Propozycje - Wersja do druku +- Artemida - Wojownicy PBF (https://artemida.webd.pl) +-- Dział: Administracja (https://artemida.webd.pl/forum-241.html) +--- Dział: Organizacja (https://artemida.webd.pl/forum-4.html) +--- Wątek: Propozycje (/thread-4153.html) |
- Bogatka - 18.06.2020 Ja osobiście zgadzam się z Zajo. Jakiś wpis do regulaminu by się przydał, bo na prawdę nie wiadomo czego można się spodziewać. Jakieś kilka przykładów też by było w porządku, ale nie od razu cała lista. Mg mają dużo wyobraźni, więc po co się ograniczać. - Ćmi Zmierzch - 18.06.2020 Yeah, przykłady byłyby fajne. I bardziej fair w stosunku do nowych graczy albo graczy grających postaciami z niskim levelem, niż nic tak naprawdę nie mówiąca rubryczka. Co do zaufania, okej, fakt, nie trzeba się zgadzać, ale... welp. Czy są jakiekolwiek mechanizmy, punkty regulaminu, cokolwiek, co by ograniczało mg? Zaufanie jest spoko, ale bezgraniczne zaufanie stwarza pole do nadużyć. Czy administracja ma cokolwiek do powiedzenia? Czy gracz może się idk, odwołać od interwencji? W przypadku akcji mg na polowaniach ograniczają listy drapieżników i kostki. Czy jest jakiekolwiek ograniczenie mg w przypadku „Dowolnych” interwencji? - Kornikowy Konar - 18.06.2020 Ja jako główne i może jedyne ograniczenie dałabym po prostu wzajemny szacunek :P ale może ujelabym to tak: MG nie może wprowadzać sytuacji i przeciwników, z którymi postać nie ma szans sobie poradzić. Jak to stado psów czy atakująca puma. XD - Czerwony Mak - 20.06.2020 Czy my możemy w końcu coś zrobić z tymi ilościami miejsc w miotach na miesiąc i niedostosowaniem podaży do popytu na kocięta? Bo już praktycznie co miesiąc od jakiegoś czasu mamy sytuacje, że chętni nowi gracze nie mają możliwości załapania się do miotu, bo wszystkie miejsca schodzą w 1-5 dni. I mówienie im za każdym razem, że mogą sobie albo adoptować postać z adopcji albo czekać dwa tygodnie i mieć szansę, że wtedy zdążą, zanim ktoś inny im nie zaiwani miejsc zaczyna być nie na miejscu. To naszym obowiązkiem jako forum jest zapewnienie nowym graczom możliwości łatwego i szybkiego rozpoczęcia a nie nowych graczy, którzy muszą sie nagimanstykować i naprosić by mieć możliwość gry i to z reguły i tak nie tak, jakby chcieli. I fajnie by też było skończyć z mentalnością, że nowi gracze, którym zależy by rozpocząć grę np w Klanie ze swoimi znajomymi albo którym zależy na nowej postaci a nie na zaadoptowanej z logicznych powodów "tupią nóżką". Co to jest w ogóle za tekst, przepraszam. Jakbym była osobą chętną do gry na forum i zobaczyła, że ktoś w ten sposób pisze na sb o tym, że chcę grać ze swoimi znajomymi to pierwsze, co bym zrobiła, to wyłączyła forum, bo to mocno nie na miejscu. Plus pseudo argumenty, że znowu jakiś miot będzie stał, bo nie zejdą w nim miejsca, nie rozumiem w ogóle w jaki sposób to ma być argument? To jak uważanie, że fakt, że w jakimś miocie zostały 1-2 wolne miejsca, bo nie zeszły (i mogą wskoczyć do adopcji albo można uznać, że kocięta zmarły etc czy cokolwiek w tym guście) jest dużo większym problemem od tego że tracimy chętnych do gry potencjalnych graczy. A to NIE JEST większy od tego problem. To W OGÓLE nie jest problem. I nie w naszej gestii leży decydowanie o tym, kim mają grać ludzie, którzy chcą dołączyć na forum. Fakt, że ktoś chce zagrać ze swoimi znajomymi jest jak najbardziej valid powodem, by nie chcieć iść do jakiegoś Klanu. Wiele nowych graczy, zwłąszcza młodszych, jest niepewnych albo nieśmiałych i źle się czuje jeśli nie ma wokół do gry kogoś, kogo znają lub kojarzą, do pomocy. I wmawianie im, że to nie ma znaczenia jest nie na miejscu. Tak samo nie wszyscy gracze muszą chcieć zaczynać grę adoptowaną postacią, zwłaszcza, że nie zawsze w adopcjach są konta od zera albo konta małych kociąt. To kwestia płynna i zmieniająca się nieustannie i to nie jest wina nowego gracza, że w adopcjach nie ma konta/konta w konkretnym klanie które by go interesowało. To, że jesteśmy licznym i aktywnym forum nie daje nam prawa to wybierania sobie w nowych graczach, ograniczania im miejsc, dawania im ultimatów bądź próby decyzji za nich gdzie ma się im dobrze grać. Jak komuś odpowiada adopcja postaci, a nawet adopcja postaci starszej, która ma już jakąś historię - to w porządku. Ale nie każdemu musi i wiele osób nie chce taką postacią grać. Plus wiele kont (np pustych) które trafia do adopcji jest już kilkuksiężycowa, a nie każdy ma chęci wpasowywania się w rodzeństwo (prowadzone przez zupełnie obcych graczy) które już ma między sobą pewne relacje i historię. Dla wielu (zwłaszcza niedoświadczonych/nowych graczy) taka sytuacja może być trudniejsza od zaczęcia gry w miocie. Wiem, że jednym z argumentów jest coś w stylu, żeby nie przeciążyć Klanów kociętami, ale musimy liczyć się z tym, że wraz z rozrostem forum (które się, no... rozrasta... i to dobrze...) będzie wzrastała liczba odgrywanych postaci a co za tym idzie także liczba odgrywanych kociąt. Większość obecnych Klanów ma na tyle liczne grono dorosłych postaci, że jest w stanie sobie z tym poradzić bez problemu. My w Rzece będziemy mieć teraz cerkę na 11 kociąt a za pasem kolejny miot i ja WCIĄŻ mam więcej wojów którzy mogliby dostać terminatora niż potencjalnych termów. W Cieniu też widzę podobną sytuację. Dlatego jestem za tym, by zwiększyć ilość dostępnych kociąt co rzut. Nie musi być to nawet jakaś olbrzymia zmiana, przecież nikt nie każe rzucać co dwa tygodnie dwoma miotami po 8 kociąt. Ale zwiększenie liczby i wprowadzenie dwóch miotów zamiast jednego co rzut powinno dać chętnym graczom większy wybór i możliwości a nam pozwolić przyjąć nieco więcej nowych graczy. Piszę o tym tutaj, zwłaszcza dlatego, że ostatnimi czasy rozmawiałam z różnymi graczami i zauważyłam, że nie tylko ja tak uważam i, że może warto byłoby się przyjrzeć tej sprawie. I, przy okazji, PRZESTAĆ NACISKAĆ na nowych graczy by wzięli inne konta/postaci/poszli do innego Klanu niż chcą. Nie ma nic złego w propozycjach i przedstawieniu graczom innych możliwości niż tylko nowy miot, ale to, co sie czasem dzieje na sb, jak pojawia się jakiś chętny, który chcę dołączyć, przypomina jakąś paradę clownów którzy nie potrafią patrzeć dalej niż na czubek swojego wielkiego, czerwonego nosa. Don't. tldr - to nasz obowiązek by zapewnić nowym graczom dogodną możliwość gry a nie ich by się dostosowywali do nas. Period. - Gęsiopióry - 20.06.2020 jakiś czas temu była o tym dyskusja na SB i wówczas też o tym pisałam - nowy gracz powinien zostać przyjęty z otwartymi ramionami i dostać wszystko, czego potrzebuje, żeby przyjemnie zacząć grę. nie powinien musieć nam udowadniać że mu zależy, czekać tygodniami na okazję, albo być traktowany jak petent w PRLu, który ma się dopasować do systemu, a jak mu się nie podoba to obrywać niemiłymi komentarzami. jeśli ktoś chce grać w Klanie Gromu bo Firestar był z Gromu i lubi Grom, to powinien mieć do tego prawo, nie ma w tym nic głupiego, śmiesznego ani kapryśnego. imo powinien być zawsze otwarty miot w każdym Klanie, ale jak to raz zasugerowałam na SB to zostało przeżute, więc nawet nie będę za tym argumentować. ale plz dajmy ludziom chociaż dwa Klany do wyboru przez 100% czasu. w skrócie, zgadzam się z Kot całkowicie - Mysia Łapa. - 20.06.2020 podbijam to, co napisała Czerwia :lgbt: niech ludzie mają w czym wybierać, wiem, że zaczynanie na nowym nieznanym gruncie może być trochę stresujące więc dwa mioty w każdym miesiącu to imo naprawdę dobre rozwiązanie - Czerwony Mak - 20.06.2020 JESZCZE JEDNO. Jeśli mamy sytuację, w które konta w miocie schodzą w 1-4 dni, to co niby ma stać na przeszkodzie, by bo tych czterech dniach (np 19 dzień miesiąca, 4 dzień miesiąca) wrzucić kolejny miot, jeśli są chętni? Z wiekiem nie powinno być żadnego problemu bo mioty fabularne często rodzą się w losowych dniach miesiąca a nie tylko 15 albo 1. Jeśli miot zostałby wprowadzony 19 dnia miesiąca to spokojnie można uznać, że jest w dokładnie takim samym wieku, co ten wrzucony 15. Jeśli pojawiają się chętni, to serio nie rozumiem, co stoi na przeszkodzie przed rzuceniem dodatkowego miotu, nawet takiego tylko na 4-5 miejsc, poza czystym uporem by tego nie robić. edit - i tekst, że trzy osoby jeszcze nie napisały KP i miejsca mogą wpaść do puli to kiepska wymówka. - Promienna Łapa. - 20.06.2020 Absolutnie zgadzam się z tym co mówi wyżej Czerw i tutaj. Co do tego, żeby zawsze były mioty we wszystkich Klanach co proponuje Gyshka... no nie za bardzo. To już wydaje mi się przesadą. - Mglista Łapa..... - 20.06.2020 👏👏👏 Całkowicie podbijam zarówno Gyżkę, jak i Czerwię w tej kwestii - dziewczyny wszystko podsumowały i nie pozostaje mi nic, jak po prostu się zgodzić. May stałych graczy na forum, ale nie zwalnia to nas z obowiązku pomagania nowym w łatwym starcie na forum. A czekanie szmat czasu, by łaskawie dostać się do miotu, jeszcze bez żadnego wyboru, łatwym startem nie jest. I totalnie podbijam Czerwię w drugiej kwestii - jeśli miot schodzi w te trzy dni, jak ostatni z Gromu, to chyba wręcz powinien pojawić się kolejny. Bo już kolejny raz jesteśmy w sytuacji, gdzie nowy zniechęca się, ponieważ mówi mu się, że musi czekać te 10 dni na adopcje, lub ewentualnie może trzymać kciuki za to, by chętni do miotu nie napisali KP. To chyba nie jest dobra dla forum postawa :x Już pomijając sytuację z Rzeką i prośbami nowych o dodatkowe miejsca, by mogli dołączyć do swoich znajomych - w rezultacie straciliśmy znowu potencjalnych graczy. - Kuni Syk - 20.06.2020 Zgadzam się z Czerwią. proponuję aby zawsze były dwa mioty w różnych klanach. Wtedy gdyby nawet zszedł szybko pierwszy to byłby jeszcze drugi na tą chwilę dopóki nie pojawiłby się kolejny - Świetlikowy Zagajnik - 20.06.2020 podpisuję się pod Czerwią obiema rękami i nogami. dla mnie nie do pojęcia jest sytuacja, że ktoś przychodzi na forum i mówi mu się, że ma czekać dwa tygodnie by móc grać, a to jego problem, że nie chce brać postaci z adopcji. każdy szanujący się człowiek trzaśnie w tym momencie drzwiami. rozumiem, że forum jest duże i ma wiele grających ludzi, ale pls, szanujmy jednak nowych. przeczytawszy dzisiejszą dyskusje z sb dochodzę do wniosku, że niektórzy chyba uważają, że możliwość grania na tym forum to jakaś ŁASKA i trzeba brać to co leży w adopcjach, nie wybrzydzać i najlepiej być jeszcze wdzięcznym, że taka opcja w ogóle istnieje. ale... nie, to tak nie działa i nie tak to powinno wyglądać. forum jest dla ludzi i powinno się do ludzi dostosować. nie na odwrót. według mnie najwyższa pora przyjąć to do wiadomości. - Ubłocona Łapa - 20.06.2020 Podbijam wszystko, co zostało wyżej powiedziane. Naprawdę przykro jest, że już po raz kolejny taka sytuacja ma miejsce i zostaje rozwiązana w tak słaby sposób. Mimo wszystko dbanie o nowych graczy powinno być priorytetem. Czerwona Gwiazda napisałx:Fajnie by też było skończyć z mentalnością, że nowi gracze, którym zależy by rozpocząć grę np w Klanie ze swoimi znajomymi albo którym zależy na nowej postaci a nie na zaadoptowanej z logicznych powodów "tupią nóżką". Co to jest w ogóle za tekst, przepraszam. Jakbym była osobą chętną do gry na forum i zobaczyła, że ktoś w ten sposób pisze na sb o tym, że chcę grać ze swoimi znajomymi to pierwsze, co bym zrobiła, to wyłączyła forum, bo to mocno nie na miejscu. O zwłaszcza to to. Warto pamiętać o tym, że nie wszyscy czują się dobrze, będąc wrzuconym na głęboką wodę i jeśli mają taką możliwość, to preferują zacząć grę w tym klanie, gdzie są już znajomi, którzy pomogą się wkręcić bardziej w grę. Po prostu jest to dla niektórych bardziej komfortowe. I należy to po prostu uszanować. Jasne, można grzecznie zasugerować pomoc, bo może faktycznie ktoś się przekona do tego, aby stworzyć postać w innym niż docelowo planowanym klanie, ale nie powinno się na nikogo naciskać, bo osoba może się po prostu najzwyczajniej w świecie przestraszyć i zniechęcić całkowicie do forum. - Kornikowy Konar - 20.06.2020 Jak najbardziej popieram przedmówców, niestety Artemida od długiego czasu ma opinię forum nieprzyjaznego nowym graczom i wiedząc to, powinniśmy postarać się to zmienić. Rozumiem, że trwa polityka wyrównywania liczebności Klanów itp. itd. ale jednak sytuacja, w której nowa osoba ma średnie możliwości rozpoczęcia gry jest niedopuszczalna. Musimy się pogodzić z faktem, że adopcja porzuconego konta jest akurat mało atrakcyjną propozycją dla nowych graczy i mieć stale udostępnione mioty. - Biała Burza - 20.06.2020 Co by nie było to nasz marketing jest bardzo słaby i źle, że jako "usługodawca" nie potrafimy zrozumieć potrzeb "konsumenta" i ich zaspokoić, tylko stajemy przy tym okoniem z tekstem "jak mu zależy to weźmie każdy ochłap". Nie ma co się więcej rozpisywać, bo Czerw odklepała wszystko od deski do deski i reszta jeszcze ładnie dopowiedziała, więc krótko - podpisuję się pod sprawą. - Topniejący Lód - 22.06.2020 Jeżeli chodzi o interwencje – przedyskutowałyśmy to i doszłyśmy do wniosku, że rzeczywiście przydałby się jakiś zapis w regulaminie i w poradniku dla początkujących, żeby nie było w tym temacie żadnych wątpliwości. Jeszcze dzisiaj zostanie to dodane, wraz z paroma przykładami, chociaż rzeczywiście nie chcemy psuć całej niespodzianki i związanym z tym dreszczu emocji, więc wciąż pozostajemy przy tym, że akcje w głównej mierze zależą od kreatywności Mistrza Gry. Zostanie również wspomniane o tym, że jednocześnie akcje nie mogą jednoznacznie prowadzić do śmierci, i zawsze powinna być możliwość jej uniknięcia. Co do anulowania zgód... zamieścimy również informację, że w momencie, w którym Mistrz Gry zdąży już wejść do czyjejś sesji – nie ma możliwości jej cofnięcia. W razie czego będziemy to obserwować. Tak jak słusznie zauważono: należy mieć do siebie pod tym względem szacunek i zaufanie. Z kolei temat miotów – nie możemy pozwolić na to, aby były otwarte cały czas do wszystkich klanów, ale ustaliłyśmy już, że od lipca zamiast jednego, jak to miało zazwyczaj miejsce, będą wrzucane dwa mioty, żeby było więcej miejsca dla nowych graczy. Musimy jednocześnie poinformować, że jeżeli będzie to oznaczało znowu zastój i nagromadzenie kont w adopcjach, będziemy musiały z tego zrezygnować. Oczywiście, rozumiemy, że ktoś może nie chcieć postaci z adopcji, ale nie możemy też doprowadzić do sytuacji, że w adopcjach będzie stale znajdowało się kilkanaście postaci. Konta, które trafiają do adopcji, również mają ważną rolę w wyrównywaniu liczebności w klanach i gdyby adopcje stały nieruszane, na dłuższą metę mogłyby powodować więcej szkód niż korzyści. |