Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Malinowy Nos - 19.11.2019

Trochę mi ten temat uciekł, ale no ale

O ustaleniu daty porodu i wieku kociąt nie będę pisać, bo już zostało przyklepane i słusznie, jestem natomiast stanowczo przeciwna rzutom na zapłodnienie. Trzeba sobie zadać pytanie "po co" i szczerze na nie odpowiedzieć, bo jeśli chodzi o to, żeby postacie mogły trzykropkować potencjalnie bez żadnych konsekwencji... |D tja.

Wiem, że to otwiera nowe możliwości dla prowadzenia postaci, ale nie wydaje mi się żeby na takie możliwości było miejsce na tym forum. Jeśli ktoś chce zaliczyć "wpadkę" - można to fabularnie odegrać tak czy siak, bo postacie nie muszą przecież być w pełni świadome nadchodzących konsekwencji. Nie raz już zresztą tak było. Jeśli ktoś nie chce mieć kociąt - nie trzykropkuje lub nie zakłada miotu, a kocięta albo rodzą się martwe albo w ogóle się nie rodzą, bo coś tam coś tam bardzo wczesne powikłania, nawet bez bardzo ciężkich do opisania tematów. Tak czy siak jakieś konsekwencje są, mniejsze, większe, w zależności kto z czym się czuje komfortowo. W przypadku gdy pozwoli się graczom, wszystkim graczom, na rzuty w każdym przypadku przygodnych seksów... nie potrzeba dużo wyobraźni żeby zobaczyć dokąd to zmierza. Wystarczy jedna postać pociągnięta do ekstremum. Wspomnę tylko mimochodem, że taka na przykład Ćmok ma już "down to fuck" wpisane w profilu i taki ma w założeniu charakter, o ile dobrze pamiętam. Nie jest to atak z mojej strony na Ćmok, przytaczam ją ze względu na przykład |D Pochylmy się nad tym jednym przypadkiem... i wyobraźmy sobie, że a) jest możliwość uskutecznienia tego swobodnie na fabule b) takich postaci jest więcej. A takich postaci na pewno byłoby więcej. Trzeba by to było jakoś solidnie uregulować i ograniczyć surowymi zasadami, a jeśli nie wszyscy, to już lepiej żeby nikt.

A pytać "czemu w przypadkach gwałtu można a jak ja chcę to tak po prostu to już nie? :((" nie ma chyba po co. Gwałty z definicji nie dzieją się z własnej woli. Dodatkowo jest to krzywda wyrządzona postaci, ogromna krzywda, którą nie każdy gracz może chcieć dźwigać, po prostu. Gdzie takiej sytuacji do trzykropkowania dla zabawy, bo a nuż się uda zamoczyć bez konsekwencji?

Cytat:Dalej twardo siedzę przy tym, że jednak userzy mieli możliwość proszenia o takie rzuty. Nie wiem czy prowadziłoby to do takiej seksualizacjo fabuły, skoro ta sama rzadko w gruncie rzeczy idzie w tym kierunku 🤔 Teraz za to pytanie - a co z sytuacjami, gdy gracz chciałby, by jego postać poroniła, nie po gwałcie, a po zwykłym trzykropkowaniu. Można, nie można? Niby nie każdy stosunek kończy się zapłodnieniem, ale w ten sposób gracze mogliby obejść takie rzuty (w sytuacji, gdzie nawet nie ma możliwości o to, by o nie poprosić) i... Co wtedy? Myślę, że taka sytuacja mogłaby być bardziej problematyczna, niźli faktyczna możliwość (podkreślam - możliwość. Kto by skorzystał, ten by skorzystał) poproszenia o rzuty. Nie wyobrażam sobie zmuszania graczy do odgrywania ciąży, gdy wybitnie tego nie czują jako osoby, a fabuła akurat poszła w takim, a nie innym kierunku. A rzuty nawet mogłyby wykorzystywać k6 i, nie wiem, dać dwa wyniki jako brak ciąży. Cokolwiek, nieco głupio mi o tym pisać xD
No i uważam, że bardziej szkodliwe są właśnie gwałty, które pojawiają się na forum, niż okazjonalne rzuty na ciążę xD

Nikt przecież nie broni poronić "normalnej" ciąży. Nikt nikogo nawet nie zmusza do zakładania tematów miotów i szukania chętnych, inna sprawa, że ludzie jak decydują się na trzykropki na fabule, to przeważnie kocięta chcą, nawet jeśli postacie niekoniecznie. A sytuacji notorycznych poronień nie ma bo a) jest popyt na kocięta b) poronienie to są JAKIEŚ konsekwencje, nawet jeśli poroni się ciążę bardzo szybko, a jeśli kogoś mają spotkać KONSEKWENCJE z racji trzykropkowania to przeważnie woli nie trzykropkować w ogóle. Dlatego nikt jeszcze nie wpadł na to, by "wymigiwania się" w ten sposób nadużywać - bo to nie jest wymigiwanie się, tak naprawdę.

A jeśli fabuła idzie w takim a nie innym kierunku... zawsze można poprowadzić ją w innym? Duh. |D Wiem, że czasem fabuła leci swoim torem, ale też nie zachowujmy się, jakby się graczom tylko biernie przydarzała bez żadnego udziału z ich strony. Nie widziałam jeszcze na tym forum chuci tak potężnej, by nie można było poprowadzić fabuły inaczej. Chcesz kocięta - śmiało. Nie chcesz? Twoja w tym głowa, żeby jakoś z tego wybrnąć. Jeśli Por mogła wyczarować deszcz żeby nie trzykropkować z Błędnym na ich pierwszej randce (XD) to wszyscy inni też mogą.

A, i jestem za propozycją Czerwii w sprawie wieku :3 W sumie bez różnicy mi to, ale brzmi dobrze.

- Węglowy Pył - 29.12.2019

Z góry przepraszamy za tak późny odzew, jednak nie będziemy dłużej przedłużać spraw i chcemy podać wam, co ustaliliśmy.
Z uwagi na dosyć zróżnicowane i podzielone zdania odnośnie rzutów na zapłodnienie i brak dalszego odzewu, została podjęta decyzja, że będą one przysługiwać tylko i wyłącznie w przypadku gwałtów, na prośbę użytkownika postaci. Rzuty będą wykonywane przez danego Mistrza Gry, który nadzoruje akcję.
Jeśli chodzi o propozycję Czerwii odnośnie stopniowego obniżania wieku kotów w wieku powyżej stu księżyców, myślę, że jest dobra i to ciekawy sposób na urozmaicenie gry starszych postaci, mimo iż nie jest ich tak wiele.
Obie zmiany zostaną w najbliższym czasie wprowadzone i wpisane do odpowiednich tematów w dziale z zasadami.

- Porywisty Wiatr - 26.01.2020

Wracam do propozycji, która padła... półtora roku temu, wow, ale nigdy nie wzbudziła większej dyskusji i koniec końców nie weszła, zapewne przez swoje potencjalne ograniczenia i kłopoty, jakie może sprawić, hm, zorganizowanie tego. Chodzi mianowicie o spowolnienie wzrostu statystyk przy lvl upach po osiągnięciu określonego lvla lub wieku. Propozycja wówczas była taka, że zamiast po 1 punkcie do każdej statystyki i +2 do dowolnego rozdzielenia dostajemy zamiast tego 3/4 punkty do dowolnego rozdzielenia. Plus:
Czerwona Gwiazda napisałx:Ewentualnie, jeśli komuś wyda się, że 3 to za mało za poziom, to może być 4 ale np z zasadą, że nie można na raz dać do jednej statystyki więcej niż 2 punkty (przez co za poziom będziesz mógł sobie dać np +2 do Zr i +2 do Sz ale Siła i Zmysły zostaną nieruszone. Albo będziesz mógł dać +1 do każdego, albo +2 do S i +1 do Zm i +1 do Zr...).
Padło też wtedy, że zaczęłoby to obowiązywać od lvl upu z 5 na 6 poziom, co imo jest dobrym pomysłem, ale dzisiaj na sb pojawiła się także propozycja, żeby uzależnić to raczej od wieku. Anyway - rzucam to pod dyskusję.

Plusy:
  • większy realizm - w końcu starsze koty powinny rozwijać się trochę wolniej, niż młode;
  • większy realizm part 2 i bardziej sensowna mechanika - spowolnienie rozwoju postaci ma to do siebie, że w ten sposób będziemy mieć mniej kotów z absurdalnie wysokimi wartościami statystyk (albo przynajmniej te absurdalne wartości będą osiągane później), które kłócą się z rzeczywistymi możliwościami kotów, zwłaszcza w porównaniu do statystyk drapieżników, jakie mamy na forum;
  • możliwość bardziej swobodnego decydowania o rozwoju postaci i dostosowania statystyk do ich możliwości, zamiast nieograniczonego pasywnego wzrostu każdej statystyki mimo braku fizycznego potencjału i przesłanek o jakimkolwiek rozwoju w danym kierunku;
  • zwiększenie różnorodności postaci.
Minusy:
  • osłabienie postaci powyżej określonego wieku/lvla;
  • konieczność dostosowania statystyk postaci powyżej określonego wieku/lvla do nowych zasad, żeby nie były za silne w porównaniu do tych, które będą dopiero awansować - potencjalnie uciążliwe obliczenia i grzebanie w temacie z awansami, żeby dokopać się do poprzednich statystyk;
  • konieczność stworzenia listy postaci, które muszą przeprowadzić przeliczenie statystyk i wreszcie konieczność przypilnowania, czy faktycznie wszyscy to zrobią przed udaniem się na jakąkolwiek akcję MG.

Zgodnie z tradycją chciałabym też zapytać administrację: co ze stylami? Wiecie, kolejna wiosna nadchodzi, obiecany jasny styl byłby w cenie, jak zacznie wychodzić słońce. Po raz kolejny proszę albo o konkretne terminy, albo po prostu wycofanie się z tych zapowiedzi, bo sprawa trwa od maja i cały czas słyszeliśmy, że coś będzie zrobione w tym kierunku, a... idk, głupio tak czekać i czekać.

- Polny Chwast - 26.01.2020

o, dobrze, że w końcu ktoś wygrzebał te tematy z czeluści forum i jest możliwość, że te rzeczy wejdą w życie, bo według mnie przynajmniej, znacznie urealistycznią rozgrywkę. No, ale moje zdanie to zdanie jednego człowieka, a tu trzeba, aby wypowiedziała się chociaż część użytkowników, wyraziła swoje zdanie, argumenty za i przeciw, no, ale do rzeczy:
jestem za spowolnieniem rozwoju postaci po osiągnięciu pewnego wieku, nie jestem pewna, jaki ma to być wiek, ale strzelałabym w około 70 księżyców, może nawet nieco wcześniej, bo to już jest ten wiek, w którym sprawność powinna delikatnie spadać, bo aktualnie wszystkie postaci, nawet te 90-cioksiężycowe mają szansę na wbicie kolejnego poziomu i dobicie sobie dodatkowych punktów, a przecież... to nie jest realistyczne xD powiedziałabym, że raczej prawdziwiej by było odejmować punkty, na przykład z siły (bo z wiekiem traci się te siły przecież) lub zręczności, ewentualnie zmysłów, bo im starszy kot, tym zmysły zaczynają mu bardziej szwankować.
Niemniej fajnie by było ograniczyć ilość punktów do dowolnego rozdzielenia przy awansie do tych dwóch, albo w ogóle, zupełnie zlikwidować dodatkowe punkty z kolejnym levelem po prostu każą statystykę powiększać tylko o jeden. Lub np. od 60(?) do 70k będzie to jeden dodatkowy punkt do dowolnego rozdzielenia, a od 70 do 100k to już będzie 0 punktów. Nie wiem w sumie, fajnie by było, gdyby ktoś inny się jeszcze tutaj odezwał i wyraził swoje zdanie i może strzelił jakimś sensownym pomysłem

- Mrucząca Łapa - 26.01.2020

Co prawda nie jestem za odejmowaniem punktów przed setką, ale myślę że ograniczenie rozwoju po pewnym wieku jest nie najgorszym pomysłem. Fakt faktem że kot pokonujący dzika raczej nie jest zbyt realistyczną rzeczą (z tego co pamiętam, to chyba Świetlik kiedyś wygrał walkę z dzikiem). W związku że będzie się to tyczyć wszystkich, to myślę że nikt raczej nie pozostanie pokrzywdzony przez to. W sumie system z zlikwidowaniem bonusu tych dodatkowych dwóch punktów, po jakimś progu wiekowym, bo będzie to raczej bardzo prosty do zrozumienia system. Albo dać tylko 1 dodatkowy punkt do rozdzielenia, zamiast dwóch.

- Czerwony Mak - 26.01.2020

Mrucząca Łapa napisałx:(z tego co pamiętam, to chyba Świetlik kiedyś wygrał walkę z dzikiem)
Świetlik zginął w walce z lochą, która go zabiła i sobie poszła.

- Popielny Żar - 26.01.2020

Polny Chwast napisałx:jestem za spowolnieniem rozwoju postaci po osiągnięciu pewnego wieku, nie jestem pewna, jaki ma to być wiek, ale strzelałabym w około 70 księżyców, może nawet nieco wcześniej, bo to już jest ten wiek, w którym sprawność powinna delikatnie spadać, bo aktualnie wszystkie postaci, nawet te 90-cioksiężycowe mają szansę na wbicie kolejnego poziomu i dobicie sobie dodatkowych punktów, a przecież... to nie jest realistyczne xD powiedziałabym, że raczej prawdziwiej by było odejmować punkty, na przykład z siły (bo z wiekiem traci się te siły przecież) lub zręczności, ewentualnie zmysłów, bo im starszy kot, tym zmysły zaczynają mu bardziej szwankować.

Mogę się pod tym podpisać.
Jeżeli już, to właśnie zrobiłabym to wiekowo niżeli lvl-owo. Dlaczego? Wydaje mi się, że byłoby to bardziej realistyczne. W końcu 6-7 lvl przy dobrych wiatrach i wysokiej aktywności może wbić user mający młodą postać (max 50 ks? to młode jeszcze, nie wiem) A jeżeli przy takich 70 albo 80 ks zacznie obowiązywać + 1 dodatkowy punkt do dowolnego rozdania, albo nawet 0 dodatkowych poza tym standardowym podniesieniem, na pewno spowolni to i nieco urealni faktyczny stan postaci. Szczerze powiedziawszy dziwnie się patrzy na kota 70+, który zdejmuje przeciwnikowi połowę HP jednym uderzeniem |DD Istnieje też opcja lepszego dopasowania statystyk przeciwników zamiast babrania się ze statystykami kotów.

W każdym razie, co do zmniejszenia puli punktów od +1 do możliwego 0 do rozdania przy określonym wieku, aby spowolnić rozwój postaci w podeszłym wieku - jestem na tak. Jak wyjdzie, nie wiadomo. Byleby przesadnie nie udziwniać i komplikować, bo po co to komu?

- Mrucząca Łapa - 26.01.2020

Ok, mój błąd. Moja pamięć szwankuje.

Mi się nie podoba pomysł, by przy wbiciu lvl dostawało się tylko +1 do każdej statystyki bez możliwości jakiejkolwiek decyzji. To są 4pkt, ale już wolałabym, by było to ustalone tak, jak Zając zacytowała mnie pierwszym pierwszym poście - dostajemy 4pkt z lvlem, ale sami decydujemy jak je rozdajemy, z zasadą, że nie możemy dać więcej niż 2pkt w jedną statystykę. To wciąż 4pkt za lvl ale mamy wpływ na to, w jakim kierunku rozwija się nasza postać.

I jest mi obojętne, czy będzie to zależne od wieku czy od poziomu. Przy czym warto mieć na uwadze, że np 6 poziom da się wbić kotem który ma mniej niż 70k. Poziomy 5-7 nie są zarezerwowane tylko dla starych kotów na naszym forum.

- Węglowy Pył - 26.01.2020

Na ten pomysł od początku byłam nastawiona dosyć sceptycznie, głównie z powodu minusów wymienionych przez Zając. Mimo wszystko brzmi on dobrze i przede wszystkim realistycznie, bo faktycznie dziwnym wydaje się, by postać była w ogole wstanie zabić dużego przeciwnika na dwie, trzy tury bez żadnego problemu, mimo że w rzeczywistości coś takiego nigdy nie miałoby miejsca.
Osobiście nie potrafię wybrać, czy lepsze byłyby ograniczenia od lvl'a czy wieku. Niewiele postaci na forum osiąga tak wysoki wiek, poza tym w pełni podpisuje się pod tym, co napisała wyżej Czerwia - jak ktoś się postara to i wbije wysoki lvl nawet grając kotem w dosyć średnim wieku.
Myślałam o czymś takim, aby od na przykład 5 lvl/60k do rozdzielenia były 4 punty, przy czym tak jak napisała Zając - w jednej statystyce można by dać maksymalnie dwa punkty. W ten sposób gracze mogliby zadecydować, w co chcą "władować" punkty tak, aby to było jak najbardziej zgodne z możliwościami i wyglądem postaci. Następnie można by dać kolejne ograniczenie, na przykład od 7 lvl/80k, gdzie do rozdzielenia byłyby 2 punkty. Dalej myślę, że nie byłoby potrzeby jeszcze ograniczać - mało kto ma 7 lvl i tak szybko raczej się go nie wbija. Ewentualnie pomyślałam, że można by wtedy po prostu dać 0 punktów do rozdzielenia po np. 90k.
Nie przekonuje mnie za to pomysł z odejmowaniem statystyk od określonego wieku - są już odpowiednie stopniowe ograniczenia i myślę, że to w pełni wystarcza.
Poza tym, jak napisała Zając, trzeba by wszystkim graczom powyżej określonego wieku/lvl zlecić nowe rozdzielenie statystyk według nowego systemu, by nie powstały rażące dysproporcje między tymi, które miałyby statystyki według starego systemu a tymi, którzy idą nowym. Wiązałoby się to oczywiście z obniżeniem statystyk i tu pytanie do graczy - czy chcą, aby ich postać była mniej silna/zręczna itp. po osiągnięciu danego lvl czy wieku oraz do tych, co już mają taką postać - czy byliby skłonni przystać na taką zmianę, która jako pierwsze będzie dotyczyć właśnie ich.
I mówiąc też statystyki trzeba wspomnież także o HP i W - jeśli już miałyby być jakieś ograniczenia, to te statystyki też imo powinno to objąć. Tyle, że tutaj gracz nie dostaje do rozdzielenia punktów, tylko są one przydzielane automatycznie po wbiciu lvl i nie wiem, jak by to rozwiązać.
To moje zdanie na ten temat, zachęcam wszystkich do wypowiadania się.

Odnośnie stylów - straciliśmy kontakt z osobą, która miała zająć się stworzeniem nowej kolorystyki. Jeśli jest na forum ktoś, kto się na tym zna lub miałby chęć i możliwość, by stworzyć nowe style - prosimy o kontakt.

Jeśli w pewnym wieku nie dostawalibyśmy już ŻADNYCH punktów to jak dla mnie wtedy spadek statystyk z racji wieku 100+ byłby zbędny, skoro postacie już jakoś byłyby ukarane pod względem technicznym ze względu na wiek (brak jakiejkolwiek możliwości rozwoju)
Imo jakaś możliwość powinna być zawsze, nawet, jak miałaby być minimalna - jej całkowity brak jest trochę zniechęcający do gry, a my nie mamy 3256237568 postaci 80k+ tylko z reguły w porywach do 10. A chyba powinno nam zależeć, by ludzie chętnie grali nawet starymi postaciami, a nie je porzucali bo już i tak niewiele nimi zrobią.

Ja jestem sceptyczna, podobnie jak Węgiel. Tbh wolałabym zostawić tak jak jest i już nie mieszać za bardzo, chyba, że po prostu od 6 poziomu dać 4 zamiast 6pkt do statystyk. Jak ktoś wbije, np, 9 lvl, to już będzie 8pkt mniej nić miały na obecnym systemie, a to jest pewna różnica.

- Łaciate Futerko - 26.01.2020

Ograniczenie rozwoju od pewnego wieku - bomba, w końcu jak postać jest już starsza, to nie powinna się tak bardzo rozwijać. Od lvlu - absolutnie jestem przeciw. Bo dlaczego? Udało mi się wbić Wiewiórem 7lvl gdy miał koło 40k. Nie jest to wiek, w którym powinien się on gorzej rozwijać, więc nie rozumiem, dlaczego miałabym mieć mniej punktów do rozdania. To w gruncie rzeczy nadal dość młoda postać i nie widzę powodów, dlaczego powinien mieć ucięte punkty.
Nie wiem od jakiego wieku powinno się punkty ucinać, ale 70-80 brzmi jak najbardziej rozsądnie. Całkowite odebranie punktów jest niezbyt fajną akcją, ale to zaproponowane w poście Zając - 4 punkty do dowolnego rozdania, zamiast pójście w górę o 1 każdej statystyki wydaje się być bardzo spoko opcją, według mnie.

- Wiewiórczy Skok - 26.01.2020

Uch, chciałam to sobie bardziej przemyśleć, zanim to napiszę, ale po co, wszelkie nieścisłości proszę mi wytykać, bo piszę na yolo, bez przemyślenia tego bardziej.

Też jestem nieco sceptycznie do tego nastawiona. Nie wiem, coś mi w tym nie pasuje, chociaż jeszcze nie wiem co, tak naprawdę? Jakby, huh, najchętniej zostałabym przy starym systemie, ale jakbym już miała cośkolwiek zmieniać, to poszłabym w ograniczenie punktów do rozdania ze zdobywaniem jakiś tam lvli. Nie wiem, uznajmy, od 4 poziomu jest to 5 punktów, że tylko jeden jest dodatkowo do rozdania, a od 6 uznajmy, są to tylko te 4, które wszystkie są do dowolnego rozdania z tym, że nie można rzucić więcej niż 2 do jednej umiejętności, jak ktoś proponował wyżej. I, najmniej rzuciłabym 3 punkty, albo 2, bez tego 1 i 0, bo to już faktycznie trochę krzywdzenie, chociaż nie uzależniałabym tego od wieku, tylko lvlu właśnie. A jakbym miała to opisać wiekowo, to zrobiłabym, np 40 księżyców - 5, 60 - 4? W sumie, nawet nie muszą to być te liczby, podałam przypadkowe, żeby w ogóle wskazać mój pomysł?
No i dokładnie jak Węgiel mówi - nie ma sensu odejmować statystyk, bo są one obniżane od 100 księżyca o 1/4, i potem obniżają się z wiekiem coraz bardziej. Nie widzę sensu odejmowania dodatkowo z jakiś umiejętności tych wartości, bo i tak się zmniejszają i to byłoby krzywdzące dla starszych postaci, których i tak nie ma dużo, a tu jeszcze dodatkowe minusy posiadania takiej.

- Polny Chwast - 26.01.2020

cóż, mi się wydaje, że obniżenie rozwoju postaci będzie po prostu realistyczne, bo... hej, to forum ma być realistyczne? Tak? Zostawienie tego tak jak jest sprawi, że dostaniemy kiedyś może taką Pio vol.2, której chyba w wieku 90k udało się wbić kolejny lvl i dobiła w sile ponad 30 punktów, co dla mnie jest po prostu nie do wyobrażenia, że stary kot mógł się stać jeszcze silniejszy.
wydaje mi się, że takie działanie (obniżenie rozwoju postaci starszych) nie zniechęci do gry, przynajmniej według mnie, a nawet więcej, da większe pole do popisu w sesjach, bo można będzie faktycznie odgrywać to, że postać się starzeje, że traci siły, że nie jest już tak sprawna, że słabnie jej wzrok, słuch, węch, ale... cóż, może po prostu chciałabym za bardzo urealnić życie naszych kotków, a dla userów zrobić je przez przypadek zbyt skomplikowanym systemem
jeśli coś jest niejasne, sorcia, piszę to, co myślę i co mi akurat się przypomni, bo potem zapomnę, co miałam na myśli

Polny Chwast napisałx:a nawet więcej, da większe pole do popisu w sesjach, bo można będzie faktycznie odgrywać to, że postać się starzeje, że traci siły, że nie jest już tak sprawna, że słabnie jej wzrok, słuch, węch, ale...
Przecież to się dzieje i tak. Kotom od 100 księżycy spadają statystyki i uwzględniamy w postach, że nasze postacie są słabsze niż kiedyś. To nie jest tak, że wiek nie ma żadnego wpływu na techniczną sferę naszych postaci. Czerwia od 15 lutego będzie mieć 1/2 swoich statystyk (bo chyba zmiany zostały wprowadzone? Nie pamiętam czy tak czy nie) to jest duża różnica, mieć 12 siły a 24, mieć 6 Zmysłów a 12.