Propozycje - Wersja do druku +- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl) +-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html) +--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html) +--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html) |
- Psi Pomruk - 08.12.2018 Powiem tylko tyle, że bardzo mi się podoba pomysł z takim jednym postem na nieobecność uwu Link wklejało by się raz, a edytowanie wiadomości to też nic skomplikowanego czy długiego ;w; - Jastrzębi Szpon - 08.12.2018 Skoro temat zszedł na "nieobecności" chciałabym poruszyć kwestię NB na czas nieokreślony. Znajdują się takie konta na forum na które nie wchodzono od dwóch-trzech miesięcy, lecz wciąż aktywnie należą do klanu, ponieważ gracz nie określił, do kiedy go nie będzie - po prostu napisał, że nie będzie go przez X. Proponuję wprowadzić ograniczenie co do tego, jak długie może być jednorazowe wzięcie NB: Nieobecność może wynosić maksymalnie jeden miesiąc - po tym czasie automatycznie wygasa, a po wygaśnięciu można dopiero wziąć następną na ten "30 dniowy czas nieokreślony". Nie sądzę, że wejście na forum raz na miesiąc, by wrzucić post o dalszej nieobecności, byłoby wyzwaniem nie do pokonania, a taka zmiana pomogłaby lepiej zarządzać aktywnymi/nieaktywnymi postaciami i uniknąć takich sytuacji, jaka jest teraz z chociażby Mruczącym Gardłem z Cienia. - Zajęczy Sus - 08.12.2018 Co do tych nieobecności - wciąż najbardziej odpowiada mi obecna forma, ale ewentualna zmiana na jeden post ze wszystkimi nieobecnościami jednej osoby + link w profilu też nie jest zła, jeżeli faktycznie większości osób by taka forma bardziej odpowiadała. Ale wtedy i tak wg mnie powinien być temat do "podbijania" czy czegoś takiego + obowiązek zapisywania dawnych nieobecności, bo to akurat bardzo się przydaje po czasie (czasami w nieobecnościach jest informacja o chorobie postaci, trzeba znać jej termin, poza tym kwestie takie jak wygasanie sesji, multikonta - administracja musi wiedzieć, czemu w danym czasie było mało postów i czy w ogóle była zgłoszona nieobecność, itp.). Natomiast BARDZO nie podoba mi się pomysł, żeby nieobecność można było zgłosić tylko na miesiąc. To stawia osoby informujące wcześniej o braku aktywności nawet w gorszej sytuacji niż te osoby, które owszem, wchodzą raz na miesiąc na forum, ale a) nie zgłosiły nieobecności, b) przez trzy miesiące nie piszą postów i dopiero po tym czasie trafiają do nieaktywnych. Nieobecność powinna też przed czymś chronić. Jak już, to bym dała trzy miesiące albo pokombinowała jakoś inaczej. - Śliski Brzeg - 09.12.2018 IMO w przypadku nieobecności z długim terminem przydałoby się wymagać określenia co w tym czasie dzieje się z postacią. Czy robi za NPCeta, czy smarka w lecznicy, czy hasa samotnie po terenach, zrzucając tylko zwierzynę na stos. Da to chociaż minimalną podkładkę dla graczy związanych z postacią i nie dopuści do rozbieżnych opinii na fabule. Natomiast w takich przypadkach jak wspomniany Mruczące Gardło... Chyba nie potrzeba dodatkowych regulacji, by intuicyjnie uznać, że nielogujący się od kilku miesięcy gracz, z którym nie ma kontaktu, raczej zarzucił grę na forum? - Ciemniejące Niebo - 09.12.2018 Jadę po kolei, bo trochę się tego znów uzbierało. 1. Pogoda. Podoba mi się pomysł zaproponowany przez Piankę - ogólne, krótkie, acz ważne wzmianki o pogodzie to dobry pomysł + jakaś ikonka pory roku. Pamiętam, że kiedyś w ogłoszeniu znajdowały się szczegóły o pogodzie (temperatura na noc i dzień, warunki atmosferyczne) i nikt (lub prawie nikt) się do tego nie stosował. Będziemy tylko musiały pomyśleć z administracją gdzie to zamieścić, gdyż w obecnym ogłoszeniu raczej nie ma już miejsca... chyba, że zamieścimy to w aktualnościach. 2. Dodatkowe pole dla nieobecności. Tu zgadzam się z Trzmielem i Zającem. Już teraz sporo osób ma problem, żeby zaktualizować pole z wiekiem, mistrzem, ciążą, niekiedy nawet multikontami, a co dopiero z nieobecnościami + taka osoba musiałaby zaktualizować to pole na wszystkich swoich kontach, bo kto tak naprawdę wie, które jest tym głównym? Na chwilę obecną mamy dwa tematy: minione nieobecności i nieobecności, a to powinno pomóc w zorientowaniu się we wszystkim. 3. Nieobecności na czas nieokreślony. Jestem za, żeby to ograniczyć, gdyż na chwilę obecną regulamin nie określa, jak długo taka nb faktycznie może trwać... i wychodzi na to, że może być wieczna. Ale miesiąc uważam za przesadę. Proponuję cztery miesiące całkowitej nieobecności, po tym czasie postać trafiałaby do nkt/adopcji jeśli w kp jest na to wyrażona zgoda. - Różany Kolec - 09.12.2018 Ja również jestem za pogodą, bo jej brak powoduje takie sytuacje że w jednej części obozu jest mróz, a w drugim słoneczko xD - Zajęczy Sus - 09.12.2018 Ciemniejące Niebo napisałx:Jadę po kolei, bo trochę się tego znów uzbierało.W aktualnościach byłoby spoko - myślę, że można już usunąć informację o niepoprawnym wyświetlaniu się ogłoszenia, a poza tym w razie czego pojawi się suwaczek, jak będzie za dużo treści. Ewentualnie można dać coś podobnego do władzy w klanach, tzn. po najechaniu/kliknięciu na jakiś znaczek treść aktualności zmieni się w pogodę? Chociaż nie wiem, czy potrzebne jest na to aż tyle miejsca. Jak coś to można spytać Foczą Łapę, która to ogłoszenie robiła. :> Różany Kolec napisałx:Ja również jestem za pogodą, bo jej brak powoduje takie sytuacje że w jednej części obozu jest mróz, a w drugim słoneczko xDTylko że w ogólnym opisie pogody wciąż by tak było, na dobrą sprawę. Pogodę w konkretnej sesji (przecież sesje nie dzieją się wszystkie w tym samym czasie, więc wg mnie to oczywiste, że pogoda może być różna w różnych częściach obozu) wciąż będą ustalać sobie gracze, tylko że będą bardziej konkretne niż teraz ramy. - Kornikowy Konar - 09.12.2018 Tak, a propos ogłoszenia, może by warto wrzucić tam informację o Wielkim Konkursie? - Czerwony Mak - 09.12.2018 Ciemniejące Niebo napisałx:2. Dodatkowe pole dla nieobecności. Tu zgadzam się z Trzmielem i Zającem. Już teraz sporo osób ma problem, żeby zaktualizować pole z wiekiem, mistrzem, ciążą, niekiedy nawet multikontami, a co dopiero z nieobecnościami + taka osoba musiałaby zaktualizować to pole na wszystkich swoich kontach, bo kto tak naprawdę wie, które jest tym głównym? Na chwilę obecną mamy dwa tematy: minione nieobecności i nieobecności, a to powinno pomóc w zorientowaniu się we wszystkim. Mój pomysł zakładał wrzucenie jednego i tego samego linku do wszystkich kont - niczego w profilu nie trzeba będzie aktualizować, bo link zawsze będzie jeden i ten sam. - Różany Kolec - 09.12.2018 Co do tego problemu z aktualizacją profilu, nie chce mi się wierzyć, że ktoś ma PROBLEMY z wejściem na swoje konto i zmienić wiek czy status ciąży, proszę was xD jest wiele takich osób, które mają ponoć z tym problem, brak czasu, a siedzą na chacie kilka godzin. - Płomienna Łapa, - 17.12.2018 Nie wiem, czy ktoś to już proponował czy nie, ale na wszelki wypadek o tym wspomnę, proszę mnie nie bić. Czy można by sprecyzować gdzieś w Zasadach albo Regulaminie, jak ma się sprawa z książkowymi postaciami? Wiem, że ich od dawna nie ma na forum i nie żyją/odeszły w siną dal, ale można by jasno i wyraźnie wyjaśnić, czy koty z klanów znają o nich opowieści, czy też nie. Czy kocięta mogą bawić się w Ognistą Gwiazdę walczącego z Biczem, a matki straszyć Tygrysią Gwiazdą niegrzeczne kociaki. Czy ich imiona, ich historia, wciąż jest żywa w sercach kotów urodzonych w klanach, itp, itp. Dzięki temu, nowi gracze nie dostawaliby zbyt często uwag od innych użytkowników, gdyby ich postać powiedziała "Chcę być jak Ognista Gwiazda", gdyż byłoby wiadome, czy o tych postaciach pamięć przetrwała czy też o nich zapomniano/książkowa akcja dzieje się w innym uniwersum niż fabuła forum. - Trzmieli Pył - 17.12.2018 Forum z książką ma wspólne tylko uniwersum i wydarzenia książkowe albo nie miały miejsca, albo były tak dawno temu, że nikt nie ma prawa o nich pamiętać. Ledwo pamięta się Arktyczna Gwiazdę, a co dopiero ich. W każdym razie uważam, że w sumie fajnie byłoby dodać to do regulaminu/FAQ. Nie mogę natomiast znaleźć punktu, który mówi o zakazie nadawania książkowych imion, a coś mi się kojarzy, że coś takiego gdzieś było zapisane. Mógłby ktoś go przytoczyć, albo wyprowadzić mnie z błędu? Edit: "Regulamin > Konta > "9. Niedozwolone jest granie postaciami książkowymi (posiadanie ich imion, charakteru oraz wyglądu)."" Dziękuję Igle za podesłanie. W każdym razie chciałam zaproponować, żeby odejść od tego punktu po części. Wydaje mi się, że przydałaby mu się modyfikacja odnośnie imion. Rozumiem, żeby zakazać tworzenia postaci identycznych jak w książce, ale sądzę, że nakładanie bana na imiona książkowe jest po prostu... pozbawione sensu. Dlaczego właściwie postać nie może nazywać się np. Żółtym Kłem, skoro z postacią kanoniczna łączy ją tylko imię? - Fiołkowy Świt - 17.12.2018 Trzmiela Gwiazda napisałx:Nie mogę natomiast znaleźć punktu, który mówi o zakazie nadawania książkowych imion, a coś mi się kojarzy, że coś takiego gdzieś było zapisane. Mógłby ktoś go przytoczyć, albo wyprowadzić mnie z błędu?a proszę cię bardzo: Cytat:9. Niedozwolone jest granie postaciami książkowymi (posiadanie ich imion, charakteru oraz wyglądu).tyle że to oznacza, że nie możesz grać ślepym, szarym pręgowanym medykiem o imieniu Sójcze Pióro, a nie że nie możesz w ogóle mieć postaci o imieniu Sójka, która kiedyś tam zostanie Sójczym Piórem. zresztą, w Rzece był Wrona, który został Wronim Piórem, a nie miał nic wspólnego z książkowym Wronim Piórem poza tym, że oboje mają czarną sierść, lol. tak jak Trzmiel mówi, forum z książką ma wspólne tylko uniwersum. Tereny są zupełnie inne, jest lekko zmieniony Kodeks, nie ma Klanu Nieba i tak dalej. niby gdzieś tam parę lat temu przewijały się postaci, które są spokrewnione z książkowymi (ktoś był córką Bicza, lmao), ale to nie powinno mieć imo miejsca... no i tak naprawdę o tych postaciach nikt z żywych nie pamięta. może faktycznie powinna się znaleźć gdzieś w regulaminie wzmianka o tym, że tu nikt tych postaci nie zna... baardzo niewielki odsetek graczy w ogóle popełnia ten błąd, no ale no. - Śliski Brzeg - 17.12.2018 Tak, kiedyś grał syn Bicza (nie córka XD), ale oficjalna wersja jest taka, że to nie był książkowy Bicz, tylko ktoś ... no, podobny XD Tak naprawdę w fabule forum Bicz nigdy nie istniał, nawet w trakcie questu z Klanem Krwi, więc Dziedzic był postacią, która trochę urwała się choinki. Jednak nie ma to tak naprawdę znaczenia, bo to tak zamierzchłe czasy, że nikt o nich i o nim nie pamięta. Najpewniej nawet świetnie obeznane w historii Klanu Gromu żyjące koty nie wiedzą kim był Nocna Gwiazda, pamięć urywa się maks na Płowej, o ile w ogóle nie na Arktyku. Nie zaszkodzi dodanie takiej informacji w FAQ (bo regulamin to nie miejsce na to). Jeżeli koty mają sobie opowiadać jakieś historie na dobranoc, to niech będą one powiązane z postaciami, które istniały na forum (lub totalnie wymyślone). Nagłe bajki o Ognistej Gwieździe, czy innym Żółtym Kle byłyby zwyczajnie nienaturalne i od czapy. I Fiołek ma rację, nie ma bana na książkowe imiona, tylko na granie kanonicznymi postaciami (czyli wygląd + imię + charakter musi się zgadzać). - Fiołkowy Świt - 23.12.2018 to jest kompletnie nieistotna sprawa, ale czy administracja mogłaby wywalić kropki z początków imion nieaktywnych graczy i przenieść je na ich koniec? to mocno utrudnia sprawne odszukiwanie użytkowników w spisie, bo okazuje się że nie mogę znaleźć np. Kamiennej Łapy z Wichru pod "K" i przez chwilę musiałem się zastanawiać, czy na pewno się tak nazywał i czy nie został oddany do adopcji czy coś :b jest to raptem 12 użytkowników, więc to kwestia paru minut. pls & thank :3c |