Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Pisk. - 04.06.2018

Zgadzam się z księżycem. Porzucanie postaci zazwyczaj z czegoś wynika i zasadniczo rzadko się zdarza by gracz porzucał ją z zachcianki lub słabej kreacji postaci. Otóż gra postaciami które nie mają jakiś większych szans na rozwój, zwłaszcza gdy też już nie są młode, staje się nużąca po długim czasie. Pamiętajmy że charakter i nastawienie się może ostro zmieniać z czasem i pisanie niektórymi może stać się mozolne, nudne, a nawet frustrujące i depresyjne. Czasem są też czynniki zewnętrzne, niezależne od nas. Ludzie potrafią stracić wenę na dłuższy czas bez żadnego konkretnego powodu, jednak nadal pisanie wtedy nie sprawia radości (wiem bo po raz kolejny jestem sama w takim dołku). Owszem, każdy powinien pomyśleć dwa razy zanim to zrobi. Jednak z doświadczenia wiem że wygodniej jest dla innych graczy, gdy wiadomo że postać zginęła/zniknęła z klanu, niż wiszenie na jakiś dziwnych relacjach i udawanie że postać jest. Zwłaszcza jest to problematyczne w kwestii postaci o wyższej randze lub takich które raczej nie byłyby skore do wycofywania się z życia społecznego. Cóż...osobiście się nauczyłam że lepiej jest zawiesić postać, niż całkiem porzucić. Bo jeszcze ktoś może wpadnie na powrót. Jednak nie możecie nikomu kazać pisać na siłę.

- Fiołkowy Świt - 04.06.2018

ja natomiast jestem za tym, co tam wcześniej było powiedziane przez kogoś, że za pierwszą postać 3 miesiące bana, a za każdą kolejną dodatkowy miesiąc. kara będzie, ale bez ryzyka że ktoś utknie bez możliwości robienia multikont na rok :x

- Czerwony Mak - 04.06.2018

Fiołkowy Świt napisałx:ja natomiast jestem za tym, co tam wcześniej było powiedziane przez kogoś, że za pierwszą postać 3 miesiące bana, a za każdą kolejną dodatkowy miesiąc. kara będzie, ale bez ryzyka że ktoś utknie bez możliwości robienia multikont na rok :x
To trochę meh. Bo wtedy można niezaleznie od pierwszej porzucić drugą postać pod koniec 3-miesięcznego bana i dostanie się tylko miesiac za nią.

- Księżycowy Pył - 04.06.2018

welp, dodatkowy miesiąc to już lepiej niż trzy. i czerwia, czemu? nie chodzi tu o postaci porzucone za jednym razem? myślałem, że o to tutaj chodzi. jakby ktoś porzucił postać pod koniec trzymiesięcznego bana, to miałby kolejne trzy miesiące. z resztą, nawet jakby miał dostać miesiąc, to... tak jakby na jedno wychodzi jakby od początku porzucił dwie.

- Czerwony Mak - 04.06.2018

Chyba wyraziłam sie nieprezyzyjnie, bo pisałam posta na szybko - chodzi mi to, że różny czas bana na różne postacie może mieć wpływ na decyzje o porzuceniu (w stylu - jak porzucę ją teraz, to za nieco ponad miesiąc już i tak będę mogła grać!) natomiast taki sam ban na każdą z porzucanych postaci zmienia punkt widzenia. I nie rozumiem czemu kara za porzucenie drugiej czy trzeciej postaci miałaby być mniejsza, niż za pierwszą. To taka sama postać.

- Ognistopręga - 04.06.2018

Z innej beczki - na sb był poruszany temat statystyk, chodzi o bardzo niskie wartości jednej ze statystyk. W regulaminie MG jest punkt o tym, że w przypadku obniżania statystyk ich wartość ma wynosić minimum 2. Czy w takim razie logicznym nie byłoby ustalenie, że minimalna, początkowa wartość jednej ze statystyk to 2?

- Turkuciowy Grzbiet - 04.06.2018

Zgadzam się z Ogni co do statystyk. Oczywiście każdy ma prawo do rozdzielenia punktów jak chce, jednak uważam, że danie 1 w szybkości, zmysłach czy innych powinno wiązać się z jakimś uszczerbkiem na zdrowiu fizycznym kota. Co prawda w miarę zdobywania kolejnych to poziomów, zyskuje się kolejne punkty do tych statystyk, ale przecież taki kot tak czy siak pozostanie w pewien sposób "upośledzony". Uważam, że powinno się to zmienić i zezwolić na wpisywanie 1 w statystyce tylko i wyłącznie wtedy, kiedy mamy zamiar stworzyć celowo postać z takową wadą.

A teraz ja wyjeżdżam ze swoją propozycją. Nie jest ona duża, ale myślę, że będzie przydatna, jeśli administracja na nią przystanie. Chodzi mi o opcję ukrywania się na forum. Według mnie powinno się zakazać tego typu czynności głównie dla osób, które pastują wysokie stanowiska. Nie chodzi mi tu tylko o adminów/modów, ale i o Przywódców, Zastępców i Medyków. Nigdy nie wiadomo kiedy dana osoba będzie potrzebna, a zwykły user nie będzie jej widział. Ogólnie jest to wielka niewiedza, bo nie wiadomo nawet, czy ktoś pojawia się na forum czy nie. Uważam, że powinno się zupełnie usunąć tą opcję z forum, a jeśli już to chociaż ograniczyć ją dla osób o wysokich stanowiskach. To tylko propozycja, podkreślam.

- Lwi Płomień - 04.06.2018

Mi by wcale nie przeszkadzało zablokowanie tej funkcji w ogóle, no ale cóż.

Ogólnie ten temat już się kiedyś pojawił, gdy Kacza Sadzawka, jako admin, siedziała na ukrytym i kilkukrotnie przewinął się problem z jej dostępnością. Ja rozumiem, że nie każdy zawsze ma czas i chęci, jednak zgoda na rangę (czy to forumową jak admin/mod czy to fabularną jak przywódca albo medyk) powinna nieść mimo wszystko za sobą dyspozycyjność.

Wolałabym widzieć, że ktoś jest na forum i mieć możliwość napisania do tej osoby (nawet, gdyby miała mi odpisać "przepraszam, dzisiaj jestem zajęta/y, załatwię tę sprawę jutro") niż całkowicie nie wiedzieć, czy ona w ogóle jest czy też nie ma jej (bo przy ukryciu nie widać w profilu ostatniej daty zalogowania).

- Cichy Krok - 04.06.2018

Podpisuję się pod tym co napisała Ogni i Piasek na temat minimalnych statystyk.

Jeśli chodzi o ukrywanie się na forum - jestem za tym, aby admini/modzi/przywódcy zawsze byli widoczni, bo tak jak mówi Piasek czy Czerwia- nie wiadomo nawet, czy ta osoba jest czy jej nie ma, a to powoduje pewien dyskomfort i utrudnienie.

- Jastrzębi Szpon - 04.06.2018

Ja uważam, że opcja powinna zostać zakazana dla wszystkich, a nie tylko dla osób, sprawujących wysokie stanowiska. Tak szczerze: po co ktokolwiek miałby się tu ukrywać i robić za przyczajonego ninję? Ktoś będzie strzelał? Wypychał na środek i pokazywał palcami? Bez przesady.
Tak, jak napisała Lwi: Lepiej, żeby ktoś odpisał "jestem teraz zajęta/nie mogę" niż siedział na forum niczym monitoring i udawał, że nie istnieje.
+ Dodatkowo nie wiem, czy na artemidzie statystyki są tak samo pobierane, aczkolwiek na większości for opcja "ukrywania" psuje statystyki - obniża ilość odwiedzin i ostatnio zalogowanych, a chyba byłoby lepiej dla samego forum, gdyby takie "ninjowe konta" były wyświetlane i rozszerzały pasek ostatnio zalogowanych, ot dla wizualnego efektu.

- Chmurka, - 04.06.2018

Jestem za propozycją turkucia, całkowicie.

- Niedźwiedź. - 04.06.2018

A ja chętnie odniosę się do Statystyk, skoro ich temat został powyżej poruszony. A mianowicie czy istnieje jakakolwiek szansa aby nieco bardziej je zbalansować/przebudować niż to, co teraz mamy obecnie? Bo widząc kota na 7~8~9 lvl z siłą „Pudziana” potrafiącym samotnie pokonać lisa, psa czy borsuka, nie wspominając już o innym słabszym kocie, którego taki delikwent jednym ciosem wysyła na orbitę okołoziemską. W moim odczuciu jest delikatnym przegięciem, chyba że są to poziomy SSJ, to wówczas nie było tematu =)
Po za tym wygląda to trochę komicznie, kiedy taki wielki nacisk kładziony jest na genetykę kotów, żeby przypadkiem nie wyskoczyły jakieś tęczowe potworki, jak to kiedyś miało miejsce na tego typu forach. A nikt nie dostrzega małego mankamentu że ich fizyczna budowa w rzeczywistości ma pewne ograniczenia.
Dlatego skoro mają powstać minimalne statystyki, tak samo powinny mieć miejsce maksymalne wartości, jakie koci osobnik (odpowiednio dla Wojownika, Samotnika oraz Pieszczocha) może w danej statystyce osiągnąć.

- Zajęczy Sus - 04.06.2018

wracając do kwestii banów za porzucenia, osobiście mocno się zgadzam z tym:
Gradowy Podmuch napisałx:Tak, tylko jeśli ktoś doprowadza dwie postaci w jednym czasie do punktu bez wyjścia to pojawiają się pewne wątpliwości, czy z kolejną też tak nie zrobi. Sorry not sorry, ma się do takiej osoby mniejsze zaufanie i jednak jest obawa, że bez odpowiednich konsekwencji taka osoba będzie tworzyć kolejne i kolejne postaci i porzuciać je po paru miesiącach gry.

I choć może 6 miesięcy to faktycznie dłuuuugo, to jednak ktoś kto od razu porzuca więcej niż jedną postać nie powinien ponosić takich samych konsekwencji, jak ktoś kto porzuca jedną a resztę próbuje jakoś "ratować".
tak, nie można nikogo zmusić do grania niechcianą postacią, ale mimo wszystko... to są problemy fabularne dla innych graczy. dlatego uważam, że coś powinno w tej kwestii zostać zmienione.

Czerwony Mak napisałx:Chyba wyraziłam sie nieprezyzyjnie, bo pisałam posta na szybko - chodzi mi to, że różny czas bana na różne postacie może mieć wpływ na decyzje o porzuceniu (w stylu - jak porzucę ją teraz, to za nieco ponad miesiąc już i tak będę mogła grać!) natomiast taki sam ban na każdą z porzucanych postaci zmienia punkt widzenia. I nie rozumiem czemu kara za porzucenie drugiej czy trzeciej postaci miałaby być mniejsza, niż za pierwszą. To taka sama postać.
w takiej sytuacji trzeba by wymyślić coś, co by ograniczyło takie taktyki. na przykład wprowadzenie zapisu, że ten dodatkowy 1 miesiąc obowiązuje tylko jeżeli postaci zostaną porzucone w tym samym czasie albo w niewielkim odstępie czasowym, np. mniej niż miesiąc. z kolei jeżeli porzucisz jedną postać, po czym kolejną za dwa miesiące, to ci się to sumuje.

teraz tylko pytanie do was, czy w tej kwestii wolicie:
a) ban za jedno porzucone konto: 3 miesiące - każda kolejna postać porzucona w tym samym czasie/w niewielkim odstępie to dodatkowe 3 miesiące (zachowanie dotychczasowego czasu bana + sumowanie)
b) ban za jedno porzucone konto: 2 miesiące - każda kolejna postać porzucona w tym samym czasie/w niewielkim odstępie to dodatkowe 2 miesiące (zmniejszenie czasu bana + sumowanie)
c) ban za jedno porzucone konto: 3 miesiące - każda kolejna postać porzucona w tym samym czasie/w niewielkim odstępie to dodatkowy 1 miesiąc (zachowanie dotychczasowego czasu bana + dodatkowa kara za kolejne porzucone postaci)
d) ban za jedno porzucone konto: 2 miesiące - każda kolejna postać porzucona w tym samym czasie/w niewielkim odstępie to dodatkowy 1 miesiąc (zmniejszenie czasu bana + dodatkowa kara za kolejne porzucone postaci)

szczerze, boję się trochę zmniejszenia czasu bana na multi do dwóch miesięcy - wydaje mi się, że wtedy ludzie mogliby częściej porzucać postaci, szybciej tworzyć nowe konta, znowu je porzucać... dlatego mimo wszystko najbardziej przemawia do mnie opcja C.

dalej: ja też jestem za całkowitym wyłączeniem opcji ukrywania się, aczkolwiek jeżeli wypowie się więcej osób i będą mocne podzielone zdania, to można tylko wpisać do regulaminu, że z tej opcji nie mogą korzystać admini/modzi/przywódcy - tylko wtedy chyba z uwzględnieniem ich multikont.

jeżeli chodzi o statystyki, też mi nie przeszkadza dopisanie, że minimalna wartość startowa to 2. tylko w takim razie co zrobić z tymi postaciami, które teraz mają w którejś statystyce 1? nie wyobrażam sobie teraz im wszystkim dać jakiegoś kalectwa, bo i tak im w pewnym momencie te staty skoczą do 2. najczęściej są to jeszcze kocięta i upewniałam się u graczy, czy na pewno chcą mieć tyle w statach, ale z tą zmianą chyba trzeba by im pozwolić na ponowny rozdział stat.

edit:
Niedźwiedzia Łapa. napisałx:A ja chętnie odniosę się do Statystyk, skoro ich temat został powyżej poruszony. A mianowicie czy istnieje jakakolwiek szansa aby nieco bardziej je zbalansować/przebudować niż to, co teraz mamy obecnie? Bo widząc kota na 7~8~9 lvl z siłą „Pudziana” potrafiącym samotnie pokonać lisa, psa czy borsuka, nie wspominając już o innym słabszym kocie, którego taki delikwent jednym ciosem wysyła na orbitę okołoziemską. W moim odczuciu jest delikatnym przegięciem, chyba że są to poziomy SSJ, to wówczas nie było tematu =)
Po za tym wygląda to trochę komicznie, kiedy taki wielki nacisk kładziony jest na genetykę kotów, żeby przypadkiem nie wyskoczyły jakieś tęczowe potworki, jak to kiedyś miało miejsce na tego typu forach. A nikt nie dostrzega małego mankamentu że ich fizyczna budowa w rzeczywistości ma pewne ograniczenia.
Dlatego skoro mają powstać minimalne statystyki, tak samo powinny mieć miejsce maksymalne wartości, jakie koci osobnik (odpowiednio dla Wojownika, Samotnika oraz Pieszczocha) może w danej statystyce osiągnąć.
z tego co pamiętam były kiedyś rozmowy, że albo od określonego wieku, albo lvla statystyki mogłyby nie rosnąć? ale faktycznie można stworzyć też maksymalne wartości

- Lwi Płomień - 04.06.2018

Ja jestem najbardziej za opcją 2) :) chociaż mogłabym też rozważyć 1) i 3)

Co do statystyk, sądzę, że nie powinno być problemu z przyzwoleniem na zmianę statystyk wśród postaci kociąt/na pierwszy lvl.

edit: nie lubię motywu maksymalnych wartości, ale można spróbować to jakoś inaczej zbudować. Przy czym podwyższyłabym statystyki niektórych przeciwników i, w pierwszej kolejności, w ogóle usunęła stamtąd dzika, bo jest absurdalny.

- Karasiowy Kieł - 04.06.2018

Co do banów za multikonta - do mnie osobiście przemawia opcja D, ewentualnie C? Pierwsza opcja jest dla mnie lekkim przegięciem, a samo sumowanie do mnie nie przemawia wcale :x Ostatnia opcja jest jak dla mnie fajna, ale jeśli już bardzo chcecie karać wszystkich za porzucenie na dłuższy czas, to C też by uszło jak dla mnie.

Co do ukrywania to w sumie zgadzam się, że można by wyłączyć taką opcję, a przynajmniej dla administracji, modów i przywódców właśnie.

I tak samo jak Czerwia - nie podoba mi się za bardzo motyw "maksymalnych wartości" jakiejś statystyki. Sama kiedyś pisałam komuś? albo może nawet na forum, że ewentualnie od jakiegoś poziomu przeciwnicy mogą być silniejsi dla danej postaci? W sensie, nie wiem, jak wypadłby postaci z na przykład 5 poziomem lis, to miałby wyższe statystyki, niż ten, który wypadłby dla kogoś z niższym poziomem? Żeby te wymaksowane postaci nie miały aż tak łatwo i też musiały się nieco namachać, ale żeby też przy tym słabsze nie były bardzo poszkodowane i co druga nie umierała.
Problem w tym, że nie wiem, jak by się to sprawdzało :x I czy w ogóle miałoby rację bytu, ale rzucam propozycją, bo a nuż ktoś na coś wpadnie dzięki temu, cokolwiek.