Śliski Brzeg - 13.05.2018

Zdecydowanie popieram! Stojące leczenie to duży problem, a nie widzę żadnych przeciwwskazań, by dać modom takie uprawnienia.

- Zajęczy Sus - 13.05.2018

ja też jestem mocno za! :3

rozmawiałam jeszcze z Krogu i taka propozycja:
do tej pory za trening medyczny otrzymywało się zwykłe expy. w ten sposób dochodziło do sytuacji, w których postaci, które ukończyły i trening medyczny, i wojowniczy (w ostatnim czasie Cierń i Malina), miały z tego podwójny zysk w postaci expów. ale tak w sumie: czy zdobywanie wiedzy medycznej nie powinno się równać zdobywaniu MedExpów? w ten sposób byłoby widać, że faktycznie zwiększa się stan wiedzy i umiejętności leczenia (a nie fizyczne właściwości postaci, które są wyrażone w zwykłych lvlach i expach). jeżeli terminator medyka ukończyłby także zwykły trening wojowniczy, to za niego otrzymywałby normalne expy jak wszyscy c:

- Psi Kieł - 13.05.2018

Masz na myśli, że kot dostawałby tylko medexpy za trening, czy medexpy i zwykłe expy podzielone?
W sensie mam tu na myśli to, że nawet podczas zwykłego treningu medycznego kot uczy się od swojego mistrza także o kodeksie, gwiezdnych i innych sprawach czysto teoretycznych, za które przynależy zwykłe exp a nie medexp.
Dlatego chciałam spytać jak dokładnie to sobie wyobrażasz :3

Nie przeszkadza mi, by modzi rzucali na leczenie. Na pewno pójdzie dużo szybciej, bo mamy obecnie tylko dwóch adminów z których jeden jest ostatnio średnio aktywny a drugi sam jest medykiem (powiedzmy xD), co spowalnia sprawę.

- Trzmieli Pył - 13.05.2018

Psi Kieł napisałx:Masz na myśli, że kot dostawałby tylko medexpy za trening, czy medexpy i zwykłe expy podzielone?
W sensie mam tu na myśli to, że nawet podczas zwykłego treningu medycznego kot uczy się od swojego mistrza także o kodeksie, gwiezdnych i innych sprawach czysto teoretycznych, za które przynależy zwykłe exp a nie medexp.
Dlatego chciałam spytać jak dokładnie to sobie wyobrażasz :3

Jak dobrze pamiętam, to chodziło jej stricte o medexpy, jako że to trening medyczny, a za zwykły wojowniczy otrzymywałoby się, tak jak dotychczas, zwykłe expy.

I też jestem za tym, żeby modzi mogli rzucać na leczenie.

- Psi Kieł - 13.05.2018

No dobrze, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie, chciałabym uzyskać więcej szczegółów.
50 medexp za część medyczną i 50 exp za część wojowniczą (łącznie 100 jak za zwykły trening)? 100 exp za część wojowniczą i 100/50 medexp za część medyczną (łącznie 150/200 jak za dwa treningi)?
No i każdą sytuację trzeba by było oglądać osobno jeśli chodzi o przydzielanie exp mistrzowi/mistrzom, bo niektórzy medycy robiliby tylko stricte część medyczną a inni także wojowniczą albo część wojowniczej (jak np Pstra która przerobiła z Szałwią cały trening medyczny oraz kodeks wojownika, GK/MGBG i polowanie, czyli większość treningu wojowniczego).

Po prostu ciekawi mnie, jak dokładnie to widzi. Bo ogólnie to jestem za, by medyk dostawał medexp (albo przynajmniej częściowo medexp) za trening.

Tan na marginesie dziwi mnie ten podział który się ostatnio zrobił na trening medyczny i wojowniczy Oo" tak, jakby medycy zawsze nie uczyli się także wojowniczych elementów życia Klanowego, przynajmniej w pewnym stopniu

- Zajęczy Sus - 13.05.2018

co do tych expów/medexpów, tak szczerze - ja myślałam zarówno o takiej, jak i takiej opcji, po prostu... do ustalenia >D ale osobiście bardziej widzę jednak opcję, że same medexpy. wtedy nie ma problemu pt. "ile expów, a ile medexpów" za dany trening, a nie wiem, czy narzucona z góry ilość byłaby w porządku? w końcu każdy trening też jest trochę inny. no, chyba że ktoś dostanie trening "2w1", czyli medyczny + wojowniczy, to wtedy by dostał za jednym zamachem expy i medexpy. a to, o czym piszesz, Czerw, wydaje się bardziej uniwersalną wiedzą, która nie powinna wpływać na rodzaj otrzymanych expów. tym bardziej, że, jak mówiłam, zwykłe expy jednak przekładają się na bardziej fizyczne zdolności/właściwości/jakkolwiek to nazwać. ale to akurat moja opinia |D jak mówiłam, wszystko jest do ustalenia, o ile w ogóle ten temat będziemy ruszać.

edit:
widziałam to raczej w postaci "100 exp za część wojowniczą i 100/50 medexp za część medyczną"

- Malinowe Chaszcze - 13.05.2018

50 medexp to za mało. W mojej głowie to wyglądało bardziej tak, żeby pomocnik medyka miał 3-4 level wbity przez trening. Ewentualnie można rzucić 10 exp za zagadnienia związane z GK, Miejscem gdzie Brak Gwiazd. Chodzi mi o to, żeby pomocnicy czy medycy mieli trochę ułatwiony start tak, jak ma postać nie-medyk z treningiem wojownika. A postać mistrza moim zdaniem by dostawała normalnie expy? Bo dostają je bardziej za przekazywanie wiedzy i umiejętności medycznych?

- Wilczy Szlak - 21.05.2018

cześć, przychodzę z kolejną sprawą.

kiedy konkretnie liczy się zakończenie polowania? od ostatniego postu MG czy gracza? nigdzie nie ma tego sprecyzowane, i osobiście żyłam w przekonaniu że od ostatniego posta gracza. ale za to Trzmiel poszedł na polowanie przed upływem tygodnia od jego ostatniego posta w poprzednim polowaniu, i Zając mi powiedziała, że gdzieś kiedyś było ustalane, że liczy się właśnie od posta MG. Więc jak to w końcu jest?
Propozycja jest taka, by to doprecyzować. Umieścić w regulaminie/temacie w zasadach na ten temat, jak to się liczy. Bo teraz to jest... No jak widać. Trochę nie fair, że są różne interpretacje, a żadnych konkretów.

- Mała Łapa. - 21.05.2018

ja zawsze brałem pod uwagę ostatni post ogólnie w polowaniu, czyli w sumie od momentu opuszczenia polowania, bo wtedy jakby jest zakończenie ogólnie całej sesji, i to mi się wydaje najsensowniejsze.

- Karasiowy Kieł - 21.05.2018

^ Podbijam, też tak zawsze na to patrzę. W końcu gracz musi wyjść z tematu i zaznaczyć, że skończył polowanie 👀

- Zajęczy Sus - 21.05.2018

wstrzymam polowanie Trzmiela, dopóki nie minie tydzień od jej posta z wyjściem z poprzedniego polowania, ale ogólnie też jestem za tym, żeby to doprecyzować. pamiętam po prostu, że kiedyś była taka dyskusja na sb (jakoś z rok temu?) i coś takiego padło, że od ostatniego posta MG musi minąć tydzień.
imo i ta opcja ma swoje argumenty 'za', i ta, bo z jednej strony jeżeli postać i tak wyszła z tematu, to już nie polowała i MG już nie miał nic do oceniania, a z drugiej... faktycznie musi być zaznaczone, że to był koniec polowania - może w sumie tak by było lepiej, bo byłaby też zachęta do kończenia polowań szybko i opuszczania tematu, zamiast blokowania go.

edit:
tak samo nigdy nie wiem, czy ten tydzień to znaczy, że siódmego dnia po polowaniu można zacząć kolejne, czy tydzień musi minąć i ósmego dnia dopiero można |DD i to samo ze zmienianiem stopni ran; rana zmienia stopień na 1./2. czternastego dnia od nabicia, czy dosłownie po dwóch tygodniach, tzn. piętnastego dnia? z ranami kojarzę, że takie przypadki były traktowane w ten sposób, że stopień zmieniał się piętnastego dnia, ale zawsze przy tym były jakieś wątpliwości. możemy to też doprecyzować?

- Trzmieli Pył - 21.05.2018

Yeah, też jestem za tym, żeby to doprecyzować i nie mam problemu z tym, żeby wstrzymać polowanie. Po prostu kojarzę dyskusję, że liczy się od ostatniego posta mg, ponieważ kotki mogą sobie przestać polować i ciągnąć dalej sesję, a dopiero później wyjść (mniej więcej coś takiego kiedyś padło ze strony administracji, gdy była o tym dyskusja na sb) i właśnie na tym się opierałam, gdy je zaczęłam. Tak samo postać po prostu nie polowała przez ten czas i po prostu opuściła temat, jak w przypadku Trzmiela.