Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Rumiankowy Listek - 21.07.2020

Od siebie powiem tyle, że zupełnie nie trafia do mnie to, by jedynie gracze wybierali admina. Nie nadaję się w danym momencie do dyskusji, ale chciałam się po prostu wypowiedzieć. Też, rozumiem, że jako gracze jesteśmy dość...przejęci tą sytuacją, ale też nie mówmy jakbyśmy mieli już, zaraz wybierać i typować adminów, osobiście też chciałabym jednak dać trochę czasu na przemyślenie sytuacji przez Płomykówkę i ewentualnie modów, bo...nie wiem. Rozumiem, że chcecie dobrze, ale osobiście jakoś tak średnio czuję się z tymi propozycjami, bo tak pędzimy z pomysłami i...uh, nie wiem.

- Chaotyczny Lot - 22.07.2020

ja właściwie niewiele mam do dodania, Kot ujęła sprawę tak dobrze, że mogę się pod nią tylko podpisać żeby nie dorzucać znów tldr'ów do wątku :)

dodam tylko jeszcze, że dotychczas Płomykówka pokazała, że umie dogadywać się z ludźmi i podchodzić do nich z szacunkiem i rozsądkiem. oczywiście nie z twierdzę że z każdym byłoby jej komfortowo współpracować, ale jakby... nie mam obaw co do tego że nagle miałaby być jakaś wielka spina gdyby Społeczność forum kogoś wybrała :) wierzę w Rzo.

mamy bezprecedensową sytuację gdy została nam w Administracji jedna osoba. uważam, że to dobra okazja, żeby raz spróbować czegoś nowego i złożyć nieco zaufania w nas samych jako członków tego community, gotowych do mądrego wyboru.

- Płomykówkowy Lot - 23.07.2020

Więc tak: na początku chciałabym zacząć trochę mniej oficjalnie, bo od tego, jak osobiście czuję się z tymi propozycjami. Być może was to zdziwi, ale jak nadrabiałam ten temat, zrobiło mi się trochę... przykro. Odniosłam wrażenie, że niektórzy – nie mówię, że wszyscy, ale nie chcę też wskazywać palcem – pisali w taki sposób, jakby mnie tu nie było i poczułam się trochę tak, jakbym jedyne, co miała w tym temacie do powiedzenia, to rozważenie za i przeciw każdej opcji. Wiem, że nie taki był zamiar. Wiem, że chcecie jak najlepiej dla forum i naprawdę to doceniam, nie mówię też, że wszystkie z podanych propozycji są złe. Chodzi o to, że w ten sposób, kiedy cała dyskusja potoczyła się praktycznie beze mnie, nie czuję się do końca komfortowo, bo nie miałam warunków, żeby szybko odpisać, a teraz czuję dużą presję, żeby dostosować się pod to, co zostało powiedziane.

Tyle słowem wstępu. Jeśli zaś chodzi o moje zdanie co do samych propozycji... Kilka osób wypowiedziało się na temat tej pierwszej, a ja się z nimi zgadzam, a więc nie będę tego powtarzać. Wybieranie zupełnie przez graczy nie wydaje mi się dobrą opcją ani na teraz, ani na przyszłość. Jeśli zaś chodzi o kolejne dwie, powiem, że rozważałam otwarcie naboru takiego jak w drugim systemie, gdybym miała problem z podjęciem decyzji. Ten trzeci trzeba by było dopracować i wybrać ostateczną formę, ale nie wykluczam, że współpraca administracji i użytkowników w wyborze admina mogłaby mieć pozytywny wpływ na forum.

Problem tkwi w tym, że nie uważam, że jest to najlepsze rozwiązanie w obecnej sytuacji.

Wiem, że userzy nie są "głupi, ślepi i upośledzeni" i z pewnością wielu byłoby w stanie całkiem dobrze ocenić, czy ktoś poradziłby sobie w roli admina, zamiast głosować na podstawie tego, czy się kogoś lubi. Zgadzam się też co do tego, że świeże spojrzenie jest ważne, choć to też nie do końca tak, że od kilku kadencji każdy admin patrzy na wszystko tak samo i wszyscy są jednogłośni. Spójrzmy jednak na sytuację: zostałam w administracji sama. Wiele z was zapewne uznaje inne metody za dobre właśnie z tego powodu, bo jaka jest pewność, że jedna osoba podejmie dobry wybór sama, ale z mojej perspektywy sytuacja wygląda tak, że powinnam jak najszybciej znaleźć sobie kogoś, z kim będę mogła współpracować, bo sama nie pociągnę forum zbyt długo, tym bardziej kiedy – powiem szczerze – ostatnio było całkiem sporo nieprzyjemnych sytuacji, które w jakiś sposób się na mnie odbiły. Gdyby zorganizować nabór, potrzeba by było czasu, aby wszyscy mieli szansę się zgłosić. Jeśli dołożyć do tego głosowanie i ewentualne komentarze – to co najmniej 24 kolejne godziny, żeby "wybory" były dostępne dla każdego. Załóżmy, że na zgłoszenia byłyby 2-3 dni, a to i tak może być mało, zważywszy na to, że podejmowanie się roli admina to decyzja, która wymaga przemyślenia + trzeba by jeszcze było ubrać to zgłoszenie w słowa. Na to każdy chętny powinien mieć czas, a bywa o to trudno z dnia na dzień, szczególnie kiedy mamy wakacje i ludzie wyjeżdżają.

To wszystko wymaga przemyślenia na spokojnie, porządnej organizacji, czasu na zrealizowanie. Dlatego zdecydowałam, że dwójkę nowych administratorów mimo wszystko wybiorę sama. Jeśli kogoś ta decyzja zawiodła, to naprawdę mi przykro i przepraszam, ale jako administrator forum z około rocznym, zdaje się, stażem, proszę was o zaufanie. Obserwowałam wielu adminów na forum i jestem w stanie ocenić, co się sprawdzało, a co nie. Obserwowałam również użytkowników pod kątem tego, kto może sobie poradzić, bo sami dobrze wiecie, że sytuacja z administracją jest dość chwiejna i składy często się zmieniają. Być może sama nie podejmę najlepszej możliwej decyzji, ale wierzę, że jestem w stanie podjąć dobrą i proszę was, żebyście też w to uwierzyli. W dodatku chciałabym zauważyć, że nawet jeśli Topniej i Wiewiórka nie są już administratorkami, nic nie stoi mi na przeszkodzie, żeby spytać je o radę w razie wątpliwości... i że raz byłam już w sytuacji, kiedy zmieniło się dwóch adminów naraz.

To ostateczna decyzja i zdania nie zmienię, a nawet powiem więcej – wybrałam już osoby na stanowisko i czekam tylko na odpowiedź od jednej z nich. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, wkrótce pojawi się post w informacjach od administracji. Zaufajcie mi... i zaufajcie nam, że sobie poradzimy, a kiedy będzie potrzeba, żeby po raz kolejny kogoś wybrać, bardzo możliwe, że wrócimy do propozycji z tej dyskusji.

- Chaotyczny Lot - 23.07.2020

napiszę jeszcze tutaj, bo SB może umknąć ludziom :)

czy dobrze zrozumiałam z Twojego posta, że główną przyczyną dla której nie chcesz robić wyborów, jest ilość pracy jaką trzeba by włożyć w zorganizowanie ich? bo jeśli to jest naprawdę problem, to może warto byłoby temat przekazać komuś innemu. komuś z modów. komuś z userów. miałabyś spokojną głowę i po kilku dniach zobaczyła wyniki. dla zapewnienia spokoju w międzyczasie, można np. zamknąć ten temat, aby nie pojawiały się tu nowe posty i żeby na tych kilka dni dać Ci spokój ;) a userzy postarają się być grzeczni.

jestem gotowa podjąć się zorganizowania wyborów, łącznie z napisaniem ich regulaminu i zadbaniem o ich transparentność :)

a jeśli jest jakiś inny problem z wdrożeniem takiego głosowania, to napisz też, może wymyślimy rozwiązanie!

- Szerszeniowy Jad - 23.07.2020

Do mnie również nie trafia pomysł z głosowaniem na admina. Zgłoszenia - jasne, czemu nie, jak będzie potrzeba; głosowanie i dobieranie adminowi/adminom osób do współpracy na co najmniej parę miesięcy... meh.
Łaciate Futerko napisałx:Wydaje mi się, że to mimo wszystko administracja powinna wybrać kolejnych jej członków - ludzie mogą wybrać kogoś, z kim Płomykówka na przykład nie chciałaby współpracować, a skład, który się ze sobą dogaduje jest ostatnią rzeczą, której obecnie potrzebujemy :x inna sprawa, że obecnie potencjalnych adminów jest bardzo mało, bo większość "starszych stażem" userów już tę funkcję piastowało i raczej nie zamierza wracać, ale nikt nie broni napisać do Płomyk na pw i zaproponować i swoją kandydaturę, jeśli chce i to, wydaje mi się, że będzie lepsze, niż plebiscyt i głosowanie. To jednak administracji ma się dobrze ze sobą współpracować i nie wydaje mi się, żeby dobieranie kogoś takiego przez nas (kiedy spora część userów nawet nie wie, z czym się wiąże to stanowisko i mogą głosować na kogoś, kto jest po prostu aktywny/kogo lubią, a kto niekoniecznie się nadaje) było czymś dobrym ale no, to moje zdanie :zez:
Fajnie gdybyśmy mieli na to wpływ, ludzie mogą się zgłaszać imo, jak najbardziej, ale głos decydujący nie powinien należeć mimo wszystko do nas.
Mam podobne odczucia, tak ogólnie.

- Persefona - 23.07.2020

nie podoba mi się to, jak brzmi ta propozycja wyboru admina przez graczy. w sensie macie zamiar sami zdecydować, że ktoś tam jest najlepszy na admina... tak bez jakiegoś zgłaszania się chętnych na to stanowisko? bo to tak brzmi, jakbyście chcieli wpychać na stołek osobę, która według Głosu Graczy będzie dobrym adminem, a ta osoba nie ma tu nic do gadania czy chce w ogóle się w adminowanie bawić, bo lud zdecydował :x

jeżeli już, byłbym za tym, żeby chętni sami się zgłosili i w międzyczasie było głosowanie na czwartego admina. czy tam trzeciego, jeżeli ten już wybrany przez Rzo się nie zgodzi. jak się nie dogadają, to najwyżej skład znowu się rozpadnie i będzie szukany kolejny admin. nic nowego :y

- Mglista Łapa..... - 23.07.2020

Tak Fiołku, chodzi dokładnie o wybranie przez graczy z osób, które wyrażą chęć na zajęcie się forum. Przynajmniej tak to zrozumiałam, bo padały słowa, by zebrać zgłoszenia.

- Ćmi Zmierzch - 23.07.2020

Wydaje mi się że takie wybory brałyby pod uwagę wyłącznie kandydaturę ludzi, którzy sami się zgłosili.

- Persefona - 23.07.2020

ok, dobra, bo serio po przeczytaniu pierwszych postów miałem wrażenie, że planem było wytypowanie jakichś osób przez kolejne osoby na zasadzie "ja widzę na stołku osobę x, bo robi rzeczy", bez zgłaszania się kandydatów na początku @___@;

ja jestem neutralny i nie mam w sumie zdania. lubiłem to, że admini sami kontaktowali się z osobami, którym chciały oddać stołek i wg mnie były to przemyślane decyzje i nie było żadnych zgrzytów pomiędzy adminami od dłuższego czasu, ale może rzeczywiście gdyby to ochotnicy sami się zgłosili jako pierwsi, to jednak sytuacja z utrzymywaniem się na stołkach byłaby trochę stabilniejsza? zawsze można spróbować i tego czwartego na spokojnie dobrać właśnie na drodze głosowania, tak jak pisałem wyżej najgorsze, co się może stać, to kolejna rotacja administracji, bo się pogryzą i nie dogadają... a na tym etapie już chyba dla nikogo nie jest żadnym zaskoczeniem kolejna zmiana w gronie administracyjnym |DD

- Wietrzny Wąs - 25.07.2020

Jeszcze chwilę temu na sb było mówione ze 3 dni czekania na wybór admina to dużo i trzeba wszystko zrobić od razu, a tymczasem czekamy na nie wiadomo co bez żadnej informacji. Kiedy temat ze zgłaszaniem się na admina zostanie założony i kiedy coś w tej sprawie się ruszy? Fajnie gdyby był chociaż podana informacja na co czekamy, na kogo i dlaczego nic się nie dzieje

- Popielny Żar - 25.07.2020

Może zostało to przykryte, jednak wczoraj o 15 wstawiłam post w ogloszeniach od administracji, w którym było zawarte wszystko o co prosisz, zapewniam. Dzisiaj wieczorem/jutro z rana wpadnie mój post równkeż tutaj i wspólnie podejmiemy się tematu wyborów.

Więc informacja została podana, Wietrzny. Naprawdę sytuacja i bez ciągłego przypominania mi o niej jest ciężka. Proszę tylko o trochę wyrozumiałości i cierpliwości. Zajmiemy się tym najszybciej jak tylko możemy - bo jak napisałam w poście w ogłoszeniach - forum nie może stać

- Wietrzny Wąs - 25.07.2020

Dzięki za doprecyzowanie, że twój post wpadnie dziś albo jutro, bo napisanie w ogłoszeniu "niedługo" mówilo tyle co nic i równie dobrze mogliśmy czekać sobie na twoje zebranie się do tematu przez tydzień ;))

- Popielny Żar - 26.07.2020

Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się tego, że sytuacja przyjmie taki, a nie inny obrót — a przez to ja będę tutaj pisać w dość oficjalnym tonie. Nie spodziewałam się również, że tak nagle stanę się osobą decyzyjną w tak poważnej sytuacji. Na pewno nie tylko ja czuje się w tym zwyczajnie zagubiona. Wszystko potoczyło się szybko, przez co forum nagle straciło cały skład administracyjny :( a jego obowiązki przejęłam wraz z Węgiel na czas poprawy sytuacji :ohnie:

Kiedy wraz z postem Rzo w odejściach zostało publicznie ogłoszone, kto miał wejść na miejsce dwóch adminów, poczułam, że poza krótkim postem w ogłoszeniach przyda się szersze rozpisanie mojego własnego punktu widzenia na tę sprawę — w końcu mimo wszystko to ja miałam możliwość wyboru czy chce wejść za Płomyk i próbować to ogarnąć, czy jednak nie.
  • Zacznę więc od tego, że od początku, kiedy pojawiła się inicjatywa przeprowadzenia wyborów, byłam co do niej nastawiona sceptycznie. Był to dodatkowy czas zwłoki, a jednak Rzo dalej byłaby z obowiązkami sama. Między innymi dlatego nie mogłam sobie tego wyobrazić — ponieważ uważałam, że sprowadzi to więcej kłopotów niż faktycznych korzyści. Najgorszą wizją dla mnie był brak możliwych chętnych/przeciągający się wybór, a nie oszukujmy się — forum POTRZEBUJE administracji. Ufałam, że Rzo poradzi sobie bez tego. Byłam przyzwyczajona, że administracja w takich sytuacjach załatwiała to we własnym gronie, przekazując "pałeczkę" osobie swoim zdaniem zaufanej i odpowiedniej. Nic więc dziwnego, że do tak drastycznej zmiany sposobu wyboru byłam niechętna na samym początku. W końcu poprzedni sposób wcale nie był losowaniem "kto dzisiaj zostanie wybrany na admina za xyz, o, ty, choć na stołek". Nie można zapominać, że to nie polegało na zaciąganiu tam kogoś na siłę - a odniosłam może i mylne wrażenie, że było to tak postrzegane. Przecież osoba wyrażała dobrowolną zgodę, kiedy zostało jej zaproponowane stanowisko; jeżeli nie czuła się na siłach, mogła odmówić. Zdaje sobie sprawę, że można się przecenić, w trakcie zrozumieć, że to jednak jest za dużo i zwyczajnie zaczyna nas to przerastać — rezygnacja nie jest wtedy niczym złym. Może właśnie dla tego forum spotkała dość częsta rotacja na ważniejszych stanowiskach - ludzi w pewnym momencie zaczęło to przerastać, a wraz z tym piętrzyły się możliwe problemy w realnym życiu. Nie możemy jednak zapominać, że jesteśmy tylko ludźmi i mamy prawo do podejmowania złych decyzji i rezygnacji kiedy nie starsza nam sił na podejmowanie dalszych, być może lepszych. Własne samopoczucie i zdrowie jest ważniejsze niż kotki w internecie. Zajmowanie stanowiska administratora wiąże się z wieloma ciężkimi decyzjami, odpowiedzialnością i nie zawsze przyjemnymi sytuacjami, które na pewno nie wpływają dobrze na samopoczucie (dobrze widać, że osoby, które BYŁY już administratorami, zapierają się rękami i nogami, by na stołek nie wracać, więc jednak jest coś na rzeczy) i nie każda osoba potrafi sobie z tym poradzić "na dłużej". Od jakiegoś czasu atmosfera na forum zaczęła się widocznie psuć i robić paskudna. Teraz mamy na to niezbite dowody, co mnie...smuci. Wiedza, że Rzo (jak i pewnie nie tylko ona, jednak nie mam co do tego pewności), administratorka, BAŁA się podejmować decyzje czy wprowadzać nowości ze względu na lęk przed czyjąś opinią, powinna dać nam jasno do zrozumienia, że należy coś w tym zmienić, a co za tym idzie; więcej do czegoś podobnego po prostu nie dopuścić. Nie jest to w porządku, aby bać się wejść na forum, które ma być przecież rozrywką i czymś w co się wkłada własną pracę. Nie tyczy się to tylko administracji, ale też i innych, zwykłych graczy co również jest tutaj zauważalnym problemem.
    W każdym razie: obserwowałam propozycje i czytałam pojawiające się tu posty, powoli zbierając się, by jakoś na nie zareagować — jednak nie zdążyłam. Nim się zorientowałam, wpadła odpowiedź Płomyk, a później po niej rozpętała się nieprzyjemna wymiana zdań na SB. Nie będę owijać w bawełnę — żadna ze stron się nie popisała. Było nieprzyjemnie, a z każdą następną wiadomością robiło się tylko gorzej, dlatego też SB zostało wyłączone. Poza tym, czytając SB, widziałam parę wiadomości, w których użytkownicy JASNO pisali, że sami boją się wyrażać własną opinię, właśnie ze względu na możliwość zostania "zjechanym". Czy tak powinno być? Zdecydowanie nie. Wiele osób poruszało temat wzajemnego szacunku i większej empatii, to... Wydaje mi się, że nastał czas by wziąć te słowa na poważnie i jak najszybciej SPRÓBOWAĆ sprawić, że to stanie się realnymi działaniami. Jeżeli chcemy, aby forum było przyjazne, najpierw powinniśmy WSZYSCY zająć się poprawą atmosfery, nim się tu zagryziemy o pierdoły, proszę... Bo ten temat przewija się od dawna i NIC nie rusza, by to zmienić, a tracimy gracza za graczem. Nie będzie to nic łatwego, bo w tak sporej społeczności, jaką bez dwóch zdań jest Artemida, zawsze będą pojawiać się konflikty. Nie ma sposobu, by wszyscy mieli takie same poglądy na dane tematy, jednak wierze, że kiedy wszyscy spróbujemy to w końcu uda nam się to osiągnąć! Nie mówię, że KAŻDY źle się zachowuje, jednak skoro jesteśmy JEDNYM community to albo wszyscy przyjmujemy krytykę wspólnie i razem nad tym pracujemy, albo wciąż będziemy wracać do punktu wyjścia

Skoro własne stanowisko mam już za sobą, przejdźmy do sedna sprawy, dla której tu przyszłam. Po napiętej atmosferze, odejściu Rzo i zablokowaniu SB coś zrozumiałam. Wraz z Węgiel przegadałyśmy sprawy, jakie były tu poruszane i obie stwierdziłyśmy, że wybory na trójkę administratorów POWINNY się odbyć. Naszym, jak i osobiście moim zdaniem to jest najrozsądniejsza opcja w obecnej, dość niestabilnej sytuacji. Bo chociaż wcześniej byłam do tego sceptycznie nastawiona, tak teraz widzę w tym sens. Liczę, że w ten sposób zostaną wytypowane osoby chętne i gotowe do współpracy. Bo nie oszukujmy się, jest nad czym pracować — tym bardziej teraz! Tutaj jednak również chciałabym usłyszeć waszą opinię bądź możliwe inne propozycje. Bo mimo tego, że sama uważam, że wybory są na ten moment napraw potrzebne, chce liczyć się z waszym zdaniem, a nie z góry podejmować tak ważną decyzję sama z Węgiel

Co się tyczy wyborów, jak już takie się odbędą — miałabym do Was prośbę — mianowicie o pomoc w organizacji. Zadeklarowało mi się już parę chętnych osób i z podtrzymania tej chęci pomocy byłabym naprawdę szczęśliwa! Im sprawniej nam to pójdzie, tym szybciej nowy skład zacznie ogarniać ważniejsze rzeczy i forum powoli zacznie wracać do normy. Określenie wyglądu i przebiegu wyborów z osobami, które faktycznie mają na to pomysł i plan na pewno pozwoli nam na ich sprawny przebieg!

Ode mnie to na razie tyle. Mam na dzieje, że wszystko jest jasno napisane, zapraszam do możliwej dyskusji!

Miłego dnia! :

- Węglowy Pył - 26.07.2020

Z mojej strony będzie trochę krótko, jednak nie mam obecnie możliwości, by wypowiedzieć się jakoś dłużej.

Obecnie na forum nie ma administracji. Popiel i ja przejęłyśmy część ich obowiązków, ale nie czujemy się na siłach (przynajmniej ja na pewno nie), by przejąć oficjalne funkcje na stałe. W związku z tym nie jesteśmy również decyzyjne, nie mamy więc możliwości, by wytypować nową administrację. Sama wcześniej uważałam wybory za niezbyt dobry pomysł, zresztą dalej nie jestem co do tego za bardzo przekonana, jednak tak jak Popiel nie widzę innej możliwości - w końcu nie mamy już admina, który mógłby podjąć jakąś decyzję w tej sprawie.

Mam jednak sporo wątpliwości i luźnych przemyśleń co do tych wyborów. Po pierwsze, co w sytuacji, kiedy nie zgłosi się wystarczająca ilość osób, by takie głosowanie w ogóle przeprowadzić. Inna sprawa to sama współpraca - mam trochę obawy, czy ewentualnie nowy wytypowany skład bez problemu byłyby w stanie się ze sobą dogadać - tutaj jednak pozostaje chyba zaufać, że do wyborów zgłosiłyby się osoby odpowiedzialne, potrafiące współpracować, neutralne. Jeszcze inna rzecz - ile miałyby takie wybory trwać, tzn. ile czasu na zgłoszenia i ile na samo głosowanie, czy zgłoszenia miałyby być publiczne czy wysłane na PW do Popiel.

Może jest też inna opcja w tej sytuacji, może ktoś ma inną "wizję" i pomysł. Ja, tak czy siak, jestem chętna do pomocy we wszystkim. Myślę również, że trzeba to po prostu przedyskutować. Nie wiem również, czy powinniśmy czekać, aż decyzja Płomykówki wejdzie w życie, czy może zająć się tym jak najszybciej.

- Gorzkie Ziele - 26.07.2020

Jak najbardziej podtrzymuję swoje zdanie - przeprowadźmy wybory. Obecnie to najwłaściwsze wyjście z sytuacji. Jeśli jesteśmy społecznością, to w tak ważnej sprawie powinniśmy zadziałać jak społeczność.

Mogę, oczywiście, pomóc przy samej organizacji, ale na pewno chciałabym tu podrzucić to, jak ja to widzę - też właśnie po to, żebyśmy wypracowali taki model wyborczy, który będzie jak najbardziej bliski odczuciom każdego z nas.

1. Termin - informacja o wyborach i ich terminie powinna się pojawić zarówno u góry w ogłoszeniach, jak i ogłoszeniach administracyjnych, a nawet na discordzie - im szerzej będziemy informować tym lepiej. Minimalny czas powinien wynosić trzy dni, więc powiedzmy, że od 27 lipca (równo o północy) do 30 lipca (również do północy). Nie możemy sobie w obecnej sytuacji pozwolić na zbyt długi czas bez administracji, zwłaszcza że ta sytuacja już kilka dni trwa. 3 dni IMO są optymalne dla zagwarantowania jak największemu gronu osób szansy wzięcia udziału w wyborach.
2. Formuła - myślałam o samym głosowaniu, ale jest ryzyko, że któraś z osób wybranych w wyniku głosowania nie będzie chciała przyjąć funkcji admina... Wtedy znowu kolejna osoba, która uzyskała największą ilość osób mogłaby wskoczyć w jej miejsce. Czyli powiedzmy:
A otrzymuje 15 głosów
B otrzymuje 17 głosów
C otrzymuje 17 głosów
D otrzymuje 20 głosów
E otrzymuje 13 głosów

Wybieramy B, C i D, ale B nie chce być adminem, dlatego na jego miejsce wchodzi A.

Głosowanie powinno być moim zdaniem jawne, w postach, z możliwością oddania 3 głosów - 3 adminów, 3 głosy. Dlaczego? Aby nie było żadnych podejrzeń. Nie wydaje mi się, żeby wytypowanie 3 graczy, których postrzegamy za właściwe osoby na stanowisko admina to był dla kogoś jakiś wstyd, żeby musiało to się odbywać przez PW. Równie dobrze konkurs mógłby być tajny.

A L T E R N A T Y W N I E

Z drugiej strony mamy kilku nowych graczy (np. taki Ryś), którzy dopiero zapoznają się z pozostałymi użytkownikami, więc może warto byłoby mimo wszystko poprzedzić głosowanie zgłoszeniami? Osoby chętne zgłaszałyby się w stosownym temacie i pisały DLACZEGO ich zdaniem sprawdzą się w roli admina. Jeżeli zgłosi się trójka, to chyba mamy sprawę rozwiązaną od ręki, a jeżeli więcej - będzie głosowanie. W takiej sytuacji na zgłoszenia dałabym dzień, a na głosowanie w dalszym ciągu trzy dni. Wychodzę z założenia, że potencjalny admin jest w tym momencie zaangażowany w to, co się dzieje z forum, więc nie trzeba czekać długo na jego zgłoszenie i wyrażenie gotowości do pracy.

3. Wyniki - tu nie będzie aż tyle liczenia, ile ma Czerw przy konkursie, więc powinny się oficjalnie pojawić krótko po głosowaniu, przedstawione przez organizatora głosowania.