Artemida - Wojownicy PBF
Propozycje - Wersja do druku

+- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl)
+-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html)
+--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html)
+--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html)

- Łaciate Futerko - 18.03.2020

Kaszelki też nie są aż tak częste, więc nawet jeśli, przy 11 sztuk podbiału zgnije ci tak maksymalna ilość, czyli 4, to w dalszym ciągu zostanie ci ich 7, co jest wystarczającą ilością i wystarczy, dopóki nie znajdziesz więcej, bo choroby przecież tak często się nie losują. Nikt nie robi z rangi medyka rangi dla najaktywniejszych, bo nikt nie wymaga od tego, by grindować zioła 24/h bez potrzeby, a skoro nie będą gnić zioła, których jest mniej niż 10, to hej, w czym problem?
Poza tym, nikt nie każe medykowi chodzić na zioła pojedynczo. Może zabierać innych, przez co jest większa szansa na znalezienie okreslonego medykamentu.
Imo rozwiązanie zaproponowane przez administrację jest calkiem w porządku i nie szkodzi nawet tym mniej aktywnym, bo nie jest powiedziane, że ZAWSZE coś będzie gniło. Jest w końcu te 50% szans. Wydaje mi się, że trochę przesadzasz, Księżyc, bo to nie jest utrudnianie na siłę, ani robienie celowo pod górkę tym mniej aktywnym, bo te maksymalnie cztery sztuki to nie jest nie wiadomo jaka strata, która sprawi, że klan stanie w płomieniach, a ciekawe rozwiązanie. Sama od roku już nie mogę w żaden sposób znaleźć jałowca, czy teraz mam problem ze ślazem, ale gdy będzie ich mniej niż 10, to i tak przecież nic im się nie stanie.

- Miętowy Pąk - 18.03.2020

Księżyc, ale nikt nie pisze o obcinaniu ziół których praktycznie nie ma, w propozycji Topnieja jest mowa o ziołach, których w składziku jest ponad 10, więc nawet w najgorszym przypadku, jeśli zioła jest 11 (mniejsza liczba nie wchodzi w grę), a z kostek wypadnie max, czyli 4, to zostanie Ci go 7. Analogicznie 16 odjąć 6 - zostanie 10.
A jako medyk przykro mi, ale wiedziałeś na co się piszesz, że będziesz musiał regularnie fabularnie szukać ziół. Tu nie chodzi o to, żeby zająć stołek i nic nie pisać, przywódcy tak samo muszą regularnie się udzielać.

- Czerwony Mak - 18.03.2020

Ja, tak ogólnie, zgadzam się z Księżycem, bo też jestem bardzo sceptycznie nastawiona do tego pomysłu i technicznie to wolałabym, by to nie było wprowadzane.
Głównie dlatego, ze to karanie medyków za błąd systemu. Chodzisz dużo zbierać zioła --> masz dużo ziół --> problem z jakiegoś powodu? --> niszczymy wam zatem te zioła --> musisz chodzić więcej szukać ziół
To takie... napędzanie błędnego koła, zwłaszcza, że medyk już i tak musi chodzić na zioła czy chce czy nie. Tacy wojownicy na przykład nie muszą polować, jeśli nie chcą, a medycy nie mogą tego uniknąć i bezsensu zmuszać ich do tego jeszcze bardziej, za samo to, że już to robią.
Imo lepiej by było zmienić system tak, by zioła były bardziej wykorzystywane i by więcej ich schodziło, lub, właśnie, dodać choroby które by częściej wykorzystywały nagromadzone zioła. I, na przykład, zwiększyć ilość wypadanych chorób i bardziej wyrównać to, co się leczy jakimi ziołami, bo teraz mamy takie super bardzo wykorzystywane i takie praktycznie nigdy, co jest problemem ich zaleganie na składziku.

Ogólnie to cały zaproponowany pomysł z przeterminowaniem/niszczeniem ziół nie jest pozbyciem się źródła problemu z nadmiarem ziół.

Dlatego byłabym bardziej za dodanie większej ilości możliwych do wypadnięcia chorób i dolegliwości, ew dodanie paru ziołom jeszcze jakiegoś "dodatkowego zastosowania" (np coś, co do tej pory działało tylko na jedną rzecz, teraz będzie działało na dwie, by częściej to wykorzystywać) i może zmniejszyć maksymalną ilość znajdowanych ziół na wyprawach? Albo coś w tym guście.

Nie powinniśmy dokładać medykom problemów i pracy za coś, co nie jest ich błędem i w czym nie zawinili w żaden sposób, tylko dlatego, że hej, możemy i czemu nie. Zwłaszcza, że nadmiar ziół w niczym nikomu nie szkodzi i nie jest żadnym realnym problem i to, ze tu o tym rozmawiamy to tylko dlatego, że komuś to przeszkadza bo to "nierealistyczne" że mamy tyle danego zioła i nam zalega.

Więc jeśli chcemy coś z tym zrobić, to spróbujmy uciąć problem w zarodku, bo mi też serio nie podoba się tak po prostu niszczenie ziół na których zebranie ktoś poświęcał czas i energię. Dla mnie to jest strasznie zniechęcające do grania medykiem kiedykolwiek w przyszłości.

- Księżycowy Pył - 18.03.2020

:ehe: :ehe: :ehe:
podpisuję się pod Czerwią. to tak jakby nagle kazać wojownikom regularnie chodzić na polowania, bo jak się nie wyrobią w ciągu miesiąca z odpowiednią ilością zdobyczy to klan będzie głodował, z tym że wojowników jest dużo więcej, podczas gdy na każdy klan przypada z reguły 1-2 medyków w porywach do ZERA. XDDD

- Barwna Woda - 18.03.2020

rękami i nogami podpisuję się pod tym co napisała czerwia :

- Trzmieli Pył - 23.03.2020

Czy dałoby się zrobić dział na zamknięte (zakończone) treningi pod normalnymi treningami?

- Wrzeszczący Pysk - 23.03.2020

:ehe: jestem za. np. jako subforum jak z naukami.

- Sójcza Łapa - 24.03.2020

Też jestem za :piona: byłoby to na pewno bardziej przejrzyste

- Śliwkowa Pestka - 24.03.2020

:ehe: :ehe: Podbijam. I moim zdaniem jest to dobry pomysł, przynajmniej te prehistoryczne treningi nie będą zalegać pod stosem nowych i nowych. Na spokojnie po sprawdzeniu treningu, można byłoby przerzucić właśnie do subforum z zakończonymi/zamkniętymi treningami - nie będzie z tym problemu przynajmniej z mojej strony, bo będzie to lecieć jakby na "świeżo".

- Mysia Łapa. - 24.03.2020

podbijam :piona:

- Gwieździsta Noc - 24.03.2020

Śliwkowa Pestka napisałx::ehe: :ehe: Podbijam. I moim zdaniem jest to dobry pomysł, przynajmniej te prehistoryczne treningi nie będą zalegać pod stosem nowych i nowych. Na spokojnie po sprawdzeniu treningu, można byłoby przerzucić właśnie do subforum z zakończonymi/zamkniętymi treningami - nie będzie z tym problemu przynajmniej z mojej strony, bo będzie to lecieć jakby na "świeżo".

To jest akurat robota dla przywódców xD. Zwykli moderatorzy nie muszą być w ogole angażowani w sprawę.

- Miętowy Pąk - 24.03.2020

Sprawa z działem na zakończone treningi - jako Administracja jesteśmy za i niezwłocznie podejmiemy kroki żeby coś takiego powstało.

Sprawa gnicia/psucia się ziół - tutaj bardzo prosimy o wypowiadanie się w tej sprawie, bo naprawdę niewiele osób zabrało głos, a zdania są podzielone.

- Fiołkowy Świt - 13.04.2020

ponieważ na sb ciągle jest dyskusja o kolorze, proponuję, żeby serio zmienić kolor wichru. obecny kolor jest mdły i ma nieciekawy odcień, na co sporo osób zwraca uwagę. padły propozycje kilku kolorów, by kolor bardziej przypominał poprzedni odcień, chociażby #8DB654 czy #91b917, które są ciemniejszymi odpowiednikami poprzedniego koloru, ale są żywsze i bardziej pasują do reszty klanów. oba kolory są widoczne na białym tle, pod które miała być cała ta zmiana.
[Obrazek: LnVCLYV.png]

- Mała Łapa. - 13.04.2020

zgadzam się z Fiołkiem. mi osobiście podoba się kolor #8DB654 z tych dwóch.

- Bratkowa Łąka - 13.04.2020

głosuję na #91b917!! ale ogólnie PO PROSTU GO ZMIEŃCIE PROSZĘ JA NIE MOGĘ NA TO PATRZEĆ-