Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Wapienna Łapa - 17.10.2019

Mrucząca Łapa napisałx:To Grom, Cień i Wicher mają jakieś faktyczne znaczące umiejętności?
Logicznie rzecz biorąc, tak, mają. Biorąc pod uwagę że Wojownicy polują i patrolują tereny codziennie, muszą te umiejętności posiadać, chociaż nie są odzwierciedlone pod postacią dodatkowych/specjalnych statystyk. Wicher porusza się na otwartym terenie, co jest zupełnie inną formą tropienia zwierzyny (z elementami pościgu) niż np. Klan Cienia umiejscowiony w gęstym, wilgotnym lesie, po którym również musi się umieć poruszać.
Ale ze względu na losowość forumowego systemu i różnorodność postaci te umiejętności są bardzo marginalne, dlatego nie ma sensu ich gloryfikować.

Cytat:W sumie zawsze mnie trochę raziło to że Rzeka ma tak konkretną zaletę że praktycznie każdy kot tam potrafi pływać (chyba że ktoś specjalnie stworzyłby postać która boi się wejść do wody), a reszta w sumie nie ma żadnych konkretnych plusów.
Czemu niby raziło? Każdy kot potrafi pływać tak, jak każdy rzeczniak, o ile nie "doszkoli" tego na treningu albo od doświadczonego Wojownika. To nie jest tak, że rodzą się lepsi od innych Klanów XD

- Mrucząca Łapa - 17.10.2019

Wapienko, chyba trochę nie zrozumiałaś żartu w mojej pierwszej wypowiedzi. XD

Może raziło to trochę zbyt mocne słowo, bo w sumie nigdy nie obchodziło mnie to do tego stopnia, by kiedykolwiek o tym mówić. Po prostu zdawałam sobie sprawę że te cechy klanów są raczej mało widoczne, poza Rzeką. Fakt że Wichrowe koty polują więcej na zające, ale do tej pory nie było to coś takiego, co miałoby jakieś większe znaczenie na forum.

W sumie pomysł Szepczącego jest całkiem interesujący, by przypisać cechy bardziej do terenów, niż samych kotów. To chyba byłoby najlepsze do odzwierciedlenia, by zwiększyć szanse na rodzaj zwierzyny. Ale to jak już reszta to widzi, bo jak mówiłam nie jest to coś co stanowczo wymaga zmiany. Po prostu nie mogłam się powstrzymać przed skomentowaniem tego.

- Noc.. - 31.10.2019

Dobry, przychodzę z małą propozycją

Chciałabym, aby osoba, która napisze w ciągu całego miesiąca najwięcej postów ze wszystkich ludzi na Artemidzie dostała dodatkowe +5exp. (Czyli nie 30, a 35). Niby mała rzecz, a cieszy c:

- Trzmieli Pył - 31.10.2019

W takim razie co miesiąc będzie ta nagroda wędrowała do jednej osoby. I jako, że mówisz o osobie, to jakbyś to widziała? 5expa dla której postaci? Albo może dla wszystkich? W mojej opinii pomysł wyjątkowo nietrafiony.

- Noc.. - 31.10.2019

W sensie nie chodziło mi o osobę, a o postać. To konto, na którym jest napisane najwięcej postów (przejęzyczenie).

- Jesionowa Łapa. - 31.10.2019

A komu by się chciało to wszystko liczyć i sprawdzać? Wątpię, by przywódcy nudzili się do tego stopnia, aby liczyć graczom WSZYSTKIE posty i jeszcze to gdzieś spisywać. Raczej dochodzi się maksymalnie do 28 (30 exp) i tyle, do widzenia, lecimy dalej. Mi samej zdarzyło się pewnego miesiąca natrzepać około 90 postów na Lampart i szczerze wątpię, by przebijanie się przez to wszystko było przyjemne, zwłaszcza kiedy postaci na forum jest niemało i kupka do kupki to trochę roboty dla osób tym się zajmujących.

- Trzmieli Pył - 31.10.2019

Wciąż będzie to raczej jedna osoba, a konkretniej Malinowe Chaszcze, która potrafi napisać ponad 100 postów w miesiącu na jednej postaci xD. Jaki jest w tym sens?

- Wiewiórczy Skok - 31.10.2019

Również nie podoba mi się ten pomysł, jeśli mam być szczera - samo liczenie expa dla klanu do tych 28 postów jest pewnie męczące, a co dopiero, jakby ktoś jeszcze miał przeglądać wszystkich użytkowników i liczyć ile oni konkretnie w ogóle tych postów rzucili, żeby nagrodzić najbardziej aktywną postać w danym miesiącu. Niepotrzebna robota w sumie dla dodatkowych 5 exp. xD

- Noc.. - 31.10.2019

Eh, no dobra, nie ważne xD

- Ognistopręga - 31.10.2019

Tyle liczenia i sprawdzania, żeby jedna osoba dostała 5 exp? Trochę gra nie warta świeczki. Plus jest ryzyko, że osoby bardzo nakręcone na to, żeby zdobyć te dodatkowe expy będą pisały posty na ilość a nie na jakość.

- Szerszeniowy Jad - 31.10.2019

Jesionowa Łapa napisałx:A komu by się chciało to wszystko liczyć i sprawdzać? Wątpię, by przywódcy nudzili się do tego stopnia, aby liczyć graczom WSZYSTKIE posty i jeszcze to gdzieś spisywać. Raczej dochodzi się maksymalnie do 28 (30 exp) i tyle, do widzenia, lecimy dalej. Mi samej zdarzyło się pewnego miesiąca natrzepać około 90 postów na Lampart i szczerze wątpię, by przebijanie się przez to wszystko było przyjemne, zwłaszcza kiedy postaci na forum jest niemało i kupka do kupki to trochę roboty dla osób tym się zajmujących.
To. W klanach jest obecnie po 50-65 postaci, już policzenie postów do tych 28 (a czasami trochę więcej, jak komuś się zdarzyło pisać posty po dwie linijki) zajmuje MNÓSTWO czasu, zwłaszcza jak jest bardziej aktywny miesiąc. Poza tym lista aktywnych to nie wyścig; już obecnie sam fakt przyznawania expów za aktywność tworzy czasami trochę niezdrową presję (pt. muszę mieć 30 expa na wszystkich postaciach!!), a to byłoby jeszcze wprowadzenie niepotrzebnej rywalizacji między graczami.

- Noc.. - 31.10.2019

Dobrze, dobrze, ogarnęłam, że pomysł do kitu (nie musi mi 10 osób tłumaczyć)

- Calypso - 01.11.2019

Ja tak tylko dodam, że wcale nikt nie musi liczyć wszystkich osób sam. Osoby sprawdzające mogłyby zapisywać ile postów osoba dokładnie zdołała napisać na jednej, konkretnej postaci, np w danym klanie (bo dla mnie nagradzanie po jednej osobie z klanu byłoby chyba najlepsze). Wtedy 4 osoby do stałyby te dodatkowe np. 5exp, a to faktycznie jest mała rzecz a cieszy. Poza tym gdybyśmy mieli patrzeć na to, że "ta osoba będzie co miesiąc na szczycie, a nie ktoś inny", to nie byłoby sensu w życiu robić wielu rzeczy. Dla mnie pomysł całkiem dobry, wiedząc przy tym, że nie mam szans na bycie jedną z nich |D
[a co do postaci spoza klanu - nie są to postaci aż tak aktywne, dlatego ich nie policzyłam, ale odc nie znaczy że w ogóle wyrzucam z worka exp]

- Miodowa Łapa.. - 14.11.2019

Podrzucam pomysły co do mechaniki ciąży i porodów.

Otóż, po pierwsze: obecnie wg systemu można swobodnie manipulować datą porodu w ciągu całej ciąży. Żaden zapis nie zabrania przyspieszenia porodu o np. tydzień, ba, nawet dwa, co jest... lekko problematyczne. Dajmy na to sytuację Lśniącej: poród był zaplanowany na 13.11, Lśniąca poszła na zioła, zaczęłam je mistrzować 01.11, więc nie miała na nim obniżenia statystyk (to wchodzi dopiero tydzień przed porodem), zioła skończyły się 3.11 i tego samego dnia Lśniąca zmieniła datę porodu, który finalnie odbył się 5.11. W ten cudowny sposób mamy przeskoczenie obniżenia statystyk na akcjach MG. Celowe czy nie - nie wiem, nie obchodzi mnie to, not my point, czy to pierwsza taka sytuacja - na pewno nie, ale dopiero teraz uderzyło mnie to, że przecież to jest ważne dla potencjalnych akcji MG przyszłych matek. Do tego dochodzi fakt, że nagłe skrócenie długości ciąży oznacza, że postaci mogły zwyczajnie tej ciąży nie zauważyć, bo było dziesięć dni do porodu, a nagle są dwa i nie ma czasu rozegrać jakiegoś wątku.
W każdym razie... podejrzewam, że jak zaproponuję twardy termin porodu po 30 dniach od zapłodnienia (+/- 3 dni), to spotka się z to oporem, więc proponuję tylko, żeby w przeciągu TYGODNIA od zapłodnienia matka musiała ustalić OSTATECZNY termin porodu, żeby uniknąć takich sytuacji. Tzn. ostateczny, +/- 1 dzień, I guess, żeby była jakakolwiek możliwość manewru (wiadomo, czasami są sytuacje losowe albo nawet gracze tupią nogami, żeby JUŻ NATYCHMIAST |D), ale żeby to się jednak spinało z obniżeniami statystyk, sposobem odgrywania i widocznością ciąży, itd.

Druga kwestia: wiek kociaków. Wszyscy wiemy, jakich to nastręcza problemów. Najchętniej, tak szczerze, widziałabym zrównanie początkowego rozwoju kociąt z normalnym upływem czasu na forum, ale to jest jednak pozbawianie graczy możliwości grania na dwa tygodnie, versus tydzień obecnie, co koniec końców może być jeszcze bardziej frustrujące. W tej kwestii proponuję wiec, by najpóźniej w dniu porodu (czy nawet max. w przeciągu tygodnia od porodu) gracze rodziców i kociąt ustalili, jaki wiek kocięta będą miały na koniec miesiąca. Znowu, trzymając się kociąt Lśniącej - urodziły się 5 listopada, mamy 14 listopada, wciąż nie jest ustalone, w jakim wieku będą na koniec miesiąca. Z tego co widzę (poprawcie mnie, jeśli się mylę, patrzyłam w temacie miotu i liście wieku) to kocięta Świetlik również nie mają ustalonego wieku, chociaż poród był... miesiąc temu xD Proszę, uregulujmy to, ja bym kompletnie nie wiedziała, jak mam grać taką postacią i jak ją też traktować w sesjach.

Poza tym po raz któryś przypominam administracji o dodaniu jakiegoś zapisu w kwestii rzutów na zapłodnienie, bo, z tego co rozumiem, zostało ustalone, że te przysługują jedynie w przypadku gwałtów, chociaż w zasadach w ogóle nie ma o tym informacji. W zasadzie nie wiem, czy i w tej kwestii nie przydałaby się jakaś dyskusja z użytkownikami, tak szczerze.

- Nocna Łapa.. - 14.11.2019

Zgadzam się z Zając w obu kwestiach, w gruncie rzeczy. Faktycznie takie sytuacje mogą być nieprzyjemne i trochę nie w porządku względem MG, chociaż zakładam, że wcale nie było zamierzone. Podawanie ostatecznej daty po tygodniu - jak najbardziej ok. Z wiekiem kociąt też się zgadzam, bo chciałam ostatnio sprawdzić wiek miotu Świetlik i jedyne, co zobaczyłam, to znaki zapytania XD

A co do rzutów na zapłodnienie, bo o tym bardziej chciałam się wypowiedzieć... imo powinna być możliwość, by w przypadku zwykłych zbliżeń gracze mogli poprosić o rzuty MG. To tylko jeden rzut kostką, a mogłoby dawać ciekawe rezultaty na fabule - jak chociażby z Lśniącą lub z kotką, która ma pecha i nie może zajść w upragnioną ciążę